Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Prezența în social media, motiv de discriminare?

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 31 iulie 2020

Mai mulţi profesioniști din domeniul medical, intrigaţi de concluziile controversate ale unui studiu, referitoare la conţinutul „neprofesionist” identificat în conturile de pe reţelele de socializare ale unor medici, au ales o modalitate surprinzătoare de protest.

Prin intermediul reţelei de socializare Twitter, utilizând eticheta „ #MedBikini”, mai mulţi profesioniști din domeniul medical au ales să publice fotografii personale în care poartă costume de baie, în semn de protest împotriva unui studiu recent publicat în Journal of Vascular Surgery, potrivit Medscape Medical News. Scopul studiului, realizat de cercetători de la Boston University School of Medicine, a fost cuantificarea prevalenţei conţinutului „neprofesionist” în cadrul conturilor personale de pe reţelele de socializare ale stagiarilor de chirurgie vasculară.

Autorii lucrării au creat conturi „neutre” de Facebook, Twitter și Instagram pentru a investiga informaţiile publice ale 480 de stagiari din domeniul chirurgical, care au absolvit în intervalul 2016-2018. În urma cercetărilor, s-a observat că aproximativ jumătate dintre stagiari erau activi pe reţelele de socializare, iar 26% aveau postări al căror conţinut a fost evaluat drept „neprofesionist” sau „potenţial neprofesionist”.

Conţinutul „clar neprofesionist” a încadrat aspecte precum comportament ilegal, posesie de droguri sau comentarii ofensatoare cu privire la colegi sau pacienţi.

Comportamentul „potenţial neprofesionist” a inclus consumul de alcool, comentariile politice sau religioase controversate și ţinuta inadecvată, definită de autorii studiului drept „fotografii în lenjerie intimă, costume de Halloween provocatoare și bikini/costume de baie”.

Iniţiativa nonconvenţională pare că și-a atins scopul, întrucât studiul a fost ulterior retras: „Am primit numeroase comentarii constructive pe această temă, intenţionăm să luăm în serios fiecare menţiune și să luăm măsuri ferme pentru a îmbunătăţi procesul de evaluare și pentru a spori diversitatea redacţiei noastre”, au declarat dr. Peter Gloviczki și dr. Peter F. Lawrence, editori ai Journal of Vascular Surgery.

Etichete: social media medical #MedBikini

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC