Newsflash
Internaționale

Răspândire accelerată a virusului SARS-CoV-2

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 6 2021
Răspândire accelerată a virusului SARS-CoV-2

Un studiu recent publicat de CDC demonstrează că în cazul variantei Delta a virusului SARS-CoV-2, încărcătura virală a persoanelor vaccinate este asemănătoare cu cea a persoanelor nevaccinate.

Răspândirea accelerată a variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în special în cadrul evenimentelor publice cu sute de participanţi. Un studiu efectuat de CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA) a analizat sute de cazuri înregistrate în luna iulie în urma unor evenimente publice care au avut loc în Barnstable, Massachusetts. Astfel, au fost identificate 469 de cazuri de COVID-19, dintre care 346 au fost înregistrate în cazul persoanelor vaccinate, iar dintre acestea, 133 prezentau varianta Delta. Încărcătura virală cu Delta a fost similară atât în cazul celor vaccinaţi (127 de persoane), cât și al celor nevaccinaţi (84 de persoane), parţial vaccinaţi, sau al căror status era necunoscut. Cercetătorii au explicat că încărcătura virală indică probabilitatea ca o persoană infectată să transmită virusul contacţilor. Aceasta reprezintă o descoperire pivotală, explică experţii în sănătate publică, de aceea au fost actualizate recomandările privind purtarea măștilor: CDC le recomandă din nou celor vaccinaţi purtarea măștilor în spaţiile închise, în zonele cu transmitere crescută a virusului (Louisiana, Arkansas, Missouri, Florida și Nevada).

        De asemenea, experţii CDC au subliniat faptul că varianta Delta este la fel de transmisibilă ca virusul varicelo-zosterian sau rubeola. Deși sunt necesare studii microbiologice pentru a confirma aceste rezultate, se recomandă precauţie și respectarea măsurilor recomandate de autorităţi.

Vaccinarea gravidelor și a copiilor

        În privinţa vaccinării împotriva COVID-19 au fost publicate recomandări privind imunizarea gravidelor, a lăuzelor și a femeilor ce intenţionează să rămână însărcinate. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor și Societatea pentru Medicină Materno-Fetală recomandă oficial vaccinarea acestui grup, bazându-se pe faptul că sute de paciente gravide au fost vaccinate fără a înregistra evenimente adverse. Infecţia cu SARS-CoV-2 crește riscul de naștere prematură și poate determina și alte complicaţii în sarcină, conform studiilor efectuate până în prezent.

În plus, ghidurile oficiale atrag atenţia asupra faptului că în perioada de lăuzie, pacientele au un risc crescut de îmbolnăvire sau de a dezvolta o formă severă de COVID-19 și un risc crescut de deces.

Date oficiale din Marea Britanie arată că 98% dintre pacientele gravide internate cu COVID-19 de la jumătatea lunii mai a acestui an erau nevaccinate. CDC nu recomandă direct vaccinarea acestei categorii de persoane, dar este de acord cu vaccinarea lor.

        Nu au fost publicate încă rezultate preliminare ale studiului clinic de fază 2/3 început în luna februarie a.c. de compania Pfizer privind eficacitatea și siguranţa vaccinului la femeile însărcinate. Acesta a inclus 4.000 de gravide cu vârstă mai mare de 18 ani, aflate în săptămâna 24-34 de sarcină, din nouă ţări, incluzând: SUA, Marea Britanie, Africa de Sud. Însă un studiu publicat în aprilie 2021 în The New England Journal of Medicine a arătat că nu au fost înregistrate efecte adverse semnificative în rândul pacientelor însărcinate. Studiul a inclus 35.691 de participante cu vârste între 16 și 54 de ani, însărcinate, vaccinate atât cu Pfizer-BioNTech, cât și cu Moderna.

        Cât despre vaccinarea copiilor, Pfizer intenţionează să efectueze un studiu ce va include copii cu vârste între 5 și 15 ani. Este un studiu de fază 1, însă pentru că există deja date din alte studii care demonstrează siguranţa și eficacitatea vaccinului, vor putea combina datele, aprobarea pentru această grupă de vârstă urmând a fi, probabil, mult mai ușor de obţinut.


Notă autor:

https://www.cnbc.com/2021/07/27/cdc-to-reverse-indoor-mask-policy-to-recommend-them-for-fully-vaccinated-people-in-covid-hot-spots.html
https://edition.cnn.com/2021/07/30/health/breakthrough-infection-masks-cdc-provincetown-study/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe