Newsflash
Interviuri

Laparoscopia, chirurgia prezentului

de Florentina Ionescu - iul. 2 2021
Laparoscopia, chirurgia prezentului

Laparoscopul, o cameră video specială, ajută medicul chirurg și face detaliile mult mai ușor de reperat. Această tehnică înseamnă o delicateţe sporită a gestului chirurgical, subliniază dr. Sebastian Ralea.

Sebastian Ralea este medic specialist chirurgie general (adulţi) și medic specialist chirurgie pediatrică. Totodată, este șeful departamentului Specialităţi Chirurgicale în cadrul reţelei medicale Arcadia. Are competenţe în chirurgia bariatrică și metabolică, iar experienţa lui se extinde atât în chirurgia obezităţii, cât și în chirurgia laparoscopică și SILS.

sebastian ralea-print 2

Care sunt avantajele pe care le oferă abordul laparoscopic?

O cicatrice de 20-30 de centimetri se reduce la câteva mici incizii, localizate în sectoare diferite ale abdomenului, care nu însumează mai mult de 5 centimetri. Confortul postoperator este net ameliorat și este în relaţie directă cu o recuperare postoperatorie mult mai ușoară. În plus, după intervenţie, senzaţia de durere este mult diminuată datorită dimensiunii semnificativ reduse a inciziilor de abord. Prin efectul de mărire a imaginii reale, laparoscopul va augmenta talia structurilor anatomice asupra cărora se lucrează, detaliile fiind mult mai ușor de reperat. Cu alte cuvinte, această tehnică oferă șansa recunoașterii mai facile a structurilor și a unei delicateţi sporite a gestului chirurgical.

Dar în chirurgia bariatrică, ce avantaje are?

Dacă ne gândim la o intervenţie de chirurgie bariatrică, înţelegem avantajul net al unui asemenea abord. Se folosesc în mod clasic cinci mici incizii, două de 10-12 milimetri și trei de 5 milimetri. O laparotomie, care ar presupune, în general, o incizie de 20-30 de centimetri este înlocuită astfel. Putem ajunge chiar și la mai puţine incizii – trei sau chiar doar o incizie ombilicală, SILS – Single Incision Laparoscopic Surgery.

Obstacole înlăturate

Ce afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul laparoscopiei la pacientul pediatric? Dar la cel adult?

Toată patologia chirurgicală abdominală, în mare parte comună ambelor tipuri de pacienţi, poate fi abordată laparoscopic. Ne referim la apendicectomii, hernii ombilicale sau inghinale, eventraţii. La adult, în mod specific, amintim colecistectomia, cura chirurgicală a defectelor parietale abdominale prin protezare cu plase sintetice (nu se impune deschiderea defectului), chirurgia oncologică a intestinului gros, chirurgia obezităţii și așa mai departe.

Care a fost unul dintre cele mai dificile cazuri pe care le-aţi abordat chirurgical cu ajutorul laparoscopului?

La începuturile laparoscopiei erau considerate drept contraindicaţii de abord laparoscopic situaţiile în care pacienţii aveau deja multiple intervenţii chirurgicale în sfera abdominală. Se considera, din cauza faptului că acestea predispun la formarea de aderenţe, că există un risc în plasarea trocarelor și un grad de dificultate sporit. În prezent, acest lucru nu mai constituie o contraindicaţie, dar nu este diminuată valoarea de adevăr a faptului că un abdomen multioperat este unul care reprezintă un grad de dificultate mai mare în laparoscopie. Cazurile care prezintă, în antecedente, multiple laparotomii sunt mai dificile în abordul laparoscopic. Pot aminti cazul unui pacient obez care avusese în antecedente șapte intervenţii prin laparotomii largi pentru diverse urgenţe, iar acestea au dus la formarea de multiple aderenţe intraabdominale. Am reușit să operăm acest caz prin abord minim-invaziv, laparoscopic, evoluţia ulterioară fiind spectaculoasă.

Veriga-cheie în lanţul terapeutic

Care ar fi definiţia unei relaţii bune între chirurg și aparţinători?

În calitate de medici abordăm pacientul ca entitate somato-psihică și socială. Pacientul este, înainte de toate, o fiinţă umană, cu emoţii, iar contactul uman este esenţial. Explicăm cât mai pe înţelesul fiecăruia – fie că vorbim cu aparţinătorii, fie că vorbim cu pacientul – actul pe care urmează să îl realizăm, pentru că, așa cum spunea Marie Curie, în viaţă nu trebuie să-ţi fie frică de nimic, trebuie să înţelegi. Înţelegerea necesită explicaţii, iar explicaţiile necesită un contact uman de calitate. Raportul uman cu aparţinătorii pacienţilor pediatrici, cât și cu micii pacienţi sau cu cei adulţi este, așadar, o verigă-cheie în lanţul diagnostic și terapeutic.

Ce le spuneţi aparţinătorilor atunci când le explicaţi un concept precum „chirurgia printr-o singură incizie”?

Îi explicăm fiecărui pacient în detaliu procedura pe care urmează să o realizăm, fie că are loc prin abord laparoscopic, fie prin SILS – cunoscută drept chirurgia laparoscopică printr-o singură incizie ombilicală, de 2-3 centimetri. Analizăm împreună avantajele și răspundem fiecărei întrebări, cât mai pe înţelesul pacientului.

Evoluţia tehnologică și calitatea imaginilor

 Cât de des operaţi nou-născuţi și sugari?

Această întrebare are darul de a-mi aminti de tinereţe. Este vorba despre un certificat (de formare medicală în obstrucţiile urinare și urgenţele urologice ale nou-născutului și sugarului - n.red.) pe care l-am obţinut acum aproximativ 20 de ani, pe vremea în care încă aveam șansa de a aborda orice direcţie de dezvoltare în chirurgie. Celula sușă, celula pluripotentă, stem, se specializează și devine celulă cu caracteristici specifice ţesuturilor în care este implantată. În ultimii 20 de ani, eu am crescut pe altă direcţie. Din celula sușă de început m-am dezvoltat cu precădere în aria chirurgiei generale și a chirurgiei bariatrice și metabolice, pentru tratarea obezităţii și a consecinţelor sale.

Cum credeţi că va arăta viitorul în ceea ce privește laparoscopia?

Chirurgia laparoscopică este, fără dubiu, chirurgia prezentului. Sunt convins că viitorul va cunoaște evoluţii de natură tehnologică conferite de noi posibilităţi de expunere a structurilor, prin folosirea de trasori care pot fi vizualizaţi în fluorescenţă, pentru a recunoaște, de exemplu, elementele vasculare nobile care trebuie respectate sau pentru a vizualiza pe monitorul de laparoscopie distribuţia anatomică a arborelui biliar. Calitatea imaginii crește odată cu evoluţia tehnologică a camerelor pe care le folosim, prin adoptarea imaginilor tridimensionale în abordul laparoscopic, al chirurgiei robotice, chiar și în cazul laparoscopiei printr-o singură incizie și, desigur, prin evoluţii la care astăzi poate nici nu ne gândim. Toate în sprijinul și în beneficiul pacientului.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe