Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un sfert dintre pacienţii oncologici utilizează canabis

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 3 iulie 2020

Unul din patru pacienţi oncologici din SUA raportează utilizarea canabisului în scop medicinal, potrivit Reuters.

Canabis medicinalDeși o proporţie semnificativă dintre pacienţii oncologici utilizează frecvent canabisul în scop medicinal (MC) pentru ameliorarea simptomelor severe, numai jumătate dintre ei discută despre acest subiect cu oncologul.

„Utilizarea MC în rândul pacienţilor oncologici este o realitate frecventă și, cel mai probabil, nerecunoscută”, precizează dr. David M. Macari,
de la Beaumont Health, Royal Oak, Michigan, în legătură cu rezultatele studiului publicat în American Journal of Clinical Oncology.

Utilizarea canabisului în scop medicinal este legalizată în 33 de
state din SUA și în Districtul Columbia, potrivit autorilor studiului, însă cercetările în acest domeniu sunt insuficiente.

Pentru analiza acestui subiect controversat, savanţii au chestionat 327 de pacienţi oncologici și au primit 188 de răspunsuri (cu o rată de răspuns de 57,5%). Dintre pacienţii incluși în studiu, 24,5% au raportat utilizarea MC, majoritatea utilizând metode variate de consum, inclusiv inhalarea MC, uleiuri și produse comestibile.

Proprietăţi benefice

În cadrul studiului, scorul mediu BCSS (baseline composite symptom score) a fost de 15,2, acesta variind de la 8 (asimptomatic) la 32 (simptome severe).

Pacienţii au raportat în special ameliorarea durerii (80,9%), dar și îmbunătăţirea apetitului (77,3%) și diminuarea anxietăţii (72,7%). În cazul efectelor adverse, șapte pacienţi au menţionat confuzia.

„Deși gradul de conștientizare cu privire la utilizarea MC s-a îmbunătăţit, iar stigmatul asociat este diminuat, numai 50% dintre pacienţi au discutat consumul de MC cu oncologul, iar o minoritate dintre aceștia obţinuseră licenţă pentru utilizarea în scop medicinal.

Din moment ce este necesară verificarea diagnosticului de către un medic pentru obţinerea licenţei, accesul pacienţilor reglementat și autorizat la MC ar putea fi limitat fără o creștere a gradului de conștientizare a oncologilor”, a conchis doctorul Macari.

Bibliografie
1.https://journals.lww.com/amjclinicaloncology/Abstract/9000/Medical_Cannabis_in_Cancer_Patients__A_Survey_of_a.98664.aspx
2. Reuters Health
3. One in Four Cancer Patients Reports Using Medical Cannabis – Medscape – Jun 22, 2020.

Etichete: canabis marijuana tratament cancer tameliorare simptome

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC