Newsflash
Știri

Mesajul dr. Beatrice Mahler de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

de Florentina Ionescu - dec. 5 2022
Mesajul dr. Beatrice Mahler de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Manager la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler a transmis un mesaj important în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

La data de 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, „Ziua în care pacientul cu boala pulmonară cronică și necesar de oxigen la domiciliu are drepturile unei persoane cu dizabilități”, a subliniat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București. 

Beatrice Mahler

Imaginea care se creionează în mintea noastră atunci când vorbim de dizabilitate, de handicap, este cea a unei persoane în cărucior, de cele mai multe ori cu o dizabilitate motorie, a completat aceasta.

„M-aș opri azi la un alt tip de dizabilitate, cea produsă de pierderea capacității de a respira, mai exact pierderea unei părți din plămân, care se traduce prin incapacitatea plămânului restant de a asigura o concentrație de oxigen mai mare de 88%, evaluată cu un pulsoximetru”, a scris Beatrice Mahler pe pagina sa oficială de Facebook.

În mod normal un om, a explicat managerul de la „Marius Nasta”, are o capacitate pulmonară de aproximativ 3.000 ml. „Atunci când alveolele pulmonare se distrug, iar volumul celor care rămân este mai mic de 1.000 ml, suprafața care realizează schimbul gazos nu mai permite trecerea unei cantități suficiente de oxigen în sânge, pentru că nu are pe unde, ca să nu mai vorbim de nevoia suplimentară de oxigen la efort. Când vorbesc de efort pentru un om cu boală respiratorie cronică, mă refer la nevoia zilnică de îngrijire: spălat, mâncat, îmbrăcat sau dezbrăcat.”

Persoane dependente de aparatele de oxigen

Cel mai important factor de risc în pierderea capacității pulmonare este fumatul, a atras atenția managerul. Din martie 2022, Statul român a ajustat legislația, astfel că „Persoanele dependente de oxigenoterapie de lungă durată, a cărei durată de administrare cotidiană este de minimum 15 ore pe zi, indiferent de vârsta de debut a afecţiunii” sunt încadrate în grad de handicap, ceea permite acordarea unor drepturi firești și necesare celor care din diverse motive, indiferent de vârstă ajung să fie dependente de un aparat de oxigen, a adăugat Beatrice Mahler.

„Legislația permite reducere numărului de evaluări medicale la 1 pe an, schimbare semnificativă dacă ne gândim că odată la trei luni, indicația de oxigenoterapie era necesară, chiar dacă pacienții erau cu stare stabilă de sănătate și tratamentul nu trebuia modificat. Drama cea mai mare era cum este ușor de imaginat a pacientului nedeplasabil, pentru care întreaga familie se mobiliza odată la trei luni pentru un teanc de documente care erau depuse în vederea asigurări oxigenului gratuit la domiciliu”, a scris aceasta în mesajul său de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe