Newsflash
Interviuri

Acad. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie: „La Slatina, Slobozia, Vaslui şi Călăraşi nu există urolog“

de Iftimie NESFÂNTU - apr. 30 2014
Acad. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie: „La Slatina, Slobozia, Vaslui şi Călăraşi nu există urolog“

În România există încă judeţe unde nu există urolog şi nu vrea nimeni să meargă acolo.

România are în prezent 500 de urologi, dar fluctuaţia personalului în rândul specialiştilor tineri este importantă.

Foarte puţini medici români mai sunt dispuşi să fie deschizători de drumuri.

Bolnavii cu probleme de urologie din anumite judeţe sunt trimişi la Bucureşti ca să li se rezolve chiar şi problemele minore.

 

 

 

   Undeva, în biblioteca unui oraş medieval, era o carte rară. Un singur exemplar. Bibliotecarul moştenise de la înaintaşii săi un obicei, urmat cu sfinţenie: acea carte putea fi împrumutată pentru a fi citită, o dată la şapte ani. Însă nu oricum. Era nevoie să se adune la porţile bibliotecii un număr de cititori egal cu numărul de file ale cărţii. Şi-n ziua aceea, bibliotecarul şef dezlega filele de pergament şi apoi le împărţea, câte una, fiecărui doritor de lectură. Aveau la dispoziţie o zi. Urmau să se întoarcă în dimineaţa următoare, fiecare în parte aducând fila împrumutată. Bibliotecarul lega la loc pe cotor filele acelei cărţi fără nume şi o punea la păstrare într-un depozit. Respectând o regulă nescrisă, cititorii se reuneau în „sala de conferinţe“ unde se aflau atâtea scaune câte file avea cartea şi, în ordine, fiecare din ei povestea ce a înţeles din cele citite pe fila primită de el. După ce îşi termina expunerea, era obligat să răspundă la trei întrebări ale celorlalţi. Doar trei întrebări. 
   Să ne imaginăm acum un „volum“ ale cărui „file“ sunt participanţii  la apropiatul Congres Naţional de Urologie, ROMURO-2014, care va avea loc între 7 şi 10 mai, la Romexpo, Bucureşti. Unii vor avea lucrări în plen sau postere, alţii, pe moment, doar „file albe“. E cartea vie a Urologiei româneşti.

 

„Un decalaj ce trebuie neapărat recuperat şi depăşit“

 

   – Care este numărul urologilor din ţară şi câţi vor veni la Congres?
    Ioanel Sinescu: Sunt în jur de 500 de medici urologi. Vor veni, estimăm noi, 350–400. Unii sunt rezidenţi plecaţi din ţară la diverse stagii în străinătate, alţii vor fi obligaţi să asigure urgenţele acolo unde lucrează. Este o fluctuaţie importantă, mai ales printre medicii tineri. Cu acest prilej, facem un fel de anuar, vedem câţi sunt. Sigur, până anul viitor, vor mai pleca. Unii pleacă după ce au ajuns specialişti, nemulţumiţi de condiţiile din ţară.
    – ATI-ul este deficitar, numărul de specialişti nu acoperă necesităţile. Urologia cum stă? 
   I. Sinescu: Numeric, stăm bine. Numeric! În neregulă este repartiţia inegală a urologilor. Sunt judeţe unde nu există un urolog şi nici nu vrea să ajungă nimeni acolo. Sunt spitale judeţene unde nu există secţie de Urologie.
   – Exemple?
   I. Sinescu: Slobozia, Călăraşi. La Alexandria este un singur urolog, un irakian căsătorit cu o româncă. Neavând de lucru în altă parte şi dorind să rămână în România, s-a dus acolo. Nu e rău. Însă nu este destul. Puteţi nota şi Vaslui. Puteţi nota şi Olt – Spitalul Judeţean din Slatina. Sunt precare în privinţa dotărilor din spital şi a funcţionării unui sistem cât de cât articulat. Sau medicii în cauză nu sunt atraşi de o asemenea zonă. Dacă s-ar duce, ar fi deschizători de drumuri. Şi, cert, responsabili de tot ce poate fi problematică urologică într-un spital judeţean, unde, în mod normal, ar trebui să fie o secţie cu măcar trei urologi care să fie capabili să rezolve patologia de specialitate a acelui judeţ.
   – Şi trei urologi într-un spital judeţean pot să rezolve tot ce ţine de urologie?
   I. Sinescu: Sigur, e multişor. Pentru unele cazuri nu e deloc simplu. Refuzul lor de a merge către un astfel de spital ar putea să fie motivat. Unele spitale nu sunt capabile să primească urgenţe majore. Cel puţin unele dintre ele. De exemplu, la Călăraşi nu au anestezişti! Vin, când e nevoie, din Bulgaria, trec Dunărea cu bacul şi lucrează cum ştiu ei. Pot fi foarte buni, însă nu sunt tot timpul în spital. La Slobozia, de când sunt eu în urologie, de 32 de ani, n-a fost niciodată urolog. Sigur că sunt la o sută şi ceva de kilometri de Bucureşti, însă una peste alta e un alt judeţ. Şi, în mod normal, şi acel spital judeţean are nevoie de medici urologi. Cred că au lipsă de specialişti şi în alte specialităţi, eu le ştiu pe cele din urologie. La Tulcea este un singur urolog. Dar măcar este. Sunt cazuri pe care le rezolvă acolo, altele, pe cele mai multe, le trimite la Bucureşti. Tot aşa este, de exemplu, şi la Galaţi şi la Brăila. Aşa este şi la Buzău şi la Focşani. Unul sau doi urologi. Pe o platformă de felul acesta e  greu să abordeze patologia grea. Uneori o abordează, ceea ce nu-i bine. Bolnavul ajunge apoi la Fundeni şi noi, fiind staţie terminus în specialitate, evident trebuie să rezolvăm cazul. Mai bine este să nu se fi angajat cineva într-o operaţie grea şi să o lase pe jumătate făcută. E mai uşor când pacientul vine la noi de prima dată, decât să-l operăm a doua oară. Orice pacient ar fi pe masa de operaţie are şanse maxime la prima intervenţie.

 

Nu poţi trece la abordare chirurgicală doar pe semne clinice şi ipoteze

 

   – Aţi pronunţat mai înainte cuvântul magic: „deschizător de drumuri“.  Mai sunt medici dispuşi – motivaţi – să-şi asume o astfel de menire?
   I. Sinescu: Foarte puţini, cred eu. Mult mai puţini.
   – Ce se întâmplă? Fenomenul e prezent şi în alte discipline.
   I. Sinescu: Mai sunt ici şi colo zone unde s-a păstrat entuziasmul. Cum ar fi în IT. Poate că sunt şi oameni foarte deştepţi şi competenţi şi dornici să facă lucruri deosebite. Şi le şi fac. Şi dacă vreţi, le fac la acelaşi nivel şi în România, şi în Germania, şi în Franţa. Pentru că peste tot, în IT, există tehnologia necesară. Revenind la domeniul nostru, creier – inteligenţă – avem în ţară. Dacă mai avem şi partea tehnică asigurată şi partea de învăţământ, nu mai sesizăm diferenţe între ţări. Dacă.
   – Ce anume s-a stricat?
   I. Sinescu: Pe de o parte, ar fi fost necesar ca ei să se fi format pentru cinci ani de rezidenţiat într-o clinică foarte bună, care să-i aducă la condiţia ca la sfârşitul rezidenţiatului, odată ce devin specialişti, să fie capabili/competenţi să abordeze patologia urologică grea. Cazurile care par simple le rezolvă toţi. Că nu sunt întotdeauna ce par, asta e o altă problemă. Ce faci însă când ai un caz complicat? Cel mai simplu lucru este să-l urci în salvare şi să-l trimiţi la Fundeni. „Las că-s buni, se descurcă ei, acolo.“ Numai că, vedeţi, uneori nu poţi să-l urci în salvare. Dacă ai un traumatism, care presupune printre altele şi ruperea rinichiului, e urgenţă şi trebuie să ajungă imediat în blocul operator. Ori pentru asta trebuie să ai o instrucţie care să-ţi permită să abordezi un asemenea caz. E nevoie de echipă mixtă, cu chirurgi de chirurgie generală. Astfel de pacienţi – majoritatea – au şi leziuni de ficat, şi de splină, şi de pancreas, şi de rinichi. Şi un politraumatism este un caz ceva mai simplu. Însă dacă vă gândiţi la nişte cancere de rinichi, de vezică urinară, de prostată, extinse dincolo de limita anatomică a organului, asta presupune deja o operaţie foarte delicată, în sensul că trebuie să ai competenţă şi echipamentele necesare pentru chirurgie vasculară, pe lângă ceea ce presupune chirurgia urologică şi digestivă la vârf. În astfel de cazuri se impun exereze de segmente de tub digestiv sau operaţiii vasculare. Poate fi un cancer de rinichi, de exemplu, care invadează vena cavă  şi o astfel de intervenţie nu este la îndemâna tuturor. Sau ai nevoie efectiv să suturezi o arteră care s-a rupt, o venă. Una peste alta, responsabilitatea este a celor care abordează un astfel de caz. Şi atunci, întrebarea este: cine-şi asumă această responsabilitate? În ce condiţii? Urologie nu se poate face astăzi numai prin deducţii medicale, cu vechea urografie şi simpto­matologia, care, asociată în mintea unui medic, să contureze un diagnostic şi să-i permită să rezolve corect cazul.  Dacă lipsesc aparatele pentru explorări – tomografe, IRM, scintigrafie osoasă, angiografe – cum stabileşti un diagnostic clar? Nu mai poţi spune cu certitudine că intervenţia se face pentru patologia x sau y. Enciclopedismul chi­rur­gical, cum era acum o sută de ani, nu mai există. Au apărut specialităţile noi, supraspecialităţi. Ce s-a pierdut în suprafaţă s-a  câştigat în adâncime.
   – La ce folosesc toate aceste echipamente costisitoare?
   I. Sinescu: Ca să putem contura bilanţul de extensie a unei leziuni tumorale. Rezolvarea chirurgicală optimă ţine de reprezentarea corectă a procesului patologic. Într-un fel vom aborda o tumoră renală cu extensie doar în vena cavă şi cu totul altfel când tumora se extinde dincolo de organele vecine. Se impune să operezi în echipă mixtă, e nevoie de chirurgi cardiaci, de circulaţie extracorporală, de echipamente şi materiale anume. 
   – Revin la acel refuz al medicilor de a merge în spitale precum cele nominalizate de dumneavoastră.  Este util, cred, să definim termenii.
   I. Sinescu: A fi deschizător de drumuri înseamnă fie să găseşti rezolvări operatorii noi, fie să ai o şansă ca în acea zonă – spital, judeţ –, unde până atunci nu a existat urologie să gândeşti şi să faci tu, „cu mâinile tale“, tot ce e de făcut. Vii dintr-o clinică, ai terminat un rezidenţiat, poţi evita greşelile şi inerţiile celorlalţi. Progresul rezultă şi din această perpetuă renaştere/reconstrucţie a unei specialităţi. O aduci din start în acord cu noile norme, metodologii.
   – Pe ce criterii aţi alege sau aţi decide că un tânăr care a fost discipolul dumneavoastră ar putea fi deschizător de drumuri?.
   I. Sinescu: Pe cei care au terminat aici îi ştiu. Ştiu ce pregătire au avut.
   – Pot face faţă şi inerţiilor administrative?
   I. Sinescu: Obligaţiile administrative revin administraţiei, nu medicilor. Obligaţii didactice şi de cercetare nu au. Nu poţi să faci şi nici să pretinzi cercetare într-un spital judeţean. Pot folosi statisticile de bolnavi şi rezultate operatorii pentru corelări între diagnosticul clinic şi cel anatomopatologic, histologic, histochimic, imagistic. E un spor de cunoaştere şi un factor de reglare al activităţii. Este doar un prim palier. Cercetare adevărată, mă refer acum la cea fundamentală, care intră în celulă sau la nivel molecular, genetic se poate face doar în clinici specializate sau în institute de cercetare.
   – Ce se întâmplă cu bolnavii din judeţe precum Olt, Olteniţa, Ialomiţa?
   I. Sinescu: Bolnavii dintr-un oraş, dintr-o zonă arondată unui spital judeţean care au probleme de urologie sunt trimişi la Bucureşti ca să li se rezolve unele probleme, chiar şi minore. Undeva, nu neapărat la noi. Şi în celelalte clinici din Bucureşti. Şi e firesc: nu poţi rezolva nimic dacă nu ai cadre medicale pregătite, echipamente, experienţă. Dacă nu ai un specialist urolog şi se apucă de operaţie un chirurg de chirurgie generală, s-ar putea ca pacientul să aibă complicaţii ori chiar să se prăpădească. Nefiind de specialitate, nu are competenţa să intervină. Apoi, s-ar putea să-l rezolve incomplet. Depinde şi de chirurg, şi de afecţiunea de bază, şi de anestezie, şi de organismul pacientului. Acum o săptămână ne-a murit un pacient prin embolie pulmonară înainte de a fi operat. Făcuse consultul radiologic şi nu se găsise nimic special. Era un pacient vârstnic, cu varice la membrele pelvine, mai avusese episoade de tromboflebită, cu sistemul venos modificat, vasele lui erau ca nişte săculeţe. Şi, când sângele stagnează, poate coagula, face acolo cheaguri şi la un moment dat un cheag de pe o venă se mobilizează şi ajunge în plămâni şi, iată, embolia pulmonară mortală. I se poate întâmpla şi celui de la Slobozia fără nicio legătură cu boala pentru care s-a internat un pacient. Şi orice evaluare care se face după aceea îl va găsi vinovat pe medic. Şi este vinovat întâi de toate că a abordat o patologie pentru care nu avea competenţă.

 

Tot ce ştie urologia mondială să facă se face şi la Fundeni

 

   – Câte operaţii se fac în Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant renal Fundeni?
   I. Sinescu: Circa 7.500 pe an, dintre care cel puţin 1.500 sunt operaţii de foarte mare amploare. Este imens. Şi din acest motiv nu veţi găsi în Europa o clinică similară. Nu pentru că suntem noi mai buni. Ideea este că această clinică este mare, a fost gândită aşa din 1959, când s-a înfiinţat. Fundeniul, pe actualul amplasament, a fost mai întâi o şcoală a Ministerului de Interne, făcută de ruşi, care n-a avut destinaţie de spital. În 1959, a fost o epidemie de gripă şi cum nu mai aveau unde să ducă bolnavii, ministrul de pe atunci, Voinea Marinescu, tatăl lui Bogdan Marinescu, a adus bolnavii la Fundeni. Şi clădirile, construite iniţial cu alt scop, au devenit spital. Prin anii ’70 a apărut cardiologia. După cutremurul din 1977, clădirile au fost consolidate astfel încât să reziste la un seism de gradul 8,5 pe scara Richter.
   Câte supraspecializări are chirurgia urologică?
   I. Sinescu: Sunt 13.
   – Şi le vom regăsi pe toate şi în lucrările prezentate la Congresul ROMURO?
   I. Sinescu: Da. Este activitatea noastră. În acest centru de la Fundeni abordăm şi rezolvăm, la nivelul oricărei clinici performante din lume, tot ce ţine de uronefrologie şi transplant renal. Nu refuzăm pe nimeni dintre cei care ni se adresează. Pacienţii nu sunt obligaţi să meargă în străinătate. Tot ce se face în lume se face şi la Fundeni. M-am referit la clinica noastră, care nu înseamnă neapărat toată Urologia românească.
   – Ce anume defineşte Clinica de urologie de la Fundeni, făcând-o diferită de celelalte?
   I. Sinescu:  Abordăm toate specialităţile din urologie. Şi le abordăm cu competenţă, zic eu. Toţi medicii de aici sunt formaţi în străinătate.
   – Câţi medici sunt acum?
   I. Sinescu: 22. În afară de anestezişti, încă opt, şi de nefrologi. În Departamentul de transplant avem trei nefrologi care se ocupă de bolnavii cu insuficienţă cronică decompensată: îi preiau şi-i investighează în scopul transplantării şi, odată transplantaţi, îi vor prelua în ceea ce priveşte medicaţia imunosupresoare şi vor urmări evoluţia rinichiului transplantat. Sunt peste 120 de transplanturi pe an – avem cam o mie trei sute de bolnavi transplantaţi care sunt în viaţă şi vin periodic la control. Dacă în trei luni vedem 1.300 de pacienţi, într-o lună sunt peste 400. Asta înseamnă 20 pe zi. Şi, pentru fiecare, un set de investigaţii renale, mersul medicaţiei imunosupresoare, modificările în protocolul de medicamente administrate. Nu poţi să-i spui bolnavului: „La revedere, ne vedem peste un an!“.

 

În cercetare, izolarea înseamnă moarte

 

   – Ce patologie se poate trata acum în România?
   I. Sinescu: Toată! Tot ce ţine de urologie.
   – Unde anume, în afară de Fundeni?
   I. Sinescu: Pe segmente, în diverse clinici. Este în funcţie şi de preocupările oamenilor, ajutaţi sau nu, sunt supraspecialităţi ale urologiei acoperite cu tot ce presupune abordarea cazurilor complexe. Mulţi au fost în străinătate la diverse stagii de pregătire, şi-au făcut conexiuni profe­sionale.  De exemplu, dacă mă gândesc la operaţiile pentru pietre, aş menţiona  pe cei de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ din Bucureşti. Un alt exemplu este prof. dr. Ioan Coman, de la Cluj-Napoca. Este supraspecializat pe laparoscopie şi chirurgie robotică. Are un robot Da Vinci, pe care l-a cumpărat acum şapte-opt ani, folosit şi pentru operaţii urologice. Alt exemplu este dr. Gheorghe Bumbu de la Oradea, format la Bucureşti (cu prof. dr. Eugeniu Gh. Proca şi prof. dr. Valentin Neagu), specializat în chirurgie reconstructivă şi, mai ales, uro-ginecologie (chirurgia planşeului pelvin.) Sau la Iaşi, dr. Radu Cristian Costache, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“: a fost, imediat după evenimentele din decembrie 1989, pentru o perioadă de doi ani, în Scoţia, de unde a preluat endourologia aparatului urinar superior şi abordul transcutanat.
   – Ce se întâmplă cu activitatea de cercetare fundamentală? În Fundeni, presupun că se face.
   I. Sinescu: Se face. Şi se face la vârf.
   – Care sunt temele vizate?
   I. Sinescu: Cercetarea în Oncologie. Incidenţa cance­rului este foarte mare: rinichiul, glandele suprarenale, glanda testiculară, căile urinare, vezica urinară în sine, care este un organ separat, prostata. Prostata este, pentru bărbaţi, organul care dă cele mai multe cancere pe glob; dacă vă veţi uita pe statistici, veţi găsi pe locul 1 cancerul pulmonar (prezent atât la femei cât şi la bărbaţi) şi, uneori pe locul 1, altori pe locul 2, cancerul de prostată. Cercetarea actuală nu mai este ce era acum 30 sau 50 de ani. S-a pătruns în celulă, gene, ADN, cromozoni. Sunt studiaţi modulatorii, sunt definite şi cercetate mecanisme funcţionale, unele la nivel molecular. Cercetările mari, deschizătoare de drumuri, vizează biologia moleculară, un domeniu deschis de un român, George Emil Palade, deţinător al premiului Nobel. Accesând un nivel profund al cunoaşterii, temele de cercetare pot avea finalitate în oricare din specialităţile sau supraspecialităţile ce ţin de urologie şi nefrologie. Este fascinantă această zonă, s-au acumulat nu numai tehnici de investigaţie performante, ci şi viziuni inedite, conexiuni cu alte domenii, colaborarea între colective cu preocupări diferite. Lucrând izolat, batem pasul pe loc. Ajungem, iată, să înţelegem cât de important este congresul, ce rol are prezenţa unor urologi de talie internaţională. Participând, raportându-te la comunicări aflate pe zona ta de interes, intuieşti direcţii noi ori poţi găsi chiar tu o rezolvare.

 

Vindecându-i pe bolnavi, ne vindecăm şi pe noi

 

     Cum aţi descrie activitatea Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni?
   I. Sinescu: Se lucrează în foc continuu: în jur de 40 de operaţii pe zi. 40! Şi uneori chiar depăşim acest număr. Sunt 9 săli de operaţie. Toţi medicii au făcut stagii de pregătire în străinătate, dotările sunt la zi, abordăm toată patologia. Nu veţi găsi nicăieri în Europa o clinică de urologie cu acest nivel de activitate.
   – Există şi o explicaţie?
   I. Sinescu: Densitatea de patologie urologică este un pic mai mare în România şi ceea ce o să vedeţi aici, la Fundeni, răspunde acestor nevoi. Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni este aşa cum îl vedeţi pentru ca să poată răspunde solicitărilor. Şi nu putem răspunde oricum. E nevoie de oameni, de pregătire la vârf, de echipamente şi de o foarte bună organizare ca să rezolvăm la nivel european, mondial, patologia urologică. Dacă aici nu oferim tot ce e necesar, tot ce putem, oamenii nu au unde să meargă. Ne dorim să crească şi celelalte centre şi compartimente din ţară, să preia mai multe cazuri şi astfel să scadă şi presiunea pe medicii de aici. Congresul ROMURO are şi acest rol: prin comunicări, prin operaţii transmise în direct, prin dezbateri se asigură şi acest transfer complex de informaţii, se pot confrunta soluţiile găsite pentru o anumită patologie.
    Suntem prinşi în nişte circuite: este un circuit al bolnavilor care vin către urologie cu aşteptări, cu speranţe şi se întorc în familii rezolvaţi şi închid un circuit, benefic pentru ei, generator de speranţă şi, în acelaşi timp, motivant pentru noi. Există un circuit profesional, al pregătirii continue. Şi, firesc, rezultatele se regăsesc şi în prezentările din congres, sunt receptate de medicii din reţea. Această experienţă ajunge la cei interesaţi şi prin lucrările publicate, însă un congres are o altă încărcătură. Schimbul de informaţii este complex, implică şi alte mecanisme de comunicare decât prin cuvânt, imagine. Este aspectul participativ, o anume reciprocitate, o intervenţie chirurgicală complexă este văzută şi prin experienţa proprie a celui care urmăreşte prezentarea. Sunt şi alte circuite: administrativ, social, economic. Importantă este, cred, interdependenţa lor. Dacă noi nu ridicăm aici ştacheta, nu putem cere rezultate din partea medicilor şi nici nu putem face dintr-un congres un eveniment ştiinţific. Suntem cu toţii, inclusiv pacienţii noştri, în interiorul aceleiaşi „cărţi“. Noi, înşine, suntem cartea, noi o scriem şi tot noi o citim. O citim însă doar prin „întâlnirile“ noastre. Congresul este puntea de legătură între a fi şi a nu fi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe