Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Respiraţi ca să vă „încărcaţi” masca de protecţie

de Florentina Ionescu - mar. 3 2023
Respiraţi ca să vă „încărcaţi” masca de protecţie

Recent, oamenii de știinţă de la City University of Hong Kong (CityU) au reușit să proiecteze o mască electrostatică pentru filtrarea aerului pe termen mai lung.

masca cu filtru nou dispozitiv Credit foto Dr. Yang Zhengbao's Group, City University of Hong KongCeea ce o face unică este faptul că ea se „reîncarcă” singură pe măsură ce persoana o poartă și respiră prin ţesătura ei. Acest lucru îi crește semnificativ performanţa de filtrare a aerului, permiţând utilizarea măștii până la 60 de ore, în comparaţie cu patru ore, atât cât poate fi folosită o mască chirurgicală clasică.

Cercetătorii au ajuns la aceste soluţii pentru a extinde capacitatea de protecţie a măștii pentru purtător. Materialul din care e confecţionată o mască facială prezintă un strat filtrant, ce nu permite trecerea particulelor, unul intern, hidrofil, ce reţine umezeala, și unul extern, hidrofob, ce respinge picăturile de lichid din mediul ambiant. Introducerea unui câmp electric la nivelul materialului oferă stratului filtrant o încărcare electrostatică, ceea ce facilitează prinderea particulelor ultrafine.

Totuși, eficacitatea adsorbţiei electrostatice scade odată cu trecerea timpului, în special într-un mediu cu umiditate crescută, cum este cel produs prin respiraţie sub mască.

Filtrul de aer creat de echipa de la CityU se autoîncarcă electrostatic prin mișcările înainte-înapoi imprimate de expirul și inspirul persoanei purtătoare. Drept rezultat, filtrul asigură o performanţă durabilă în îndepărtarea particulelor fine, menţinând o eficacitate de 95,8% a măștii după 60 de ore de testare (inclusiv 30 de ore de purtare).

Citiți și: Alarmele medicale, reinventate prin note muzicale



Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe