Newsflash
ACTUALITATE

MedicHub: 20 de ani de istorie

de Cristina GHIOCA - feb. 23 2024
MedicHub: 20 de ani de istorie

Recent, MedicHub a aniversat 20 de ani de la înfiinţare. Momentul a fost marcat printr-un eveniment dedicat, la care au participat foști și actuali colaboratori și angajaţi ai companiei, dar și reprezentanţi ai lumii medicale.

MedicHub a trecut prin mai multe schimbări de la înfiinţare și până în prezent. Evoluţia sa a fost prezentată pe larg de dr. Simona Melnic, CEO-ul companiei, în cadrul evenimentului aniversar. „Atunci când am pornit la drum cu MedicHub, în urmă cu opt ani (...), am visat că am putea construi, într-o bună zi, un centru de comunicare, un adevărat hub, un fel de «Mediafax» al lumii medicale, care să integreze vocile medicilor independenţi, dar și serviciile și informaţiile de care ar putea avea nevoie pentru a-și consolida independenţa”, a afirmat aceasta.

Istoria MedicHub începe în anul 2004, cu înfiinţarea companiei Press Pro Internaţional. „Certificatul de naștere” al companiei a fost semnat de Jacques Delaleuf. Prezent și el la aniversarea MedicHub, fondatorul Press Pro International și-a amintit cu drag de acea perioadă: „Cu bucurie mă regăsesc astăzi printre voi pentru a aniversa 20 de ani de MedicHub. (...) Gândurile mele se îndreaptă acum spre prima echipă care a dat viaţă proiectului. (...). N-aș putea să nu amintesc și de colaborarea atât de strânsă cu Colegiul Medicilor din România și cu profesorul Mircea Cinteză. Fără el nu aș fi putut să fac nimic”. Acesta a ţinut să le mulţumească și medicilor și profesorilor care au scris articole în revistele de specialitate din portofoliul companiei. „Am reușit să generăm polemici constructive (...) prin articolele sau editorialele noastre îndrăzneţe, care atacau problemele sistemice existente sau cele tabu din mediul spitalicesc românesc de la acel moment”, a precizat Jacques Delaleuf.

Arc peste timp

În anul 2007, Press Pro International și-a schimbat numele în Puls Media Network, iar în 2011, Puls Media Network devine Versa Puls Media. Compania a fost achiziţionată de dr. Wargha Enayati în anul 2016, iar Simona Melnic a fost numită în funcţia de CEO. „Această firmă nu ar fi fost cumpărată dacă nu era Simona. I-am zis dinainte că eu nu am curajul să preiau această firmă dacă nu am angajamentul ei 100%. După cum vedeţi, Simona este și astăzi alături de noi și îi mulţumesc pentru asta”, a declarat dr. Wargha Enayati la ceremonia de aniversare a MedicHub.

Odată cu intrarea companiei în grupul Enayati, aceasta și-a schimbat numele în MedicHub. Un an mai târziu a fost achiziţionată și publicaţia Viaţa Medicală. „Scopul celor două achiziţii a fost de a deservi breasla medicală, în sensul de a fi un sprijin pentru medici, farmaciști și asistenţi în vederea perfecţionării lor profesionale. Dorim să punem umărul la performanţele acestora și, în același timp, să fim un sprijin pentru integritatea acestei meserii, care presupune atât profesionalism, cât și empatie”, a arătat doctorul Enayati.

Suport pentru educaţia medicală continuă

Încă de la înfiinţare, compania s-a preocupat de informarea breslei medicale atât prin revistele de specialitate pe care le-a editat, cât și prin evenimentele de educaţie medicală asociate acestor publicaţii. Multe dintre ele există și astăzi în portofoliul MedicHub. Unele dintre revistele editate de MedicHub au o istorie la fel de veche ca a companiei, în timp ce altele sunt nou apărute. Actuali și foști redactori șefi sau colaboratori ai publicaţiilor au participat și ei la evenimentul aniversar, împărtășind câteva gânduri și amintiri care-i leagă de acestea. 

„A fost o iniţiativă foarte frumoasă. Mentorii noștri, doamna doctor Safta și domnul profesor Călărașu, ne-au pus la treabă. Am muncit din greu. Am avut parte de prieteni, pentru că să scrii articole într-o revistă care nu este acreditată e doar un act de generozitate”, și-a amintit dr. Mădălina Georgescu, redactorul șef al revistei ORL.ro, despre începuturile publicaţiei pe care o coordonează. „Dar prietenii m-au ajutat, așa că am reușit să indexăm revista. Suntem la al 62-lea număr, cu articole și din străinătate, și din România, nu am avut nicio întrerupere, și am învăţat împreună să fim prieteni și să mergem cât mai sus”, a completat redactorul șef.

Cadru mai larg decât cel existent

Cu o apariţie neîntreruptă timp de 19 ani, la momentul lansării, revista Psihiatru.ro a oferit un cadru mult mai larg decât cel al cercetării stricte găzduite de revistele de psihiatrie, a arătat prof. dr. Cătălina Tudose: „A existat multă înţelegere între membrii echipei. Aș vrea să menţionez și Forumul Psihiatru.ro, care a fost și continuă să fie un eveniment de referinţă în viaţa Asociaţiei de Psihiatrie. Întotdeauna a fost la zi cu problemele arzătoare ale  psihiatriei”.

Aflată pe piaţă din anul 2007, revista Oncolog-Hematolog.ro este publicată, din 2015, exclusiv în limba engleză. „În 10 ani aproape de când sunt redactor șef,  am reușit să creștem nivelul acestei reviste. Toate aceste reviste contribuie la educaţia tinerilor medici. Sperăm să reușească mai ușor în cariera lor știinţifică și didactică”, a mărturisit prof. dr.  Alexandru Grigorescu, redactorul șef al publicaţiei.

Deziderat comun

De-a lungul timpului, unele reviste au încetat să mai apară, însă evenimentele de educaţie medicală asociate lor au continuat să existe. Un astfel de exemplu este Forumul Perinatologia.ro. „Revista Perinatologia.ro a fost cea care a dat naștere Forumului Perinatologia.ro, pe care îl organizăm anual și care este un eveniment de succes de educaţie medicală. (...) Ne dorim să creștem calitatea actului medical și performanţa profesională a colegilor noștri”, a afirmat prof. dr. Simona Vlădăreanu,  președinta Societăţii Române de Medicină Fetală și Neonatală.

Pentru dr. Remus Sebastian Sipoș, apariţia în 2023 a revistei Dietetician.ro, pe care o coordonează, este un vis împlinit, după cum el însuși a mărturisit la aniversarea MedicHub: „Prin Dietetician.ro încercăm să fim acea parte a actului medical complementar. Iar atragerea Societăţii de Știinţe în Nutriţie în această colaborare – parteneriat ce începe din acest an – cred că va crește din punct de vedere calitativ valoarea acestei reviste. Cred că [publicaţia] își va găsi locul nu doar în familia revistelor medicale, ci că Nutriţia și Dietetica își va găsi locul pe piaţa serviciilor medicale ca act medical complementar”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe