Newsflash
Internaționale

Statele UE sunt de acord cu recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19

de Florentina Ionescu - ian. 22 2021
Statele UE sunt de acord cu recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19

Consiliul Europei este de acord în privința consolidării folosirii testelor rapide pentru COVID-19, cât și în privința recunoașterii între state a rezultatelor obținute la testele pentru depistarea COVID.

Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord ieri, în unanimitate, printr-o procedură scrisă, în privința unei recomandări a Consiliului Europei referitoare la stabilirea unui cadrul comun pentru folosirea testelor rapide de antigeni și pentru recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor de depistare a COVID-19 pe teritoriul UE.

consiliul europei cadru comun teste rapide antigeni

Acesta este un instrument central menit să ajute la diminuarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și contribuie la o mai bună funcționare a pieței interne.

Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate de entități certificate în domeniul sănătății este esențială pentru a putea facilita călătorii dincolo de granițele țărilor, urmărirea contacților dincolo de granițele unei țări, precum și tratamentul dincolo de granițe, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Componentele-cheie ale acestei recomandări includ:

  • validarea și recunoașterea reciprocă a testelor rapide de antigeni și a testelor RT-PCR în rândul statelor membre UE,
  • împărțirea și distribuirea unui set standard de date, prin intermediul unei platforme digitale,
  • dezvoltarea unei liste comune de teste rapide pe bază de antigeni în ce privește COVID-19
  • prioritizarea situațiilor pentru folosirea unor astfel de teste de antigeni (de exemplu, contacții cazurilor confirmate, focarele de infecție) și multe alte măsuri.

Totodată, recomandarea include și pregătiri viitoare, pentru a avea în vedere provocările pandemiei în evoluție: lista comună de teste rapide de antigeni considerate corespunzătoare ar trebui să fie suficient de flexibilă pentru a adăuga sau a elimina acele teste a căror eficacitate este afectată de mutațiile pe care le-a suferit virusul SARS-CoV-2.

Despre propunere

Liderii europeni au invitat în decembrie 2020 Comisia Europeană pentru a prezenta o propunere pentru o recomandare a Consiliului Europei în ceea ce privește cadrul comun pentru testele rapide și pentru recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor.

Comisia și-a prezentat propunerea în data de 18 decembrie 2020. Această recomandare a fost negociată de entitățile relevante ale Consiliului și adoptată ulterior. Recomandarea Consiliului stabilește cele mai bune practici pe care statele membre sunt încurajate să le adopte.


Notă autor:

Sursa foto: Jeyaratnam Caniceus de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe