Newsflash
Internaționale

Restricții în endocrinologie

de Dr. Mădălina Badea - feb. 21 2020
Restricții în endocrinologie

Agenția Europeană a Medicamentelor a restricționat administrarea zilnică a unei cantități de peste 10 mg de ciproteronă, din cauza creșterii riscului de apariție a meningioamelor, anunță Medscape.

administrare-ciproterona-in- endocrinologieCiproterona este un medicament utilizat la femei pentru tratarea unor forme severe de hirsutism, alopecie androgenică, acnee sau seboree, iar la bărbați – pentru scăderea libidoului, în cazul unor tulburări ale comportamentului sexual.

Pentru cazurile ce necesită utilizarea unor doze crescute se recomandă ca, după ce medicamentul intră în acțiune, acestea să se reducă progresiv până la doza minimă eficientă. Administrarea unor cantități zilnice de peste 10 mg nu este admisă decât în caz de ineficiență a oricărui alt medicament recomandat pentru tratamentul acestor afecțiuni.

Se mențin indicațiile de utilizare în tratamentul cancerului de prostată inoperabil, precum și, în doze mici și în asociere cu estrogeni, pentru tratamentul hirsutismului, acneei, în contracepție sau ca terapie de substituție hormonală. Nu se recomandă utilizarea acestora la pacienții cu antecedente de meningiom.

Asocierea dintre ciproteronă și meningiom

Riscul de a dezvolta meningiom este foarte mic și depinde de doză și de perioada de timp de administrare. Riscul de a dezvolta această afecțiune este de 1-10/10.000 în rândul persoanelor la care se administrează cel puțin 10 mg zilnic. Majoritatea cazurilor au fost raportate după câțiva ani de utilizare a unor doze mult mai mari decât valoarea-prag menționată anterior.

Companiile farmaceutice care comercializează aceste produse vor fi obligate să efectueze studii pentru a evalua nivelul de cunoștințe al medicilor privind această asociere și măsurile preventive care se impun.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe