Newsflash
OPINII

Mass-media și interesul sănătății publice

de Drd. Rareș Voroneanu - mai 14 2021
Mass-media și interesul sănătății publice

Trăim vremuri cum nu au mai fost. Creierul nostru este bombardat cu informaţii din toate părţile: persoane apropiate, televizor, radio, ziar, cărţi, filme, seriale.

Citim studii care nu știm cât de reale sunt și ţinem cont de păreri ale unor persoane care au opinii într-un segment ce nu face parte din sfera lor de cunoștinţe.

Există controverse cu privire la vaccin, cu privire la existenţa virusului SARS-CoV-2. Dar există și o reglementare puţin cunoscută cu privire la utilizarea mass-media în interesul sănătăţii publice.

Astfel, câteva rânduri din Legea numărul 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii stabilește faptul că este necesar avizul Ministerului Sănătăţii pentru orice campanie de informare, educare și comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică.

De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune au obligaţia de a introduce în grilele lor de program, în mod gratuit, spaţiu de emisie necesar promovării campaniilor de informare, educare și comunicare referitoare la teme care privesc sănătatea publică.

Aș vrea să corelez subiectul cu o infracţiune cunoscută sub numele de „Comunicarea de informaţii false”. Astfel, comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani. E o reglementare care stârnește interes, mai ales în această perioadă pandemică.

În final, adresez două întrebări cititorilor noștri: „Poate fi afectată siguranţa naţională prin răspândirea unor informaţii false legate de SARS-CoV-2?” și „Cât de dificilă este cenzurarea presei într-o democraţie?” Puteţi trimite răspunsuri pe adresa redactia@viata-medicala.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe