Newsflash
OPINII

Medicul de familie, faţă-n faţă cu COVID-19

de Dr. Valentin PANTEA - feb. 25 2022
Medicul de familie, faţă-n faţă cu COVID-19

De ce am făcut și fac toate astea? Pentru că așa am învăţat în facultate de la profesorii mei.

Vreau să spun, încă de la început, că sunt unul dintre medicii de familie care s-au implicat activ în bătălia anti-COVID. Am avut câteva zeci de pacienţi cu COVID-19, majoritatea trataţi acasă cu succes; doar circa 10% dintre ei au ajuns la spital. Am susţinut și promovat măsurile de protecţie și vaccinarea, m-am vaccinat și vaccinez la cabinet, acum testez la cabinet pacienţii suspecţi.

De ce am făcut și fac toate astea? Pentru că așa am învăţat în facultate de la profesorii mei, iar acum mi-ar fi rușine să mă dezic de ceea ce ei m-au învăţat. Accept că imunitatea naturală poate fi (cu ceva) mai eficientă decât cea indusă prin vaccinare, dar tot profesorii mei m-au învăţat că „e mai bine să previi decât să tratezi”.

Personal, mă minunez să văd că există unii medici care s-au declarat împotriva vaccinării anti-COVID, recomandând să ne imunizăm natural (idee la care până și Suedia a renunţat). Mă întreb oare cu ce note au trecut examenele de medicină și dacă profesorii lor ar fi de acord cu aceste idei. Eu unul sunt de acord că vaccinurile pot avea și reacţii adverse nefaste, dar încă nimeni nu a reușit să mă convingă că efectele bolii sunt mai puţin grave decât toate reacţiile adverse ale vaccinurilor și că astfel ar fi preferabil să facem boala, și nu vaccinul.

Epuizarea

La fel ca mine au făcut și ceilalţi medici de familie. Îi cunosc pe mulţi dintre ei și știu foarte bine cât au muncit și cât s-au implicat în această bătălie. Știu că au existat voci care au reproșat medicilor de familie că nu s-au implicat în imunizarea anti-COVID la cabinet, uitând însă că ei au vaccinat și vaccinează și în centrele de vaccinare.

Celor care acuză medicii de familie că nu se ocupă de pacienţi non-stop am să le amintesc că toţi avem dreptul la timpul nostru liber, la perioade de recuperare, că nu putem fi pe baricade 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Eu, unul, ajung uneori atât de obosit acasă, încât se întâmplă să refuz să răspund la telefoanele pacienţilor de teamă să nu greșesc vreo indicaţie medicală din cauza stării de epuizare.

Amintesc aici că mi s-a întâmplat de câteva ori să renunţ la a mai merge cu mașina în oraș (după gardă și cabinet) din cauza epuizării. Efectiv mi-a fost teamă că dacă intru cu mașina în centrul orașului, în aglomeraţie, risc să provoc un accident. Din păcate, nu am reușit să fiu la fel de vigilent când, tot după cabinet + gardă + cabinet am reușit să alimentez mașina Diesel cu benzină, tot din cauza oboselii marcate. Menţionez aici păţania recentă a unor colege din Oradea care au fost sunate în weekend de pacienţi, care nici măcar nu erau pe lista lor de pacienţi, revoltaţi că nu pot fi testaţi în weekend în cabinetul medicului de familie. Asta în condiţiile în care contractul încheiat cu CAS de medicul de familie stipulează clar că acesta testează doar în cadrul programului de cabinet.

25 de medici de familie decedaţi în valul 3

Vreau să aduc aici un pios omagiu celor peste 25 de medici de familie decedaţi de COVID-19 în valul al treilea al pandemiei (noiembrie și decembrie 2020), când încă nu existau vaccinuri anti-COVID. De departe, cel mai dramatic caz a fost cel al unei colege din Botoșani, care în noiembrie 2020 a fost găsită decedată în cabinet, la doar 46 de ani, din cauza COVID.

Sigur, cea mai mare parte dintre cei decedaţi erau trecuţi de 45 de ani, aveau și unele afecţiuni cronice, dar cauza directă a decesului a fost COVID-19, cel mai probabil luat de la pacienţii trataţi în cabinet.

Eu pot să spun că am avut noroc să am boala în august 2020, astfel că în cel de-al treilea val eram protejat de anticorpii dezvoltaţi anterior și am putut să mă ocup de pacienţii mei fără teama că mă voi contamina de la ei.

Cazuri mai ușoare în valul 5

Ca medic practician la ţară pot să spun că acum, în valul cinci, am observat o evidentă creștere a numărului de cazuri de COVID, dar cu forme ușoare. Dacă în valul trei am avut pacienţi trataţi (cu succes) acasă și cu SO2<90, cu evidentă afectare pulmonară și cu oboseală și dispnee marcată, acum, cazurile de COVID seamănă mai degrabă cu o răceală rebelă asociată cu odinodinie și discretă odinofagie, simptome care se remit în câteva zile. Dintre toţi pacienţii pe care i-am consultat și tratat în valul cinci, niciunul nu a necesitat internare sau evaluare în spital. Adevărul e că pacienţii mei nici nu au autoturism propriu pentru a se putea deplasa la un centru de evaluare, așa cum prevede legea.

Miniepidemie locală de diaree și vărsături la 3-7 ani

Mai pot menţiona că înainte de începerea anului școlar actual, am avut o miniepidemie locală de diaree și vărsături la copiii de 3-7 ani. Atunci m-am întrebat care o fi cauza, ţinând cont că era prima dată în cei peste zece ani de practică medicală locală în care am avut o asemenea miniepidemie.

Prima dată am suspicionat o toxiinfecţie alimentară, dar nu exista o agregare între pacienţi, nu exista o sursă comună. M-am gândit și la o infecţie cu rotavirus, dar iarăși nu exista o agregare între cazuri (copiii erau din localităţi diferite, fără contact între ei, întrucât încă nu începuse anul școlar) și nu era nici vreme rece (eu așa am învăţat, că de regulă diareea cu rotavirus apare toamna, când vremea e mai rece). Întrucât părinţii au refuzat internarea sau testarea copiilor, nu pot să dovedesc fără dubii cauza acestei miniepidemii zonale, dar pe criterii clinice și epidemiologice presupun că a fost implicat coronavirusul (ulterior, am mai avut cazuri similare în gardă la centrul de permanenţă din oraș).

Din fericire, toţi copiii s-au recuperat în maximum o săptămână sub tratament simptomatic și de susţinere. Căci se mai întâmplă și așa în medicina de familie de la ţară, ca pacientul sau aparţinătorii să refuze un consult specializat pentru patologia lor, astfel încât, implicit, ești obligat să-ţi depășești limitele medicale și să tratezi și astfel de cazuri. Dar totul e bine când se termină cu bine.

copil

Apropo de final, când pacienţii mei mă întreabă de sfârșitul acestei pandemii (evident, cu toţii sunt stresaţi de măsurile de protecţie anti-COVID), eu le amintesc de pandemia de gripă spaniolă care, în lipsa unui vaccin adecvat, a durat cinci ani. Acum, după ce mai mult de jumătate
ne-am vaccinat, sperăm să scăpăm de pandemie în maximum patru ani. Iar evoluţia pandemiei, de la cazuri mai grave la cazuri mai puţin grave (ca urmare a selecţiei naturale a unor tulpini mai contagioase, dar mai puţin agresive), indică apropierea de finalul pandemiei. Așa că, dacă suntem optimiști, putem spera ca valul cinci să fie ultimul val, iar valul șase cu varianta BA.2 să nu mai ajungă și la noi.

Mai multe articole scrise de dr. Valentin Pantea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe