Newsflash
Istoria Medicinei

Un rector în dosarele Securităţii (2)

de Dr. Mihail MIHAILIDE - iul. 5 2013
Un rector în dosarele Securităţii (2)

Lucrul cel mai ruşinos al unei stăpâniri este pândirea şi iscodirea oamenilor. (Pitagora)

 

   Scrisoarea-delaţiune a portarului Nicolae Constantin, fost „plotonier în Miliţie“1, către tovarăşul Gheorghe Gheorghiu-Dej, informaţiile agentului cu nume de cod „Sterian“, arhiva burgheză cercetată de ofiţerii Securităţii îi îndreptăţesc pe aceştia din urmă să adreseze Ministerului Afacerilor Interne o cerere de „punere de urgenţă în interceptare a corespondenţei interne şi externe“ a directorului Spitalului „Panduri“ Teodor (sic) Burghele, în acelaşi timp rector al Institutului Medico-Farmaceutic Bucureşti (Doc. 385/7.VII.1957, Dosar CNSAS nr. 34874, vol. II).
   Semnatarii precipitatei cereri: general maior T. Evghenie, şeful Direcţiei, maior E. Niculescu-Mizil, şef de serviciu. Urmărirea nu se limita numai la Th. Burghele, ci includea şi o serie de alte persoane aflate în legătură cu acesta, între care o fostă secretară a Facultăţii de Medicină, Lucia Popescu, căreia i se interceptase o scrisoare adresată rectorului. După capturarea şi „studierea“ misivei, securiştii ajunseseră la concluzia că aveau de a face cu un „element duşmănos“. Am apreciat că scrisoarea este, deocamdată, ireproductibilă, deoarece autoarea numeşte persoane care, în opinia sa, în urma rapoartelor trimise Securităţii, au determinat arestări ori au contribuit la dezastrul produs în învăţământul medical universitar bucureştean, urmare a reformei din 1948, date pe care nu le-am putut verifica şi dintr-o altă sursă. Informaţiile din „arhiva burgheză“ pot fi însă citate, constituind, probabil, completări la afinităţile politice de tinereţe şi necunoscute ale viitorului membru al PMR, „epurat“ în 1948 şi reintegrat, mult mai târziu, în partidul comuniştilor români. Astfel, o notă datată 16 februarie 1942 „semnalează că în jurul mai multor medici de la Facultatea de Medicină Veterinară, printre care şi Dr. Burghelea (sic), se strâng tot mai mulţi studenţi legionari dela această Facultate, şi că patru medici – printre care şi Dr. Burghelea – dirijează gruparea legionară de acolo“. „O notă purtând data de 1 martie 1942 relatează că, sub conducerea Drului Burghelea, la Spitalul Colţea s’a constituit un cuib legionar al studenţilor şi medicilor interni şi externi, cuib care îşi ţine şedinţele în amfiteatrul de conferinţe al spitalului“. Într-o altă notă se semnalează faptul că „în ziua de 17 oct. 1945 (deci după război, când partidele politice nu fuseseră încă interzise, n.n.), când a avut loc la clubul Partidului Naţional Liberal din str. C. A. Rosetti nr. 37 o şedinţă festivă a tineretului liberal, a fost primit oficial un grup format din 15 tineri, între care şi un oarecare (sic) Dr. Burghelea“. Acelaşi „oarecare“ dr. Burghelea este subiectul unei note de urmărire din 18 dec. 1945, din care aflăm că acesta face parte dintr-un comitet alcătuit de conducerea Partidului Liberal cu misiunea de a reorganiza partidul în judeţele Vlaşca şi Teleorman. În acelaşi document sunt menţionate vizite primite de „Burghele Teodor, născut în Iaşi, la 12 februarie 1905, profesor la Facultatea de Medicină, cu domiciliul în str. Pia Brătianu nr. 4“ (vizitatori fiind „inginerul german Kinari, aflat sub supraveghere“, la 30 ian. 1938, şi cpt. Kenan Kocatürk, ataşatul militar al Turciei, în 10 dec. 1943 şi 4 febr. 1944) sau făcute la Legaţia Franţei (27 nov.1945) şi la Misiunea Militară Americană (5 ian. 1946), „unde s-a întreţinut cu col. Sackeford [Shackelford]“.
   După cum se ştie, guvernul generalului Ion Antonescu a fost adus la putere şi prin contribuţia Mişcării Legionare, el însuşi considerându-se legionar. „Mişcarea“ a luat fiinţă în interbelic, după model nazist, sub conducerea lui Corneliu Zelea (Zelinski) Codreanu, dovedindu-se a fi o structură paramilitară, de orientare naţionalistă şi fascistă, antisemită şi anticomunistă, fondul mistic-religios fiind „specificul românesc“ adăugat. (De altfel, aceasta se chema iniţial „Legiunea Arhanghelului Mihail“). Numeroşi studenţi, nu puţini provenind de la facultăţi de medicină (Cluj, Bucureşti), intelectuali cu diverse ocupaţii, dar şi – din mediul rural – preoţi, învăţători şi ţărani au devenit membri sau simpatizanţi. În alegerile din 1937, Legiunea, devenită partid („Totul pentru ţară“), ocupă locul al treilea după procentul descrescător al voturilor – 15,5%. În 1938, Codreanu, condamnat pentru calomnie, este ucis într-o încercare de evadare din detenţie, locul său fiind preluat de Horia Sima. La 4 septembrie 1940, regele Carol al II-lea, într-un anumit context politic (depăşind cadrul acestui memento istoric) şi sub presiunea străzii manipulate de legionari, îl numeşte şef al guvernului pe generalul Ion Antonescu. Acesta încheie o alianţă cu Horia Sima; se constituie un guvern legionar; generalul – nesprijinit de partide – aderă oficial la Mişcare, iar România este declarată „Stat Naţional-Legionar“. În 1941 însă, se produce o ruptură între liderii Mişcării şi Ion Antonescu, care, în luna ianuarie a aceluiaşi an, decide anihilarea în forţă a „rebeliunii legionarilor“, cum a fost numită lovitura de stat iniţiată de aceştia contra sa şi, implicit, a armatei române (sprijinit fiind „din umbră“, din motive tactice şi politice, de Hitler). Legionarii au săvârşit numeroase crime (considerate „pedepse“ pentru trădarea intereselor naţionale) – de exemplu, 64 de demnitari au fost asasinaţi, între care Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu; au introdus legi antisemite, arestări, deposedări de bunuri şi schingiuiri ale minoritarilor evrei. O seamă dintre intelectualii atraşi iniţial de Mişcarea Legionară, ca o reacţie – mai degrabă emoţională decât fundamentată logic – la ineficienţa şi corupţia clasei politice, au regretat ulterior pasul greşit şi atitudinile publice avute2. Mulţi au populat temniţele în perioada dejistă. De mai mult timp, dar şi după 1941, Siguranţa Statului urmărea persoanele implicate sau suspecte a întreţine legături cu legionarii. Aşa se explică notele „moştenite“ şi exploatate informativ de Securitatea comunistă la alcătuirea dosarelor de urmărire.
   Cât priveşte vizitele pe care profesorul Burghele le făcea unor ambasade, motiv pentru care plana asupra sa suspiciunea de spionaj (!), în absenţa unor informaţii credibile, le consider ca având un scop pragmatic: obţinerea de sprijin (logistic, poate şi material) în vederea construirii spitalului al cărui istoric e descris în amănunţime de dr. Cezar Vlad3.
   Delaţiunea portarului, informaţiile din „arhiva burgheză“ şi scrisoarea capturată a „elementului duşmănos“ (Lucia Popescu) sunt apreciate ca suficiente pentru ca MAI să transmită Securităţii Capitalei ordinul de urmărire reprodus mai jos, acţiune considerată o urgenţă.

 
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
– Direcţia III –

 

Nr. 362/00.219.058  Strict secret
Data: 28 mai 1957  exemplar nr.…
Către:
Direcţia Securităţii Bucureşti

 

   Urmare ordinului nostru cu numărul de mai sus, din 13 mai a.c., privind scrisoarea expediată de Popescu Lucia, fostă secretară a Fac. de medicină generală, către prof. doctor Burghele Teodor, rectorul Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, vă comunicăm că din ordinul rezolutiv al Tov. Ministru General Colonel Alexandru Drăghici, referitor la nota prezentată de noi cu cele scrise de sus-numita, va trebui ca profesorul dr. Burghele Teodor să fie urmărit foarte serios. În acest sens dispuneţi măsuri pentru deschiderea de acţiune de verificare atât asupra profesorului dr. Burghele Teodor cât şi asupra fostei secretare Popescu Lucia.
   Până la data de 10 iunie a.c. să ne înaintaţi planurile de măsuri pe care le veţi lua în urmărirea acestor elemente, iar la finele fiecărei luni să ni se reporteze rezultatele obţinute.

Şeful Direcţiei, Lt. col. N. Budişteanu; Locţ. Şef seviciu, Cpt. Badea Dumitru

 

   Ordinul se execută, nu se discută şi, exact la data fixată, Direcţia Securităţii Bucureşti, Serviciul III, cu aprobarea general-maiorului T. Evghenie, trimite Ministerului Afacerilor Interne Planul de Măsuri (doc. 370/10 iul. 1957, s.n.), pentru urmărirea „elementelor“.
   „Strângând“, pentru economie de spaţiu, doar paragrafele (scrise de autori „aerisit“ pentru ca, prin numărul de pagini, „Planul“ să capete importanţă), am păstrat nemodificată topica şi ortografia semnatarilor. Evidenţierile cu aldine – din întregul text al articolului – precum şi, uneori, ale iniţialelor, în locul prenumelor şi numelor, ne aparţin.
   „Strângând“, pentru economie de spaţiu, doar paragrafele (scrise de autori „aerisit“ pentru ca, prin numărul de pagini, „Planul“ să capete importanţă), am păstrat nemodificată topica şi ortografia semnatarilor. Evidenţierile cu aldine – din întregul text al articolului – precum şi, uneori, ale iniţialelor, în locul prenumelor şi numelor, ne aparţin.
PLAN DE MĂSURI
în acţiunea de verificare a obiectivului Burghele Teodor

 

OBIECT

 

   „Din materialele ce le deţinem în dos. de obiectiv, rezultă că numitul Burghele Teodor, rectorul Institutului Medico-Farmaceutic din Bucureşti şi directorul Spitalului Panduri, a fost exclus din PMR ca urmare a originei sale nesănătoase (fost moşier) şi manifestărilor sale nepartinice în anumite probleme. Deasemeni, în anul 1944, susnumitul a avut legături suspecte cu Cpt. Kenan Kokatürc dela Legaţia Turciei, de care este vizitat de multe ori acasă. Agentul Sterian în 1947 şi numitul Constantin Nicolae (portar la Spt. Panduri, membru de partid) în martie a.c., ne semnalează că Dr. Burghele T. sprijină elementele asumpţioniste în cadrul Spit. Panduri, menţinând şi astăzi în serviciul acestui spital pe călugăriţele aparţinînd ordinului susamintit, şcareţ după cum este cunoscut, se ocupă intens cu spionajul.

   Din materialele informative neverificate reese că Dr. Burghele T. dela venirea sa la conducerea IMF şi până în prezent sprijină elementele duşmănoase din rândul cadrelor didactice şi personalului administrativ, opunându-se acţiunii Comit. de Partid şi a Serviciului de Cadre de a le scoate din institut.
   Profesorul Burghele T. are un frate plecat în Franţa din 1948, cu care corespondează şi pe care uneori îl vizitează cu ocazia deplasărilor în scopuri ştiinţifice peste graniţă.
   În luna mai a.c., organele noastre au interceptat o scrisoare a numitei Popescu Lucia, fostă secretară a Facultăţii de Medicină Generală, element cunoscut cu manifestări duşmănoase, adresată profesorului dr. Burghele T., în care defăimează cadrele de partid din IMF şi desvăluie o serie de acte duşmănoase, săvârşite de ea în timp cât era secretară, considerându-l părtaş în acelaşi timp pe Burghele Teodor la aceste manifestări.
   Având în vedere origina nesănătoasă a numitului Burghele Teodor, manifestările sale duşmănoase, precum şi legătura cu fratele său, care în prezent este un exponent al imperialismului francez, există suspiciuni că susnumitul ar desfăşura activitate duşmănoasă regimului şi de spionaj.

SCOP

   Prin măsurile informativ-operative, care se vor lua pentru verificarea primelor sesizări, care constituie baza deschiderii acţiunii de verificare, urmărim să stabilim următoarele:
   – Dacă Burghele T. duce activitate de sprijinire a elementelor asumpţioniste din Spit. Panduri, în ce constă acest lucru.
   – Dacă culege sau transmite informaţii cu caracter de spionaj prin intermediul acestor elemente.
   – Ce elemente duşmănoase din cadrul IMF le menţine în serviciu şi cu ce scop.
   – Dacă atunci când pleacă în străinătate, în diverse scopuri, furnizează informaţii elementelor cu care acolo vine în contact şi ce informaţii.
   Pentru realizarea scopului arătat mai sus, vom folosi mijloacele informativ-operative, astfel:
   – Agentura
   Se va efectua o cunoaştere amănunţită a profesorului Burghele T. din care să reiasă caracterul, atitudinea, slăbiciunile atât în munca sa, cât şi în viaţa particulară, pentru a ne documenta asupra felului cum susnumitul va fi lucrat.
   În acest scop vor fi folosiţi agenţii „Barbu Elena“ şi „Raul Andrei“ care lucrează în cadrul Spit. Panduri şi care-l cunosc bine pe obiectiv.
   – Termen 1 septembrie 1957.
   Întrucât agenţii de mai sus, nu au posibilitatea şi nici nu prezintă garanţia că pot fi dirijaţi pe viitor, pentru stabilirea activităţii duşmănoase şi de spionaj, ce eventual obiectivul o desfăşoară,se va lua în studiu pentru recrutare numitul Anghelescu Constantin, prieten intim al familiei obiectivului, prin care urmărim să cunoaştem acest lucru, după ce va fi recrutat.
   – Termen 10 oct. 1957.
   – Folosirea altor mijloace
   Pentru obţinerea de detalii asupra activităţii şi comportării obiectivului în Spitalul Panduri, va fi audiat numitul Constantin Nicolae, portar la acest spital, care a mai făcut unele sesizări în legătură cu obiectivul.
   – Termen 30 august 1957.
   În scopul cunoaşterii comportării obiectivului în IMF se vor folosi legăturile existente în institut, precum şi fosta agentă „Eli“, care cunoaşte multe aspecte din activitatea şi manifestările obiectivului.
   – Termen 15 aug. 1957.
   Pentru cunoaşterea comportării numitului Burghele Teodor la domiciliu se vor cere investigaţii la Dir. VIII-a.
   – Termen 20 iulie 1957.
   Pentru stabilirea legăturilor obiectivului, natura acestor legături, se va folosi în afară de mijloacele arătate mai sus şiinterceptarea corespondenţei susnumitului, precum şi a convorbirilor telefonice, dela institut, spital şi domiciliu.
   – Termen 20 iulie a.c.
   În cursul desfăşurării acţiunii de verificare şi în special în dirijarea agenturii pe lângă obiectiv, se va colabora cu Bir. IV din Serv. III, care urmăreşte în acţiune informativă de grup elementele asumpţioniste dela Spit. Panduri.
   – Sarcină permanentă.
   În cazul când obiectivul va fi trimis peste graniţă în diferite scopuri ştiinţifice, se va lua legătura cu Dir. I-a şi a II-a pentru organizarea supravegherii sale informative pe perioada respectivă, pentru a stabili cu cine ia legătura şi dacă transmite informaţii cu caracter de spionaj.
   – Sarcină permanentă.
   Pentru clarificarea legăturilor dintre obiectiv şi numita Popescu Lucia se va efectua o verificare complexă a acesteia şi a legăturilor sale, prin studierea dosarului de agent, investigaţii la domiciliu, interceptarea corespondenţei şi alte mijloace informativ-operative.
   – Termen 15 septembrie 1957.
   Din studiul legăturilor sale, se va trece la punctarea unui agent, care va trebui să stabilească concret actele duşmănoase săvârşite de susnumita când era secretară la IMF, precum şi legăturile actuale cu profesorul Burghele T.
   – Termen 30 septembrie 1957.
   De îndeplinirea prezentului plan de măsuri răspunde Lt. Maj. Vrabie Ovidiu.

Lucrător operativ, Lt. Maj. Vrabie Ovidiu.

Văzut, Şeful biroului, Lt. Tilincă Vasile.

De acord, Şeful Serviciului, Lt. Col. Gh. Aurel ”

 

   Câtă organizare şi ce desfăşurare de forţe pentru a adăuga, filă după filă, la dosar, cel mai adesea banalităţi, scrisori primite de la bolnavi ori răspunsuri trimise acestora, intimităţi şoptite la telefon, descrierea stupidă a unor urmăriri pe stradă, cereri de asigurare a unui post mai bun – invocate fiind motive de sănătate! De pildă, un doctor I. E. din Oneşti cere să fie ajutat: e chirurg, are o pedeapsă de doi ani de executat, dar e trimis – deşi bolnav – să lucreze la periferia ţării. Sau un „vigilent“, aflând adresa rectorului, îi trimite acasă, în str. Olga Bancic nr. 4, raionul 1 Mai, un denunţ prin care incriminează pe dr. D. (darwinism şi fiziologie), dr. N. H. (fizică) şi dr. A. (asistent la anatomie) că au elevi particulari în pregătire, fii de burghezi, pentru examenul de admitere, din 15 septembrie 1958, la Facultatea de Medicină Generală. Aceşti meditatori „au luat de la elevii lor sume importante de bani“, înţelegându-se cu aceştia ca la proba scrisă „să introducă anumite fraze convenţionale, cunoscute de ei pentru a fi recunoscute de comisia de admitere, care să le dea note de trecere“. Un „N. Raica“ cere rectorului ca: „în timpul examenului de atmitere (sic) examinatori (sic) să fie înlocuiţi cu elemente cinstite, cari să nu se preteze la acte nedemne, ci să urmeze linia partidului Marxistă-Leninistă“. Şi îşi încheie „recomandările“ cu lozinca: „Luptăm activ pentru pace!“. Un raport al informatoarei „Mioara“ toarnă organelor că Burghele sprijină, pe criterii numai de dânsul ştiute, să fie promovat conferenţiar Prişcu, cu toate că i-a făcut o vizită rectorului rugând să-l numească pe ginerele său, Cameniţă, şi a fost refuzată! Atunci, informatoarea „simulează o criză de leşin, iar de frică că (sic) aceasta ar putea sucomba şi ar declanşa unele anchete a cedat şi şrectorulţ l-a numit pe dr. Cameniţă conferenţiar“. Sunt pe larg consemnate disensiunile care ar fi existat între Burghele şi prof. Olănescu iar, la un moment dat, un binevoitor (asemănător celor de până acum!) scrie că profesorul are cataractă, îi tremură mâna, dar refuză să se interneze, ca să nu-i ia locul Ion Juvara.
   La cabinetul rectorului sună telefonul (12.36.75). Cel care ascultă intră pe fir şi notează mai întâi discuţia dintre cele două secretare: una a unui ministru, Atanasiu, cealaltă a profesorului. Acestea stabilesc legătura între cei doi. Urmează o discuţie care, după depăşirea replicilor de politeţe, intră în subiect. Ministrul (M): Uite, să vă fac o rugăminte. Burghele (B): Spuneţi-mi, vă rog. M: Am un prieten foarte bun care a fost director adjunct pe la mine, ajutorul meu cînd eram la Griviţa, cînd cu mişcările muncitoreşti în 1933. Şi a fost atunci un om de treabă şi m-a secondat sincer şi cinstit. Şi sînt obligat, aşa cînd venea pe la mine, era cîte o greutate. Că şi eu atunci am avut... ştiţi, vă închipuiţi, o situaţie foarte grea. Şi acuma el are o fată care este doctoriţă în pediatrie, a făcut toate treptele, extern, intern, nu ştiu, secundar, a stat nu ştiu cîţi ani, a dat examen pe urmă de medic specialist şi a reuşit mai anul trecut ca medic specialist în pediatrie, da’ a dat-o la policlinică. Mi se pare că este o policlinică de copii sau... B: Da, da. M: Şi ea a auzit... nu ştiu dacă e bine informată, că la spitalul dvs. ar fi un loc liber. B: Este un post vacant de medic specialist. Cu cea mai mare plăcere... nu eu fac numirea. M: Păi ştiam eu că nu. B: O face secţia sanitară (...) respectiv vicepreşedintele de secţie sanitară de resort, Letiţia I. M: Vasăzică spitalul dvs. e tot reţeaua... B: Tot pe reţeaua Sfatului. M: Nu-i pe reţeaua ministerului? B: Tot pe reţeaua Sfatului şi o face Letiţia I. sau tov. Diaconescu. M: Da, da, ştiu, ştiu. B: Ne face numai asta şi o încadrează imediat. M: Bine, atunci să vedem dacă... pe Diaconescu îl cunosc, pe tov. Letiţia nu o cunosc. E bine ca dvs. să fiţi prevenit. B: Eu sînt prevenit. M: O cheamă Magdalena T. B: A, nevasta doctorului. M: Nevasta dr. T. B: Tov. ministru dragă... sînt absolut de acord să vie propunerea la secţia sanitară, respectiv la tov. Diaconescu şi eu ca director... M: Da, să ştiţi că e fată care a studiat, e medică bună, e o muncitoare foarte bună. B: Tov. ministru nici nu se pune problema. Eu o să vorbesc cu ei şi... M: Vorbiţi dvs. B: Eu sînt absolut de acord.M: Bine tov. B: Bun tov. ministru. M: Mulţumesc, vă urez numai bine, sănătate dvs. şi întregii familii. B: Să trăiţi tov. ministru!
   Lt. major C. Dumitrescu propune ca „materialul“ (convorbirea de mai sus) să fie trimis Direcţiei Securităţii Bucureşti căruia îi aparţine obiectivul IMF (CNSAS, Direcţia Cercetare, Dos. nr. 34874, vol. 5, Fond operativ Burghele Teodor, I 260739). Aproape în întregime, vol. 4 de la CNSAS cuprinde astfel de convorbiri telefonice. Unele sunt dialoguri pe diferite teme, altele relatări de la concursurile pentru obţinerea titlului de medic primar (nu de fiecare dată rectorul păstrează „rezerva“ arătată în dialogul cu tovarăşul ministru sus-numit, ci implicându-se, mai ales când era vorba de colaboratorii săi din Spital, deveniţi, în perspectiva timpului, specialişti tot unul şi unul). Discuţiile de interes privat, pentru care urechile securiştilor sunt tot atât de atente, notându-le cu acribie, nu sunt puţine: cumpărarea unui aragaz cu patru ochiuri din Germania, trimiterea unor articole la reviste, rugăminţi pentru obţinerea din străinătate a unor cărţi de specialitate sau: „V-am trimis un peşte şi ceva vin...“/„Dar icre negre, nu? Bine măi, orvoar“ (Au revoir, expresie tipică de încheiere a convorbirilor telefonice cu apropiaţii, a profesorului Burghele, consemnată „fonetic“ de agentul respectiv). Dar şi o discuţie despre Dănălache (membru al CC al PMR şi prim-secretar al Comitetului Orăşenesc PMR Bucureşti), deloc favorabilă acestui satrap al vremurilor, cel care a patronat cu inimaginabil sadism „celebrele“ şedinţe publice de „demascare şi epurare“ de la Sala Floreasca, soldate cu exmatricularea unor studenţi şi batjocorirea câtorva profesori renumiţi ai facultăţii bucureştene de medicină. Urmărirea obiectivului se „rafinează“, apar notele de relaţii (precum cea de mai jos), infiltrarea în familie a unor agenţi acoperiţi, încât parcă citim un foileton poliţist. Reproducem o notă informativă a sursei „Silviu“.
   „În ziua de 11 august a.c. am stat de vorbă cu dr. Nicolae Apostol din str. C. A. Rosetti nr. 39, membru PMR, fost Şeful Serviciului Sanitar al Miliţiei, fost decan la Institutul Medico-Farmaceutic, în prezent asistent universitar acolo. El mi-a povestit că împreună cu dr. Călin Butoianu, secretarul organizaţiei de bază în IMF, a ajuns la următoarele concluzii:
   De când a fost numit rector al IMF, prof. Burghelea (sic), exclus din partid, nicio acţiune a PMR nu mai poate fi dusă la bun sfîrşit, întrucît Burghele le contracarează.
   Membrii de partid cu excepţia celor ce s-au făcut lingăi şi informatorii foştilor, sunt daţi la o parte din toate muncile ştiinţifice şi toate posturile reale de controlare a activităţii. Sînt împinse înainte elemente necorespunzăoare şi compromise ca (sic) Cornelia Păunescu, conferenţiară la profesorul fost moşier Ţeţu, care-i scrie şi cursurile şi pe care ea îl protejează prin referinţe false. Cornelia Păunescu, cunoscută ca incapabilă, a fost impusă recent preşedinte al sindicatului muncitorilor sanitari – prestigiul instituţiei e compromis. Burghelea îşi freacă mîinile (!) pentru că asta a vrut.
   Organizaţia de partid nu mai poate ajuta promovarea elementelor devotate, pentru că numirile în institutele ştiinţifice se fac de acum cu avizul lui Burghelea care nu admite decât duşmani sau comunişti la remorca lui (?).
   Orice intervenţie a organizaţiei PMR la Ministerul Sănătăţii nu e luată în seamă de dr. Voinea Marinescu şi de adjuncţii lui, care susţin că trebuie să se manevreze (sic) cu reacţiunea, pentru că ea monopolizează Ştiinţa de care avem nevoie. Nu iau însă măsuri pentru a netezi calea membrilor de partid spre laboratoarele (?) deţinute de reacţiune.“
   În „Istoria universală a medicinei şi farmaciei“, iatroistoricul Radu Iftimovici enumeră orelişti care „şi-au câştigat în perioada interbelică un meritat renume“. Între aceştia, prof. dr. Ion Ţeţu (1893–1971) şi dr. Cornelia Păunescu. Societatea Română de Otorinolaringologie, înfiinţată în 1908, a devenit (în 1955) secţie a uniunii societăţilor profesionale medicale (preşedinte fiind ales I. Ţeţu, iar între membrii conducerii – Cornelia Păunescu). În 1968, Societatea şi-a aniversat şase decenii de fructuoasă activitate, „profesorul fost moşier“ I. Ţeţu conducând manifestările omagiale ale evenimentului, în calitate de preşedinte. Şi tot I. Ţeţu, profesor de ORL la Spitalul Colţea, este cel care, încă din anul 1933, a înfiinţat revista de specialitate. Conf. dr. Cornelia Păunescu a dezvoltat otorinolaringologia pediatrică.
   Pentru a încheia cu exemplificarea acestei „literaturii a dosarelor“, iată relatarea „sursei Popescu“, care se infiltrează într-o familie apropiată profesorului Burghele, cea a dr. Constantin Anghelescu, pentru a stoarce informaţii, contând pe buna-credinţă a celor care (în 1956) nu cunoscuseră şi poate nici nu aflaseră tertipurile de care uzau delatorii pentru a-şi mulţumi stăpânii, nu rareori însă şi din proprie iniţiativă, resimţită probabil ca o voluptate, o voluptate a răului săvârşit4.
   „Urmînd să mă deplasez la locuinţa lui Const. Anghelescu din str. Intr. Biserica Albă 2, spre a obţine relaţii cu privire la plecarea la Paris a prof. Burghele (scrie sursa Popescu în nota sa de relaţii, supervizată de lt. Sali Isac, la 28 sept. 1956, n.n.), am plecat în după-amiaza acestei zile spre casa sa în jurul orei 18, p.m. Ca să nu risc o amînare sau alt pretext am renunţat de a-i telefona în prealabil, îndreptându-mă spre el şi sunînd la uşa apartamentului.
   Mi-a deschis dna Anghelescu şi din primele cuvinte mi-a spus că soţul său nu este acasă întrucât este ocupat cu diverse cumpărături pentru prof. Burghele care mâine, vineri 28 septembrie a.c., pleacă la ora 7,30 dimineaţa cu avionul la Paris.
   M-am arătat surprins de această noutate, aşteptând ca dna Anghelescu să-mi completeze informaţia de mai sus. Într-adevăr, mi-a adăugat în continuare că prof. Burghele pleacă la Paris, singur, fără soţie, spre a participa la un congres de specialişti împreună cu prof. Olănescu şi altă persoană al cărui nume nu-l mai reţine. Întreţinând conversaţia numai în jurul acestui subiect, numita mi-a mai menţionat că prof. Burghele este fericit că va putea întâlni acolo pe fratele său Luca Burghele, fost în conducerea fabricilor de textile Buhuşi, plecat acum 8–10 ani din ţară în America de Sud la Buenos-Aires.
   Acolo după mai multe «lovituri» ce a încercat în diverse afaceri a pierdut toţi banii ce-i avea şi după un timp prin ajutorul unor cunoscuţi s-a reîntors în Europa, unde s-a stabilit la Paris şi a întemeiat un mare salon de mode cu o agenţie de mari reclame, fapt ce astăzi i-a creiat o mare situaţie materială fiind bogat în întreaga accepţiune a cuvântului. Rîzînd, am întrebat-o sub formă de glumă dacă pe prof. Burghele nu l-ar tenta poate să rămînă acolo lângă fratele său iubit (exemplu de perfidie şi de tragere de limbă, n.n.); mi-a răspuns că îl cunoştea bine pe Dorel, care pentru nimic în lume nu ar face aşa ceva. La care mi-a mai completat că, în plus, nici nu ar putea trăi o clipă fără «Valentina» soţia sa care îl dirijează în toate, fiindu-i cel mai bun sfătuitor. Am căutat să mai obţin câte ceva în această conversaţie fugară (stăteam în picioare) şi dânsa mi-a completat discuţia doar cu câteva detalii şi din care am reţinut că prof. Burghele va rămâne acolo circa 2 săptămâni el urmînd să-şi facă un consult serios la ochi urmat de un tratament adecvat.
   [Această conversaţie a întrerupt-o] chiar Dna. Anghelescu care scuzându-se cu toată amabilitatea mi-a spus că urmează să plece grabnic în oraş spre a cumpăra şi ea pentru prof. Burghele nişte brânză albă (telemea) ca acesta să o ducă fratelui său la Paris. Cum era nepregătită pentru oraş, a trebuit să mă retrag după această scurtă întrevedere, reţinînd numai aceste câteva amănunte de mai sus. Desigur că singurul în măsură să-mi împărtăşească mai amplu informaţii în legătură cu acest subiect ar fi fost Const. Anghelescu care însă după cum am menţionat la început era reţinut toată ziua chiar de Prof. Burghele spre a-i ajuta în toate detaliile la pregătirile de plecare“. („Popescu“)
 

Notă autor:

1. Sursa informaţiilor şi a reproducerii unora dintre textele exemplificatoare este Arhiva CNSAS, dosarele din Arhiva operativă cu nr. 34874, vol. 1–5 (inclusiv): Burghele Teodor.

2. Sorin Lavric, Noica şi mişcarea legionară, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2007

3. Istoria urologiei româneşti, coordonator: acad. prof. dr. L. M. Popescu; autori: prof. dr. I. Sinescu, prof. dr. V. Tode; coautori: şefi de clinici şi de secţii de urologie din ţară sau reprezentanţi ai acestora, lucrare apărută sub egidele Academiei Române, Secţia de Ştiinţe Medicale, şi Academiei de Ştiinţe Medicale, Ed. Universitară „Carol Davila“, Bucureşti, 2009

4. Gabriel Andreescu, Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii, Polirom, Iaşi, 2013. Un volum despre informatorii Securităţii cu referire la oameni de cultură din spaţiul românesc, dar şi despre nedreptatea ulterioară deschiderii dosarelor, făcută victimelor. Autorul încearcă să discearnă, studiind mii de pagini din aceste dosare, cât adevăr şi câtă manipulare ascund notele lucrătorilor temutului organ represiv. Printre rânduri se observă gratuitatea întreprinderii unor semeni de a informa distorsionat. Deşi de cele mai multe ori nu ataşamentul la „cauză“ le stimulează vigilenţa; scopul lor, poate neconştientizat, este acela de a se elibera („turnând“) de invidia sau de ura ce îi animă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe