Newsflash
ACTUALITATE Știri

Experiment ce vizează consumul de canabis, extins în Țările de Jos

de Magdalena Tănăsescu - iun. 19 2024
Experiment ce vizează consumul de canabis, extins în Țările de Jos

Un experiment care le permite consumatorilor să fumeze canabis în condiţii legale a fost extins de autorităţile olandeze în opt noi oraşe, în încercarea de a reduce astfel infracţionalitatea.

În Ţările de Jos, vânzarea şi consumul de haşiş şi de marijuana nu sunt legale, ci tolerate şi reglementate, în special în „coffeeshop”-uri.

Ca urmare, un experiment ce vizează eliminarea acestei „zone gri” din punct de vedere juridic a fost lansat la sfârşitul anului 2023 în două oraşe olandeze, Breda şi Tilburg. Mai mulţi producători au fost selecţionaţi de autorităţi, canabisul furnizat în „coffeeshop”-uri fiind atent monitorizat.

Acum, experimentul a fost extins şi în alte oraşe, cum ar fi Maastricht şi Groningen, permiţându-le consumatorilor şi vânzătorilor să fie siguri de calitatea şi originile acestor produse, transmite Agerpres.

Obiectivul este acela de a instaura un circuit legal al cultivării şi aprovizionării cu canabis pentru „coffeeshop”-uri, care până în prezent îşi procură acest produs în mod clandestin.

În Ţările de Jos, incertitudinile planează asupra politicii privind canabisul: partidul liderului de extremă-dreapta Geert Wilders, marele câştigător al alegerilor din noiembrie, vrea să renunţe definitiv la politica de toleranţă faţă de canabis, să închidă „coffeeshop”-urile şi să facă presiuni pentru instaurarea „Ţărilor de Jos fără droguri”. 

Experimentul din Ţările de Jos se înscrie într-o tendinţă generală de dezincriminare a consumului de canabis la nivel mondial, aşa cum arată măsurile adoptate recent în Germania, Elveţia şi Statele Unite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe