Newsflash
OPINII

Libertatea de exprimare a medicului

de Drd. Rareș Voroneanu - nov. 19 2021
Libertatea de exprimare a medicului

Decizia Colegiului Medicilor de a sancţiona profesioniștii din sectorul medical care răspândesc informaţii false despre COVID-19 este o măsură legală, contrar aparenţelor „neconstituţionale”.

pt voroneanuTrăim într-o ţară în care avem dreptul de a ne exprima liber. O facem pe reţelele sociale, la spital, în amfiteatre și chiar la ieșirile cu prietenii în oraș. Și, ca orice cetăţean responsabil, știm faptul că articolul 30 din Constituţia României prevede faptul că ne putem exprima în orice modalitate vrem, în scris, prin viu grai, folosind poze, filme, sunete sau orice alt mijloc.

Cu toate acestea, avem și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene care, în articolul 11, stipulează că „orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informaţii sau idei fără amestecul autorităţilor publice și fără a ţine seama de frontiere”.

Limită și responsabilitate

Așa cum poate ne gândim destul de des, libertatea de
exprimare are totuși niște limite. Celebra expresia a lui John Stuart Mill, „libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”, reprezintă un adevărat etalon în acest sens.

Chiar și așa, mai există un act normativ care prevede aceleași drepturi garantate, respectiv Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Dar trebuie să existe și detalierea acestei prerogative. Paragraful al doilea aduce o serie de explicaţii în acest sens.

Orice exprimare comportă o serie de limitări și atrage după sine responsabilitatea pentru cele spuse. Astfel, exercitarea acestei libertăţi poate fi restrânsă. Mai mult de atât, pot fi aplicate chiar și sancţiuni pentru ceea ce se susţine.

Măsuri de siguranţă necesare

Nu există o contradicţie la nivel european între sancţiuni și repercusiuni, acestea fiind văzute ca măsuri necesare pentru securitatea naţională, siguranţa publică ori protecţia sănătăţii publice – cel mai bun exemplu din zilele noastre fiind pandemia de COVID-19.

Practic, suntem puși într-o situaţie care pare paradoxală: pe de o parte, democraţia care ne oferă libertate, și, pe de altă parte, restrângerea unor drepturi. Dar, așa cum am scris și în alte articole, trăim vremuri excepţionale care impun măsuri excepţionale.

În acest sens, decizia Colegiului Medicilor de a sancţiona profesioniștii din sectorul medical care răspândesc informaţii false despre COVID-19 este o măsură legală, contrar aparenţelor „neconstituţionale”.

Citiți și: Obligativitatea deloc nouă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe