Newsflash
ACTUALITATE Știri

Medicamentul Donanemab încetinește boala Alzheimer cu 60% la pacienții cu forme ușoare (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iul. 18 2023
Medicamentul Donanemab încetinește boala Alzheimer cu 60% la pacienții cu forme ușoare (studiu)

Donanemab, un medicament experimental al companiei Eli Lilly, a încetinit cu 60% progresia bolii Alzheimer pentru pacienții aflați în stadiile incipiente ale bolii.

Compania Eli Lilly a prezentat rezultatele complete ale studiului de fază 3 TRAILBLAZER-ALZ 2, care arată că medicamentul Donanemab a încetinit semnificativ declinul cognitiv și funcțional la persoanele cu boala Alzheimer în stadii incipiente. 

Datele au fost puse la dispoziție în cadrul Conferinței Internaționale a Asociației Alzheimer din 2023 (AAIC) și publicate simultan în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA).

„Datele pozitive TRAILBLAZER-ALZ 2 aduc speranță persoanelor cu boala Alzheimer care au nevoie urgent de noi opțiuni de tratament. Acesta este primul studiu de fază 3 al unei terapii de modificare a bolii, pentru a reproduce rezultatele clinice pozitive observate într-un studiu anterior. Dacă va fi aprobat, credem că Donanemab poate oferi beneficii semnificative din punct de vedere clinic pentru persoanele cu această boală”, a spus Anne White, vicepreședinte executiv al Eli Lilly și președinte al Lilly Neuroscience. 

Studiul a arătat, totodată, că umflarea creierului, un efect secundar cunoscut al unor medicamente precum Donanemab, a apărut la peste 40% dintre pacienții cu predispoziție genetică de a dezvolta Alzheimer.

Compania raportase anterior că 24% din totalul persoanelor din grupul de tratament cu Donanemab a dezvoltat această reacție. Sângerarea cerebrală a apărut la 31% la grupul care a primit Donanemab și aproximativ la 14% din grupul placebo.

Cercetătorii au raportat că decesele a trei pacienți din studiu au fost legate de tratament.

Donanemab, precum și Leqembi de la Biogen, aprobat recent, este un anticorp intravenos conceput pentru a elimina depozitele unei proteine ​​numite beta amiloid din creierul pacienților cu Alzheimer.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe