Newsflash
Interviuri

Radioterapie cu un briceag elveţian

de Dr. Mariana MINEA - iun. 20 2014
Radioterapie cu un briceag elveţian

România este pe ultimele locuri într-un clasament european al dotărilor cu echipamente de radioterapie, cu doar un aparat la un milion de locuitori, conform unui studiu publicat recent în revista Lancet. Dr. Ufuk Abacioglu (Turcia) pregăteşte, pentru filiala din Bucureşti a unui centru medical din Turcia, o echipă de medici români, pentru lucrul cu un sistem de radioterapie nou – acceleratorul liniar TrueBeam. Prezent la Bucureşti, medicul turc a răspuns la câteva întrebări adresate de săptămânalul nostru.

 

 

 

 

   Ce beneficii vor avea pacienţii români în urma deschiderii la Bucureşti a noului centru de radioterapie?
   – Radioterapia este una dintre compo­nentele importante ale terapiei oncologice, face parte din tratamentele locale, alături de chirurgie, şi apoi sunt şi cele sistemice, chimioterapia şi tratamentul hormonal. Însă cele mai importante metode terapeutice sunt cele locale, iar chirurgia şi radioterapia pot vindeca până la 40% din pacienţii cu cancer. Încercăm deci să îmbunătăţim rezultatele, combinând diverse tehnici. Pentru radioterapie, ne dorim să creştem rata de succes şi să reducem efectele secundare. TrueBeam este un exemplu de tehnologie nouă care poate obţine aceste obiective cu rezultate mai bune decât până acum. Putem face acest lucru prin ţintirea precisă a teritoriului iradiat şi prin definirea unor margini de siguranţă mai mici ale acestei zone. Acest control oferă posibilitatea creşterii dozei pentru zona afectată, fără o iradiere importantă a ţesuturilor normale din vecinătate. Putem realiza aceasta prin combinarea diferitelor modalităţi imagistice, prin reconstruirea 3D cu ajutorul tomografiei computerizate, a imagisticii prin rezonanţă magnetică şi a imagisticii metabolice (PET-CT). În felul acesta, putem diferenţia ţesutul normal de ţesutul tumoral. Tratamentul este unul inovator şi este totodată confortabil pentru pacient. Timpul pe care îl petrece bolnavul în camera de tratament este, de regulă, sub 15 minute, din care administrarea propriu-zisă a radio­terapiei este de doar două-trei minute, chiar şi în tratamentele complicate, sofisti­cate. Având posibilitatea de a creşte doza de radiaţii, scurtăm nu doar durata intervenţiei, ci şi a întregului tratament.

 

Dr. Ufuk Abacioglu este şeful departamentului de radio-oncologie al centrului medical Neolife din Istanbul, din 2011. În perioada 1998–2011, a profesat la Universitatea Marmara din capitala Turciei, unde a condus, ca profesor asociat, departa­men­tul de radio-oncologie (2005–2011). Este membru al conducerii executive a Asociaţiei Europene de Neuro-Oncologie şi este membru în numeroase societăţi internaţionale, europene şi naţionale de profil. Este autor sau coautor la peste 70 de articole publicate în reviste ştiinţifice. A condus sau a participat la peste 40 de studii clinice naţionale sau internaţionale.

 

   Mai concret? Daţi-ne câteva exemple.
   – În loc de şase-şapte săptămâni, încheiem tratamentul într-o săptămână, în cinci şedinţe. De exemplu, în tumorile locale, care nu au metastazat, cum ar fi în stadiile incipiente de cancer pulmonar, putem administra tratamentul în trei-patru şedinţe, cu rezultate mult mai bune comparativ cu tratamentele îndelungate. Sau în tumorile de prostată, realizăm radioterapia stereotaxică pe durata a cinci zile. Metoda este încă în stadiu de investigaţie, dar vom avea la dispoziţie mult mai multe scheme de tratament faţă de până acum. Ştim lucruri despre radioterapie de sute de ani, dar ultimele două decenii au adus o dezvoltare incredibilă în domeniu – tehnologia computerizată, imagistica oferă toate aceste combinaţii şi informaţii mult mai rapid, mai accelerat decât până acum. Deci putem oferi tratamente mult mai bune pentru pacienţii noştri.

 

   Sunt deosebiri importante între TrueBeam şi alte metode de radioterapie, de exemplu radiochirurgia cu Gamma Knife?
   – Sunt mai multe tipuri de acceleratoare liniare sau surse de radioterapie. Eu compar TrueBeam cu un briceag elveţian: poate realiza orice tratament pe care îl oferă alte acceleratoare sau surse de tratament, şi asta cu succes. Nu poţi oferi tratament extracranian cu Gamma Knife, cu Cyber Knife nu poţi trata leziuni mari, dar cu TrueBeam poţi trata tumori mici sau mari, atât la nivel cerebral, cât şi extracranian. Este o platformă mai flexibilă, cu care poţi face tratamente diverse, pentru acelaşi pacient.

 

   Ce tipuri de cancer care pot fi tratate cu această tehnologie?
   – Cu TrueBeam se poate trata orice tumoră care răspunde la radioterapie, nu există limite. Există, desigur, tehnici diferite: terapie 3D conformaţională, terapie intens modulată, chirurgie stereotaxică la doze înalte, dar toate acestea se pot realiza cu acelaşi accelerator. Poţi trata plămânul, creierul, ficatul, suprarenalele, prostata. Sunt importante indicaţiile generale, trebuie să urmezi ghidurile care îţi spun când să tratezi şi când nu, dar nu eşti limitat de accelerator şi acesta este avantajul, cea mai importantă parte, pentru că unele tehnologii îţi limitează posibilităţile de tratament.

 

   În ce fel contribuiţi la pregătirea medicilor din România?
   – Ca şef al departamentului de radiologie oncologică din cadrul centrului din Istanbul, colaborăm cu centrul Neolife din Bucureşti, în special pentru programe de instruire, împărtăşim din cunoştinţele şi experienţa noastră, mai ales pentru echipa de radiologie oncologică – medici şi tehnicieni. Nu este un tratament magic: desigur că tehnologia este importantă, dar şi pregătirea echipei contează.

 

N. red.: autorul interviului şi săptămânalul „Viaţa medicală“ nu au nicio relaţie comercială cu clinica deschisă la Bucureşti sau cu producătorii şi distribuitorii tehnologiilor amintite în interviu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe