Newsflash
Interviuri

Chirurgia estetică și idealul în frumusețe

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 9 2015
Chirurgia estetică și idealul în frumusețe

Chirurgia estetică, o ramură a chirurgiei plastice, se ocupă de remodelarea zonelor anatomice care au suferit modificări în urma unor evenimente fiziologice sau patologice. În ultimii ani, în domeniu își face loc un nou concept – medicina regenerativă. Dr. Dana Jianu, profesor asociat la UMF „Carol Davila“ București, explică rolul și locul chirurgiei estetice, dar și perspectivele aduse de medicina regenerativă.

 

 

 

 

 

     Cât de necesară este chirurgia estetică?
     – Tot atât de necesară ca orice altă specialitate medicală. Însăși Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca fiind o stare completă de bine la nivel fizic, mental și social, nu numai prin simpla absență a bolii sau a infirmității. Practic, sănătate înseamnă inclusiv proporție și armonie. În această afirmare a stării de bine, chirurgia estetică joacă un rol covârșitor.

 

     – Cât de importantă este indicația medicală, în raport cu solicitările pacienților?
     – Chirurgia estetică este la granița dintre medicină și artă. Arta nu are canoane precise, dar putem spune că există niște proporții armonioase – convenite, e drept, cu o oarecare marjă de îngăduință. Nu înseamnă însă că această chirurgie este una a capriciului, frivolă, superfluă, care să facă pe placul unor persoane influențate de falsele canoane ale unei așa-zise frumuseți. Indicația medicală este foarte importantă și în acest domeniu. Atâta vreme cât chirurgia plastică și cea estetică vor rămâne în cadrul indicațiilor riguroase, toată lumea va avea de câștigat: pacienții vor căpăta încredere iar medicii reputație.

 

Terenul minat

 

     – Dacă primiți cereri exagerate, le onorați?
     – Le refuz. Toți confrații ar trebui să facă același lucru. Încerc să-i arăt pacientului că nu este bine pentru el ceea ce-mi cere. Am avut un caz, o femeie care a venit la noi însoțită de prietenul ei. Acesta cerea mărirea exagerată de bust și nu persoana în cauză. Practic, femeia era transformată într-un obiect pentru care altcineva, în acel caz prietenul, cere o patologie, o iatrogenie, o hipertrofie mamară. O mutilare prin adăugare. I-am spus, evident, că nu este cazul, pentru că dimensiunea sânilor ei era corespunzătoare; in extremis, pentru o fermitate în plus, putea opta pentru un implant mic. Atunci, prietenul mi-a zis clar: „Dacă nu puneți mărimea X“ – ceruse un implant mare – „ne căutăm de drum în altă parte“.

 

     Lucrați în privat. Considerentele economice nu vă împing spre evitarea unui astfel de refuz?
     – Chiar dacă practic în sistem privat, una este să supraviețuiești ca entitate și alta să fii corect față de pacient și de tine însuți. Așa se și educă pacienții. Corecția de bust sau de buze reprezintă un adevărat teren minat, pe care putem greși: pacientul cere, iar noi ne înduplecăm și încercăm să ne apropiem mai mult de ceea ce-și imaginează el că ar fi idealul de frumusețe. Există însă și businessuri medicale foarte corecte și binevenite. E drept, în ultima vreme, dorința de a practica o medicină responsabilă – care să nu se subjuge interesului material, cu doctori care să studieze foarte mult – a cam scăzut. Anumiți exponenți ai mai tinerei generații investesc bani în pregătire, după care doresc să-i recupereze foarte repede de la pacient, arzând etape, studiind mai puțin și alegând cea mai facilă soluție: marketingul exagerat și compromisul.

 

Femeia-păpușă

 

     – Există un ideal de frumusețe?
     – Proporțiile ideale nu se suprapun întotdeauna cu canoanele de frumusețe care au existat de-a lungul istoriei. Ce era frumos în secolele XVIII sau XIX nu mai corespunde deloc canoanelor de astăzi. Acum, social media, mijloacele virtuale au pus practic stăpânire pe viețile tinerilor, chiar și pe ale copiilor și adolescenților, propagând frumusețea de tip Barbie, deloc sănătoasă, cu bazinul și talia foarte mici, iar sânii și buzele foarte mari. Buzele rasei caucaziene nu sunt foarte mari, dar s-au împrumutat canoane din alte culturi și se aplică în cultura noastră, dând până la urmă un om nou, o femeie diferită ca înfățișare. Se merge spre o femeie-păpușă, o femeie-obiect mai degrabă decât una sănătoasă. Există și chirurgi care își închipuie că e foarte bine pentru o femeie să poarte cupă E, de exemplu. E și o chestiune de tipar personal. În general, chirurgii bărbați fac operații supradimensionate. Poate așa cred ei că e bine. Ar fi foarte interesant să se facă o statistică privind tendința chirurgilor bărbați vs. femei. Vă asigur că femeile chirurg nu supradimensionează, pentru că ele știu ce înseamnă sânii și povara lor, față de bărbați, care doar și-o imaginează. Noi trebuie să gândim în primul rând ce va însemna un sân foarte mare pentru pacientă peste zece ani.

 

     – Deseori, efectele nedorite ale unei intervenții sunt atribuite medicului. Pacientul are vreo responsabilitate în chirurgia estetică?
     – Dacă noi medicii, de exemplu, provocăm iatrogenii, putem fi comentați, interpelați sau chiar acuzați. Pacienții sunt informați cu privire la demersul medical, riscuri, limite și posibilități, semnează niște hârtii, dar asta nu înseamnă că exonerează cineva medicul de responsabilitate. Noi trebuie să restrângem posibilitatea de a intra în teritoriul erorii. Așa cum noi, medicii, avem o responsabilitate și o conștiință, la fel și pacientul trebuie să-și asume partea lui: trebuie să fie bine informat, dar și să informeze corect și să înțeleagă exact despre ce este vorba. Uneori există percepția potrivit căreia chirurgia estetică ar asigura automat perfecțiunea, ceea ce nu este adevărat. Ea asigură doar corecția unor zone care nu mai plac, sunt inestetice, dar numai cu indicație.

 

     – Și totuși, ce poate face medicul pentru a împăca un pacient care își dorește mai mult decât este indicat?
     – În principiu, pacientul vine cu o prioritate, maximum două. Pe acelea le discutăm. Sigur, omul poate să aibă mai multe apăsări, dar se discută pe priorități, una câte una. Nu sunt adepta chirurgiei multiple. Am văzut adeseori la americani că, din nu știu ce motive, vor să corecteze omul din cap până în picioare. De ce ai face acest lucru? Practic, pacientul vine la estetician să-l aducă la o formă cât mai aproape de cea ideală. Or, forma ideală se joacă la milimetru. Și atunci tu îi faci și sânii și lipoaspirația și nasul? Nu există o justificare medicală în acest gest. Dacă sunt intervenții mici, ele pot fi combinate, dar nu sunt adepta operațiilor extensive, pe suprafața întregului corp, care să pună eventual sănătatea sau viața în pericol. Aici nu vorbim de operații salvatoare de viață, ci de calitatea vieții. Noi trebuie să păstrăm calitatea vieții pacientului, nu să o punem în pericol.

 

Explicații puerile

 

     – Un termen foarte uzitat este reîntinerirea. Este corect folosit?
     – Termenul de reîntinerire e un pic frivol, e cam prea mult marketing. Îi putem spune mai degrabă regenerare. Noi, de exemplu, ne ocupăm foarte mult de chirurgia regenerativă și de întinerire a chipului – față, gât, mâini – prin transplant de țesut adipos. Am pus la punct o metodă care combină tehnici avansate, fără bisturiu, de regenerare a țesuturilor: o combinație de transplant de țesut adipos, lasere și plasmă îmbogățită cu trombocite. În ultima vreme s-a dezvoltat, de asemenea, chirurgia postbariatrică – de corecție a părților moi lăsate sau în exces, în urma slăbirii masive prin chirurgia bariatrică.

 

     – Este adevărat că nu numai chirurgii plasticieni fac proceduri estetice?
     – Da, în prezent fac proceduri estetice și ginecologii, stomatologii, medicii de medicină generală, chiar și cosmeticienii. Cui nu îi sunt suficiente rezultatele din specialitatea lui, pune mâna pe o seringă și face ceva în afara curriculei de pregătire. Ce-ar fi ca și eu să mă apuc să tratez carii acum? Evident că nu aș reuși. Și atunci, de ce ne depășim atribuțiile? Am auzit o scuză extraordinară: păi dacă pacientul tot este amorțit în zona buzelor, să-i fac și buzele. Atunci, eu ce să zic: păi dacă pacientul tot este adormit pentru o ptoză mamară, să-i fac și dinții, că tot e adormit? Sunt explicații puerile. Fiecare ar trebui să stea în specialitatea pentru care a fost pregătit. La noi încă nu există instanțe profesionale care să se ocupe de etică și deontologie medicală așa cum ar trebui.

 

Potențialul medicinii regenerative

 

     – Vorbeați despre chirurgia regenerativă. Ați înființat și conduceți Societatea internațională de medicină și chirurgie regenerativă – SIMCR. Unde ne aflăm în acest domeniu?
     – Medicina regenerativă ne oferă un nou tip de terapie: folosește celulele proprii ale organismului pentru a regenera ori construi noi țesuturi sau organe. Nu apelează foarte mult la medicamente, pentru că încearcă să facă din propriile noastre celule și țesuturi ceea ce astăzi se asigură foarte mult prin farmacologie și prin industria de proteze. Sunt însă mulți pași de făcut până acolo. Cel mai cunoscut concept din zona celulelor cu potențial regenerator este cel de celulă stem. Celula stem – sau celula-sușă, cum o știam noi – a început să devină interesantă de 15–20 de ani încoace, dar la fiecare cinci ani se dublează volumul cunoștințelor despre celulele cu potențial regenerator.

 

     – Ce probleme pot fi rezolvate cu aceste celule?
     – În primăvara acestui an, la București, a avut loc primul congres SIMCR, unde s-a vorbit mult despre celulele cu potențial regenerator în neurologie, ortopedie, chirurgia plastică, dermatologie, hematologie. Practic, în orice domeniu putem vorbim despre capacitatea de regenerare a organismului. Se studiază, de asemenea, intervenția celulelor regenerative și în tratarea cancerului. Sigur că lucrurile nu evoluează într-un ritm foarte accelerat. Deși sunt foarte multe descoperiri în cercetare, multe dintre ele nu ajung să fie implementate în practica medicală curentă sau se implementează târziu. Și noi, clinicienii, descoperim de multe ori lucruri interesante, pe care le-am vrea transpuse în modele de cercetare. Dar drumul acesta – și dintr-o parte, și din cealaltă – este anevoios, uneori întrerupt. Pe de-o parte, nu sunt fonduri, iar pe de alta, medicina regenerativă va trebui cumva să se afirme prin ea însăși. Nu se poate aștepta la ajutor foarte mare din partea competitorilor ei, industria farmaceutică și cea de proteze.

 

     – Și cine ar putea să miște lucrurile?
     – Decidenții politici la nivel global și profesioniștii de rang înalt care au un cuvânt de spus pentru aceste politici de sănătate. Președintele Obama, de exemplu, a vorbit foarte mult despre acest tip de medicină, care, spunea el, în viitor va reprezenta 30% din volumul practicii medicale. Are un potențial absolut extraordinar: scurtează suferința, ameliorează calitatea vieții și a sănătății oamenilor. Este și mai ieftină decât protezele sau medicamentele care se folosesc acum. Din punct de vedere legislativ însă, acest domeniu încă nu este bine reglementat și se pare că Europa bate pasul pe loc. E posibil să existe și oponenți care vor ca lucrurile să meargă mai încet.

 

     – Se simte această întârziere?
     – Desigur. De exemplu, tratamentele regenerative în ortopedie sau în bolile nervoase: se știe deja ce lucruri minunate pot să facă celulele stem în regenerarea cartilagiilor, oaselor, articulațiilor și chiar în ameliorarea unor suferințe ale nervilor. Dar cât de mult se aplică?

 

Medicina viitorului

 

     Poate nu avem specialiști pregătiți. Sau poate le e teamă.
     – Specialiștii se cam complac în rutină. Adică, dacă știu că un anumit tip de operație merge cu proteze, vor continua cu ea. Tinerii însă sunt extraordinari, absorb ca un burete. La congresul nostru, de exemplu, au fost foarte mulți studenți și tineri rezidenți care absorbeau fiecare cuvânt al specialiștilor – indiferent de specialitate, inclusiv de medicină veterinară. Pentru că medicina regenerativă nu se oprește la om. Avem multe de rezolvat și în zona veterinară. Și se pare că acolo e mai ușor să faci bine. Deși oamenii ar trebui să ne intereseze cel puțin la fel de mult ca prietenii noștri necuvântători, iată că stăm tot în tatonare și întârzieri în aplicare.

 

     – UMF „Carol Davila“ are un program de pregătire în acest domeniu?
       – Ar trebui, dar încă nu are. Voi încerca să cooptez mai mulți specialiști din domeniul cercetării și al practicii clinice pentru a înființa o catedră sau un modul de medicină regenerativă la Facultatea de Medicină. Putem avea sprijinul universității. Practic, noi vorbim acum de istorie. Această medicină a început să facă deja istorie. Este o medicină a viitorului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe