Elementele vestimentare sunt aduse în lumina reflectoarelor prin intermediul a două expoziţii organizate în Capitală și care pot fi vizitate până în 5 septembrie și respectiv, 31 octombrie.
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) găzduiește, până la 5 septembrie a.c., în sălile de la parterul Galeriei Naţionale, o amplă expoziţie intitulată „50 de ani. Școala de Modă din București”.
Aceasta sărbătorește, prin creaţiile studenţilor și cadrelor didactice de astăzi, faptul că în urmă cu cinci decenii se înfiinţa secţia de creaţie vestimentară în cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, devenită ulterior Departamentul Modă al Universităţii Naţionale de Arte București (UNArte).
Trecându-i pragul, descoperim un univers inedit, care ne captivează instantaneu, trezindu-ne deopotrivă curiozitatea și imaginaţia, dar și dorinţa de a pune într-un context, într-o poveste, ceea ce vedem pe podium.
Devine astfel mai clar faptul că un costum poate însemna o operă de artă de sine stătătoare, care poate fi admirată fără a avea vreo utilitate. Ţinuta poate să fie în același timp una de spectacol, de scenă, care justifică extravaganţa și exuberanţa creatorului, și nu în ultimul rând, o haină frumoasă, pe care o putem purta și în care să simţim confort și
eleganţă.
Diversitatea de stiluri abordate, varietatea de forme și volume, precum și universul cromatic – care merge de la clasicul alb și negru, trecând prin bejurile care se confundă cu pielea, și ajunge la compoziţii multicolore ori la cele monocromatice în nuanţe îndrăzneţe –, dau dovada faptului că ne aflăm în faţa limbajului cunoscut al artelor vizuale, modelat însă în altă formă, la fel de provocatoare ca în cazul unui tablou.
Pentru a oferi o viziune mai amplă asupra activităţii departamentului, alături de costume sunt prezentate și fotografii, schiţe și înregistrări video.
La Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici publicul are o altă ocazie de a se întâlni cu creaţiile vestimentare „de autor”, în cadrul expoziţiei „100%.RO” care poate fi vizitată până la 31 octombrie 2021.
Piesele selectate aparţin unei colecţii originale realizate de creatorul de modă francez Philippe Guilet, care a fost expusă la Ambasada Franţei din România și apoi la Grand Palais de la Paris în urmă cu un deceniu, fiind donată ulterior Muzeului Municipiului București.
Având ca sursă de inspiraţie folclorul românesc, pe care artistul francez l-a urmărit prin călătorii, de-a lungul și de-a latul ţării noastre, rochiile și costumele aflate în expunere sunt puse acum în valoare în mod inedit prin alăturarea cu obiectele autentice de artă populară colecţionate de dr. Nicolae Minovici și aflate în patrimoniul muzeului.
Sunt astfel potenţate și scoase în evidenţă elementele profund românești, precum motivele cusute pe costume, materialele alese (rochia de mireasă făcută din ștergare albe din broderie spartă) ori combinaţiile de culori.
Nu în ultimul rând, remarcăm un detaliu care unește toate piesele din colecţie: tocurile de la încălţăminte, indiferent de design sau material, au un aspect ce amintește de elementele Coloanei infinitului a lui Brâncuși. Alături de bucuria unei plimbări în minunata grădină a Vilei cu clopoţei, și această expoziţie va fi un moment de relaxare într-o zi fierbinte de vară.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe