Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Leguminoaselor, marcată astăzi

de Florentina Ionescu - feb. 10 2021
Ziua Mondială a Leguminoaselor, marcată astăzi

În 2019, Adunarea Generală a ONU a desemnat 10 februarie ca fiind Ziua mondială a leguminoaselor. Acestea sunt mai mult decât niște simple semințe nutritive, spun experții.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (Food and Agriculture Organization of the United Nations – pe scurt, FAO) precizează că Ziua Mondială a Leguminoaselor reprezintă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare asupra beneficiilor nutriționale ale leguminoaselor și asupra contribuției la sistemele alimentare durabile / sustenabile, precum și contribuției lor la o lume fără foamete. 

leguminoase ziua mondiala 10 februarie

În multe culturi, leguminoasele sunt considerate a fi „proteină pentru săraci”, iar conținutul lor mare de nutrienți le face alimente ideale pentru vegani și pentru vegetarieni, pentru că le asigură acestor categorii de persoane aporturile adecvate de proteine, minerale și vitamine, potrivit FAO.

De ce este bine să mâncăm leguminoase (fasole, linte, mazăre, năut etc.):

  • Sunt sărace în grăsimi și nu conțin deloc colesterol, proprietăți ce pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
  • Sunt sărace în sodiu.
  • Sunt o sursă excelentă de proteine din vegetale. 100 de grame de linte uscată conțin o cantitate remarcabilă de proteine: 25 de grame. Doar că în timpul preparării termice (gătitului), leguminoasele absorb cantități considerabile de apă, iar conținutul lor de proteine se reduce la aproape 8%.
  • Sunt o sursă bună de fier – pentru a ajuta la optimizarea absorbției de fier în corp din preparatele pe bază de leguminoase, este bine să combinăm leguminoasele cu alimente care conțin vitamina C (suc de lămâie, de exemplu).
  • Leguminoasele sunt bogate în potasiu, element care îndeplinește un rol important pentru digestie și sistemul muscular.
  • Sunt în topul alimentelor bogate în fibre, necesare pentru susținerea sănătății sistemului digestiv.
  • Sunt o sursă excelentă de acid folic, o vitamină din complexul B, prezentă în mod natural în multe alimente.
  • Leguminoasele pot fi depozitate pe perioade lungi de timp și, prin urmare, pot contribui la diversificarea dietelor. 
Bibliografie:
www.un.org/en/observances/world-pulses-day 
www.fao.org/world-pulses-day/en/ 
www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1176990/ 


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe