Newsflash
Interviuri

Medicul care promovează sănătatea corect argumentată

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 27 2019
Medicul care promovează sănătatea corect argumentată

Are cei mai mulţi followers pe reţelele de socializare și este extrem de activ în mediul online şi în media.

dr-mihail-pautovDr. Mihail Pautov este medic specialist Chirurgie generală la Spitalul Municipal Curtea de Argeş, asistent de cercetare în cadrul Centrului de Excelenţă în Medicină Translaţională (CEMT), Institutul Clinic Fundeni. Blog: www.doctormihail.ro

Sunteţi foarte activ pe reţelele de socializare, în media, dovedind ușurinţă în comunicare și deschidere pentru educaţia populaţiei. De unde ideea pentru un blog, o pagină de Facebook?

Totul a început în glumă, acum aproximativ doi ani, când o prietenă mi-a arătat un cont de Instagram al unui medic din SUA (doctor.mike) şi mi-a spus: „Hei, uite, şi tu îmi trimiţi poze cum are acest Mike, pune-le şi pe Instagram!” Zis şi făcut. În scurt timp, contul a început să crească rapid. Postările mele conţineau şi sfaturi medicale formulate simplu, pe înţelesul tuturor. Practic, postam lucrurile de care eram şi eu interesat, pe care le căutam în reviste ştiinţifice şi le argumentam coerent. Spre exemplu, dacă animalele de companie sunt dăunătoare pentru nou-născuţi etc. Au urmat story-uri cu întrebări medicale de la urmăritori care au fost foarte apreciate. Apoi, toate aceste discuţii şi sfaturi simple, dar utile, s-au transferat în prime-time la PRO TV, la emisiunea „La Maruţă”, unde am dezbătut peste 15 subiecte până în prezent.

De ce aţi ales chirurgia generală?

A fost o întâmplare. Eram în faţa comisiei, cu nota în faţă. Ultimul loc la ginecologie se ocupase deja şi am ales chirurgia generală pentru că era cea mai apropiată ca practică, cea mai în măsură să mă ajute în viitoarea specializare în ginecologie. Dar am nimerit într-o echipă extraordinar de competitivă, de care m-am îndrăgostit. Și am ales să rămân aici. Și bine am făcut!

Sunteţi medic specialist la Spitalul Municipal Curtea de Argeş. Ce activităţi aveţi în afara celei de aici?

Încerc să petrec cât mai mult timp cu fiica mea, Anastasia. Am un blog unde scriu despre subiecte medicale şi un cont de Instagram unde încerc să promovez concepte simple de sănătate, pe înţelesul tuturor. Cânt la tot felul de instrumente şi aş face şi multe altele, dacă timpul mi-ar permite.

Aţi participat vreodată la activităţi de voluntariat medical? Cum  v-au ajutat la dezvoltarea dv. ca medic?

În timpul studenţiei mergeam des la UPU Floreasca. N-am fost niciodată înscris oficial ca voluntar, doar mă prezentam, arătam carnetul de student şi rămâneam să observ. Și în timp am început să şi ajut la proceduri de primire, triere, manevre de prim ajutor etc. De acolo observam medicii specialişti la consulturile pe care le efectuau şi plecam deseori odată cu pacientul pe secţia unde era internat. Astfel reuşeam să observ îndeaproape medicii şi intervenţiile specifice aplicate în fazele acute ale bolii.

În afară de activitatea clinică, sunteţi implicat şi în cercetare. Vă lipseşte vreo resursă în acest sens?

Sunt asistent de cercetare în cadrul CEMT (Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională), Institutul Clinic Fundeni, unul dintre cele mai performante astfel de centre din România. Are multe proiecte şi granturi de cercetare în desfăşurare şi o echipă specializată (formată şi condusă de dr. Simona Dima), care aplică activ pentru proiecte noi. Dacă acestea sunt bine gândite şi argumentate, cu un plan sustenabil în spate, atunci resursele nu lipsesc.

Aţi avut un model sau o persoană care v-a inspirat şi îndrumat?

Da, e vorba despre mai multe personalităţi pe care le am și acum ca modele: conf. dr. Vlad Braşoveanu este mentorul meu chirurgical, de la dumnealui am preluat şi un stil de viaţă activ, şi obiceiul de a spune DA oricui, oricând; prof. dr. Irinel Popescu, pe care atunci când îl aud vorbind mă transform într-un burete şi încerc să absorb cât pot de mult.

Acesta excelează în tot: a construit o şcoală veritabilă de chirurgie hepato-bilio-pancreatică, aş putea spune chiar cea mai puternică şcoală de chirurgie din România, a pus bazele transplantului hepatic în Romania, cu peste 1.000 de transplanturi până în momentul de faţă, a construit centrul de cercetare în care activez şi lista poate continua. Sunt recunoscător zilnic că pot lucra lângă astfel de personalităţi.

Sfaturi simple pe înţelesul tuturor

dr-mihail-pautov

Care ar fi principalele sfaturi pe care le oferiţi persoanelor care doresc să trăiască sănătos?

Să aibă grijă de corp, dar şi de minte, pentru că o minte dezechilibrată va îmbolnăvi prin viciile şi obiceiurile nesănătoase orice corp. Să nu se lase păcăliţi de etichete și de diete-minune. Să nu creadă într-o pastilă miraculoasă, să înţeleagă că lucrurile bune se obţin cu trudă, inclusiv sănătatea.

Efectul nociv al suplimentelor alimentare

Care ar fi rolul suplimentelor alimentare și cât de greu vă este să explicaţi pacienţilor că anumite preparate de pe piaţă dăunează sănătăţii, deși sunt prezentate ca soluţii miraculoase pentru diferite afecţiuni?

Suplimentele alimentare, sub formă de vitamine, minerale, extracte din plante, sunt menite să suplimenteze o alimentaţie complet deficitară, rar întâlnită în zilele noastre în Europa. În afara situaţiilor speciale (cum ar fi perioada prenatală sau natală, lăuzia, bolile de malabsorbţie, bolnavii fără stomac în urma gastrectomiilor totale sau bolnavii diagnosticaţi clinic şi paraclinic cu carenţe sau niveluri mici ale anumitor vitamine sau minerale), nimeni nu ar trebui să ia aceste suplimente și nu după ureche. Suplimentele trebuie duse în categoria medicamentelor şi luate doar la recomandarea medicului.

Cu toate acestea, sunt mulţi medici care le prescriu fără să fie la curent cu ultimele studii, care demonstrează clar şi tranşant că suplimentarea fără rost are efecte adverse: frecvenţa mai mare a cancerului în grupurile oamenilor care iau multivitamine, speranţa de viaţă mai mică şi mortalitate din toate cauzele mai mare. De regulă, pacienţii mei mă cred pe cuvânt şi se bucură că nu trebuie să mai arune sute de lei pe lună pentru pilule inutile.

Cum va fi anul 2020 pentru dvs?

Aş vrea să mă dedic mai mult chirurgiei şi autoperfecţionării. În februarie plec pentru o lună la un curs intensiv de laparoscopie în New Delhi, India. Îmi doresc să aplic tehnicile chirurgicale minim invazive la cât mai mulţi pacienţi, reducând astfel numărul de operaţii clasice, așa-numite „deschise” şi mutilante. De asemenea, dacă mă ţin puterile, vreau să continui promovare sănătăţii corect argumentate pe care deja am început-o în mediile online.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe