Newsflash
Internaționale

Studiu: măștile de protecție pot fi dezinfectate acasă

de Florentina Ionescu - apr. 28 2020
Studiu: măștile de protecție pot fi dezinfectate acasă

Măștile de protecție homemade (realizate manual) și unele măști medicale de protecție pot să reziste la simpla dezinfectare, fără ca acest lucru să le reducă eficacitatea, arată un studiu recent.

O cercetare nouă a descoperit că dezinfectarea măștilor realizate acasă, manual, prin încălzirea lor, ar putea să nu le reducă semnificativ eficacitatea, iar unele măști medicale de protecție pot fi supuse acestui proces și încă să fie eficiente după.

coronavirus masca homemade

Studiul care a ajuns la aceste concluzii a fost publicat recent în Journal of the International Society for Respiratory Protection, scrie medicalnewstoday.com. Această concluzie ar putea fi deosebit de valoroasă pentru a reduce presiunea exercitată pe stocurile de materiale de protecție (măști în special) în timpul pandemiei de coronavirus.

Recomandările CDC

Având în vedere că noul coronavirus SARS-CoV-2 poate supraviețui pe suprafețele pe care cad picăturile de salivă și că transmiterea bolii poate să aibă loc dacă o persoană intră în contact cu picăturile de pe o suprafață (iar virusul pătrunde astfel în corp dacă, de exemplu, persoana își atinge fața), Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a recomandat purtarea unor măști din material textil care să acopere gura și nasul în situațiile în care este dificil sau imposibil să se mențină o distanță de 2 metri între persoane.

Așadar, CDC a sfătuit oamenii să își creeze măști de protecție și instituția chiar a realizat un ghid despre cum se poate realiza o mască de protecție acasă.

Cercetătorii care au realizat acest studiu au vrut să investigheze modalitățile de a dezinfecta măștile homemade în siguranță – adică să se distrugă orice urmă de SARS-CoV-2, fără ca eficacitatea măștii să se reducă de-a lungul timpului.

Experții au studiat mijloacele de dezinfectare a măștilor homemade și a măștilor create pentru personalul medical, întrucât reutilizarea măștilor ar putea să reducă din presiunea care există în ceea ce privește stocurile de echipamente medicale.

Autorii au citat cercetări anterioare care au demonstrat că încălzirea măștilor din textile la 70 de grade Celsius este o metodă eficientă pentru a distruge virusul SARS-CoV-2. Deși și alte tehnici de dezinfectare s-au dovedit a fi eficiente, potrivit sursei citate, încălzirea materialului poate fi făcută de orice persoană care are acces la un cuptor.

Condițiile la care au fost supuse măștile

Pentru a testa expunerea la căldură ca metodă de dezinfectare, oamenii de știință au aplicat diferite tipuri de măști pe protecție pe manechine, pentru a simula respirația.

Experții nu au lucrat cu virusul SARS-CoV-2, ci cu particule de la funinginea produsă de o lampă cu kerosen, particule care au aceeași dimensiune ca cele ale virusului. Ei au testat apoi două măști de unică folosință de tip N-95, o mască chirurgicală de unică folosință și trei măști homemade (făcute manual) dintr-o rochie de bumbac, un pulover de bumbac și o bucată de poliester. Apoi au măsutat nivelul de particule de funingine de la exteriorul manechinului și în aerul care a trecut prin măștile testate.

Au observat în urma testelor că încălzirea la 70 de grade Celsius nu a redus eficacitatea anumitor măști. Cercetătorii au concluzionat că atunci când au folosit măștile realizate manual, din bumbac, pe un manechin din silicon, au descoperit că eficiența de filtrare a fost de 55% - mai bună decât cea a măștii chirurgicale sau a măștii N-95 când au fost folosite fixate bine. Încălzirea măștilor homemade nu a avut efect asupra capacității lor de filtrare.

Studiul poate fi consultat aici.

S-ar putea să te intereseze și:

Cu mască, fără mască


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe