Consiliul Europei este de acord în privința consolidării folosirii testelor rapide pentru COVID-19, cât și în privința recunoașterii între state a rezultatelor obținute la testele pentru depistarea COVID.
Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord ieri, în unanimitate, printr-o procedură scrisă, în privința unei recomandări a Consiliului Europei referitoare la stabilirea unui cadrul comun pentru folosirea testelor rapide de antigeni și pentru recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor de depistare a COVID-19 pe teritoriul UE.
Acesta este un instrument central menit să ajute la diminuarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și contribuie la o mai bună funcționare a pieței interne.
Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate de entități certificate în domeniul sănătății este esențială pentru a putea facilita călătorii dincolo de granițele țărilor, urmărirea contacților dincolo de granițele unei țări, precum și tratamentul dincolo de granițe, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.
Totodată, recomandarea include și pregătiri viitoare, pentru a avea în vedere provocările pandemiei în evoluție: lista comună de teste rapide de antigeni considerate corespunzătoare ar trebui să fie suficient de flexibilă pentru a adăuga sau a elimina acele teste a căror eficacitate este afectată de mutațiile pe care le-a suferit virusul SARS-CoV-2.
Liderii europeni au invitat în decembrie 2020 Comisia Europeană pentru a prezenta o propunere pentru o recomandare a Consiliului Europei în ceea ce privește cadrul comun pentru testele rapide și pentru recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor.
Comisia și-a prezentat propunerea în data de 18 decembrie 2020. Această recomandare a fost negociată de entitățile relevante ale Consiliului și adoptată ulterior. Recomandarea Consiliului stabilește cele mai bune practici pe care statele membre sunt încurajate să le adopte.
Sursa foto: Jeyaratnam Caniceus de la Pixabay
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe