În avanpremiera Conferinţei Naţionale Alzheimer, dna conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer – organizatorul principal al evenimentului – ne oferă mai multe detalii despre reuniune, despre alianţa anti-Alzheimer ce va fi curând lansată, dar şi despre acţiunile necesare pentru o asistenţă medico-socială decentă a pacienţilor cu demenţă.
Un interviu realizat de dna dr. Maria Dragotă.
 "> Anti-Alzheimer: de ce este necesară o alianţă - Viața Medicală
Interviuri

Anti-Alzheimer: de ce este necesară o alianţă

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 14 2012
Anti-Alzheimer: de ce este necesară o alianţă

În avanpremiera Conferinţei Naţionale Alzheimer, dna conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer – organizatorul principal al evenimentului – ne oferă mai multe detalii despre reuniune, despre alianţa anti-Alzheimer ce va fi curând lansată, dar şi despre acţiunile necesare pentru o asistenţă medico-socială decentă a pacienţilor cu demenţă.
Un interviu realizat de dna dr. Maria Dragotă.
 

În perioada 23–25 februarie a.c., va avea loc, în Capitală, la Institutul Naţional de Statistică,Conferinţa Naţională Alzheimer, eveniment la care „Viaţa medicală“ este partener media principal. Dna conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer, organizatorul principal al evenimentului, ne oferă informaţii despre temele ce vor fi abordate şi despre problematica bolii Alzheimer în ţara noastră.

 

   Ce vă propuneţi prin această manifestare?
  – Tematica reuniunii de anul acesta este: „Actualităţi în domeniul demenţelor. Demenţa Alzheimer – problemă majoră de sănătate publică a României“. Conferinţa este organizată în parteneriat cu toate asociaţiile medicale profesionale implicate în diagnosticul şi tratamentul bolii Alzheimer, respectiv Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Societatea de Neurologie din România, Asociaţia de Psihogeriatrie, Asociaţia de Geriatrie şi Gerontologie, Asociaţia Gerontologică. Ca şi la ediţiile anterioare, tematica pluridisciplinară va fi abordată din punctul de vedere al mai multor specialităţi medicale, cu date de ultimă oră din cercetarea internaţională şi din practica locală. Evenimentul se adresează deopotrivă profesioniştilor, mai ales tinerilor specialişti şi doctoranzilor din domeniul medicinii, psihologiei, asistenţei sociale, dar şi persoanelor interesate şi/sau afectate direct de suferinţa Alzheimer. Prelegerile, de înaltă ţinută ştiinţifică, vor aduce informaţii despre cele mai recente progrese din cercetare în domeniul psihiatriei vârstnicului, neuroştiinţelor, geneticii, neurologiei, neuropsihologiei, neuroimagisticii. Menţionez şi un workshop cu totul special, „Cum să scrii un articol pentru a avea şanse reale de a fi publicat într-o revistă ştiinţifică“, care se adresează cu precădere tinerilor. În paralel, membrii de familie implicaţi în îngrijirea persoanelor cu demenţă, precum şi pacienţii în stadii evolutive incipiente se vor reuni în două ateliere de lucru cu temele: „Cum să trăieşti cu boala Alzheimer“ şi „Reacţia familiei şi capacitatea de ei de a se organiza pentru a face faţă solicitărilor“. Conferinţa îşi propune şi abordarea politicilor de sănătate, evaluarea calităţii asistenţei medico-sociale acordate în România persoanelor suferinde de demenţă Alzheimer şi familiilor lor. Ţinând cont de evoluţia demografică a ţării noastre – şi aceasta va fi una dintre dezbaterile de foarte mare interes –, avem nevoie de analiza necesarului de servicii minime pentru diagnosticarea şi îngrijirea acestor persoane, în viitorul apropiat şi îndepărtat.
   Ce ne puteţi spune despre invitaţii străini?
   – Sunt personalităţi remarcabile, profesionişti din domenii de maxim interes. Semnalez participarea profesorului Ingmar Skoog, lider mondial pe probleme legate de sănătate mintală şi îmbătrânire, implicat în cel mai lung studiu populaţional din lume şi primul cercetător care a raportat legătura dintre factorii de risc vascular şi demenţă. Studiile sale sunt centrate pe explorarea factorilor vasculari, genetici şi hormonali implicaţi în demenţă şi în alte tulburări de sănătate mintală şi corelaţi cu îmbătrânirea populaţiei. O importantă pondere vor avea prezentările referitoare la aspectele preclinice ale demenţei Alzheimer şi la etapele predemenţiale. Prof. dr. Ove Almkvist, care conduce unul dintre centrele de cercetare cel mai înalt specializate în domeniul neuropsihologiei, va vorbi despre aspectele preclinice ale demenţei Alzheimer şi ale celei vasculare la pacienţii cu risc genetic. Vor participa şi colegii români care lucrează acum în centre prestigioase de cercetare. Astfel, de la Institutul Karolinska, din Suedia, Alina Solomon va discuta despre corelaţiile dintre diabet, demenţă şi aspectele neuropatologice din boala Alzheimer, iar Gabriela Spulber va aborda etapele predemenţiale din perspectiva investigaţiilor neuroimagistice. Reprezentanţi ai Institutului de Cercetare din Göteborg (Suedia): dr. Svante Ostling, care va trata „Simptomatologia psihotică a vârstnicilor“, şi o cercetătoare de origine română, dr. Simona Săcuiu, care va aborda problematica simptomatologiei prodromale a demenţei din perspectiva diferenţelor între generaţii. Semnalez şi participarea lui Ara Katchaturian, director executiv, şi Kathleen Hayden, senior editor, de la Alzheimer’s & Dementia: the Journal of the Alzheimer’s Association, care vor împărtăşi tinerilor specialişti români informaţii valoroase din experienţa lor editorială.
   Programul cuprinde şi cursuri preconferinţă. Ce tematici vor fi abordate şi cui vă veţi adresa?
   – A devenit deja o tradiţie să organizăm cursuri de formare în domenii interesante şi mai puţin dezvoltate la noi: neuropsihologie, farmacoeconomie, neuroimagistică. Cursul de farmacoeconomie este destinat clinicienilor, şefilor de secţii, farmaciştilor şefi din spitale, managerilor de spitale, reprezentanţilor medicali, celor care doresc să se aplece asupra studiilor de cercetare economică a tehnologiilor medicale, precum şi celor care doresc să înveţe să descifreze şi interpreteze studiile de farmacoeconomie. Cursul de neuropsihologie va aborda aspecte legate de relaţionarea cu pacientul vârstnic, obiectivele şi particularităţile examinării acestuia, evaluarea funcţiilor psihice cu valoare diagnostică: percepţie, memorie, limbaj, funcţii executive, praxii, funcţii video-spaţiale, evaluarea tulburărilor de dispoziţie şi de comportament. Acesta este adresat medicilor specialişti şi psihologilor. Cursul de neuroimagistică oferă o iniţiere a medicilor clinicieni în analiza cantitativă a atrofiei cerebrale din demenţa Alzheimer la IRM.
   Un eveniment special se anunţă lansarea Alianţei Anti-Alzheimer. Ce este aceasta şi ce scopuri are?
  – Alianţa Anti-Alzheimer este proiectul nostru prioritar pentru perioada 2012–2014. Reprezintă o platformă ce reuneşte un grup de organizaţii şi instituţii în vederea desfăşurării de activităţi de advocacy. Alianţa are drept obiectiv principal recunoaşterea demenţei ca o problemă de sănătate publică în România şi, în consecinţă, elaborarea unui program naţional în acest sens. Vrem ca, până în 2014, să elaborăm o strategie naţională coerentă, care să permită abordarea holistică a problemelor medicale, sociale, financiare, personale, etice pentru persoanele afectate direct sau indirect de această suferinţă.
   De ce este boala Alzheimer o problemă majoră de sănătate publică la noi? Care este amploarea ei?
   – Populaţia României este îmbătrânită, iar sistemul de sănătate publică nu este deloc pregătit să răspundă solicitărilor acesteia. Cea mai frecventă şi mai gravă patologie întâlnită pe măsura înaintării în vârstă este cea neurodegenerativă şi, în cadrul ei, demenţa Alzheimer ocupă primul loc. Pe măsură ce ponderea persoanelor în vârstă va creşte – eveniment ameninţător şi inevitabil –, numărul celor suferinzi de demenţă va spori, deoarece este vorba în principal de creşterea segmentului de vârstă 75–85 de ani, care va provoca o creştere logaritmică a numărului de cazuri. Fenomenul nu este specific României, e semnificativ pentru întreaga emisferă nordică şi ţine în principal de nivelul de dezvoltare economică. În cadrul conferinţelor şi congreselor de psihiatrie, neurologie, geriatrie, unde demenţa Alzheimer a fost totdeauna subiect de dezbatere în ultimii ani, a reieşit tot mai evident faptul că populaţia exercită o presiune din ce în mai mare asupra medicilor privind solicitările de examinare pentru tulburări cognitive. Demenţa Alzheimer începe să capete şi la noi un caracter pandemic. Din păcate însă, numărul centrelor specializate în diagnosticare precoce la noi este infim. În România nu s-a efectuat niciun studiu epidemiologic pentru această patologie, motivele fiind în principal de natură financiară; au dispărut brusc şi resursele de personal specializat (Institutul Naţional de Psihiatrie şi Neurologie, care îndeplinea aceste atribuţii, a fost desfiinţat rapid după 1989). Cu toate acestea, studiile pe eşantion populaţional efectuate de organizaţia Alzheimer Europe împreună cu Societatea Română Alzheimer au relevat existenţa a 274.000 de persoane cu demenţă de tip Alzheimer. Şi, deoarece este acceptat, de specialiştii în domeniul psihogeriatriei, faptul că pentru îngrijirea unei persoane bolnave este nevoie, în medie, de doi-trei îngrijitori, rezultă că peste un milion de oameni sunt de fapt afectaţi şi suferă modificări importante ale nivelului calităţii vieţii. Societatea Română Alzheimer apără în principal drepturile pacienţilor suferinzi de demenţă Alzheimer, dar există şi alte tipuri de demenţă a căror îngrijire este la fel de grea – demenţa vasculară, cea din boala Parkinson, demenţele fronto-temporale. În ultimii ani, studiile de analiză a costurilor de îngrijire pentru sănătate au atras atenţia asupra faptului că tulburările neurodegenerative se află pe primele locuri, cu toate că fondurile destinate atât prevenţiei, cât şi cercetării în domeniu sunt foarte reduse în comparaţie cu celelalte specialităţi. Boala Alzheimer a devenit o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial şi fost declarată ca atare de OMS (2011). De aceea, la nivelul instituţiilor europene, au loc ample dezbateri care urmăresc reorientarea eforturilor în cercetare şi modificarea politicilor de sănătate pentru a viza ameliorarea substanţială a calităţii asistenţei medico-sociale destinate acestei categorii de bolnavi.
   Care este specificul îngrijirilor în această afecţiune?
  – Cu toate că bolile neurodegenerative au intrat relativ recent în atenţia politicienilor, guvernelor, economiştilor, în majoritatea ţărilor dezvoltate, de peste 20 de ani, odată cu apariţia psihiatriei comunitare, sistemul de îngrijire a pacienţilor cu demenţă s-a schimbat radical. S-au dezvoltat reţele de servicii ce răspund nevoilor specifice pentru diferitele stadii ale bolii, asigurând continuitatea îngrijirii. Astfel, serviciile pentru cei cu demenţă cuprind o varietate de instituţii, începând de la centre specializate în diagnosticarea precoce, de tipul Centrului Memoriei, urmate de servicii de sprijin pentru persoanele aflate în stadiul incipient (grupuri de suport, servicii de educaţie, de informare şi sprijin emoţional, de educare a îngrijitorilor, cabinete specializate de consiliere juridică), până la centre de zi, servicii de îngrijire specializate la domiciliu, îngrijiri spitaliceşti de scurtă durată (pentru perioade de vacanţă/weekend ale familiei), instituţii de îngrijire de lungă durată, secţii specializate pentru pacienţii cu demenţă în cadrul spitalului şi, în sfârşit, servicii de îngrijire terminală, în unităţi specializate sau la domiciliu. În România nu există concepţia continuităţii evaluării şi îngrijirii persoanei şi familiei, în consecinţă nu s-a dezvoltat o astfel de reţea. Societatea Română Alzheimer se luptă de 20 de ani să atragă atenţia asupra necesităţii înfiinţării de servicii speciale, derulând programe-pilot de tipul: centre de zi comunitare pentru vârstnici, centre de zi specializate pentru pacienţi cu boala Alzheimer în stadiile uşoare şi medii, servicii de îngrijire la domiciliu pentru stadiile medii şi severe, cursuri de formare de personal, linie de ajutor telefonic, grupuri de suport pentru membrii de familie şi pentru pacienţii în stadiile incipiente. Serviciile nu au fost preluate sau multiplicate. Ne-am lovit de o legislaţie deficitară, de autorităţi indiferente şi de absenţa sau neclaritatea normelor de aplicare a legilor in vigoare în ceea ce priveşte protecţia şi sprijinul persoanei.
   Cine trebuie să diagnosticheze boala Alzheimer? Care este rolul medicului de familie?
  – În prezent, boala Alzheimer nu poate fi diagnosticată în serviciile de asistenţă publică. Relativ recent se discută de posibilitatea depistării stadiilor preclinice şi predemenţiale şi acest lucru este posibil numai în centre de cercetare avansată, în care există posibilităţi speciale de investigare neuroimagistică funcţională şi de depistare a markerilor biologici, în dinamică. În practica clinică obişnuită, atât la noi, cât şi în toate ţările din lume, medicii se confruntă cu problema diagnosticării cât mai precoce a demenţei din boala Alzheimer, acesta fiind stadiul final de evoluţie a bolii. Cunoaştem faptul că afectarea debutează cu cel puţin 10–15 ani înaintea apariţiei primelor semne clinice de demenţă. Primul diagnostic ar trebui să fie formulat la nivelul unor centre specializate, de tipul „centrelor de memorie“, pe baza unei evaluării clinice complexe – psihiatrice, neuropsihologice, neurologice, geriatrice, ceea ce presupune existenţa unei echipe cu asemenea componenţă. În Bucureşti însă, există un unic centru de acest fel, iar în ţară s-au înregistrat câteva iniţiative izolate. În general, orice medic specialist psihiatru, neurolog sau geriatru are cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a diagnostica demenţa Alzheimer, dar fiecare singur, în absenţa unei echipe, nu reuşeşte de cele mai multe ori să stabilească un diagnostic corect şi precis, având nevoie de consultaţii suplimentare, iar acest lucru înseamnă trimiterea pacientului în diferite alte instituţii şi cabinete, în căutarea altor specialişti – desigur, dacă aceştia există în zonă… Probabil că, din aceste considerente, mulţi pacienţi nu încearcă să consulte medicul sau abandonează pe parcurs o asemenea iniţiativă. Medicul de familie ar trebui să joace rolul esenţial în depistarea primelor semne ale bolii şi, din păcate însă, nici accesul la cabinetul acestuia nu este prea facil, vizitele la domiciliu se efectuează cu mare dificultate, iar interesul acestei categorii de specialişti nu pare să fie prea mare. O explicaţie ar putea fi că medicul de familie are foarte multe obligaţii profesionale şi este puţin încurajat să elaboreze diagnostice de prezumţie.
   Există centre speciale pentru îngrijirea celor bolnavi de Alzheimer, la noi?
   – Ca şi acum un secol, nu există decât centre de îngrijire terminală. În ultimii cinci ani au apărut foarte multe centre private pentru îngrijirea pacienţilor vârstnici, însă foarte puţine sunt specializate pe îngrijirea bolnavilor cu demenţă Alzheimer, adică şi dispun de personal calificat, de echipă terapeutică complexă, care să ofere, în afara condiţiilor bune de cazare, îngrijire prin intervenţii psihologice, psihosociale, terapii ocupaţionale. Pentru primele şase stadii evolutive ale bolii (dintr-un total de şapte, conform scalei funcţionale Reisberg), nu există niciun serviciu de îngrijire specializat pentru demenţa Alzheimer…
   Ce este de făcut pentru ameliorarea situaţiei?
   – În primul rând, oamenii ar trebui să ştie mult mai multe lucruri despre această afecţiune, să înţeleagă faptul că se poate trăi acceptabil chiar şi în condiţiile bolii sau chiar dacă ai pe cineva de îngrijit, cu condiţia ca boala să fie diagnosticată la timp, tratată adecvat şi să existe posibilitatea de a primi informaţiile şi sprijinul necesar pe parcursul evoluţiei. Avem nevoie de un plan clar conform căruia să acţionăm pentru o mai bună înţelegere publică a demenţei, pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale şi sociale, folosind cât mai eficient resursele de care dispunem. Noi considerăm că numai prin reunirea tuturor forţelor – reprezentanţii societăţii civile şi ai tuturor autorităţilor implicate: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, Ministerul de Finanţe, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Justiţiei – se poate constitui un organism apt să elaboreze un plan naţional pentru demenţă. Este imperios necesară stabilirea unei strategii naţionale care să includă măsuri ce vor permite asigurarea unei asistenţe medico-sociale decente, adică cel puţin înfiinţarea de centre de diagnostic precoce şi elaborarea unei legislaţii adecvate, programe de informare şi educaţie pentru pacienţi şi familiile lor, sprijinirea acestora şi recunoaşterea rolului familiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe