Newsflash
OPINII

Algoritmi și haos epistemic

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - nov. 11 2022
Algoritmi și haos epistemic

Indiferenţa, una dintre cele mai teribile boli, este cea cu care poate ar trebui să luptăm în primul rând, spunea într-una din replicile sale actorul Robin Williams.

pt richard

Una dintre întâlnirile de la seminarul de Istoria medicinei mi-a oferit ocazia de a le propune studenţilor să vizioneze două fragmente din filmele „Patch Adams” (1998) și „Maria Montessori: una vita per i bambini” (2007). Înainte de a le oferi imaginile spre vizionare, i-am atenţionat că îi voi ruga să își consemneze pe hârtie impresiile, ideile, opiniile despre ceea ce urmează să privească.

Fiind tineri obișnuiţi cu ecranele, mari și mici, născuţi într-o lume a imaginilor mișcătoare, am sperat că vor reuși să închege câteva rânduri la cald. M-am trezit surprins de cum priveau unii în gol, aidoma elevilor care simulează concentrarea, rotindu-și ochii și extremităţile cefalice, mereu în direcţia opusă profesorului supraveghetor. Unele studente, stinghere sau nu, căutau în telefon răspunsuri...

Timpul care a rămas l-am rezervat discuţiilor libere. Greu s-a legat un dialog cu unii din amfiteatru. În contrast cu imaginea de persoane care voiau să pară mai mature, prin machiajul excesiv sau prin accesorii diverse, când îi rugam să vorbească nu înţelegeam cum pot ieși asemenea rostiri infantile și, mai ales, cu o așa intonaţie de preșcolar. Aveam în faţă trupuri adulte, locuite de spirite de bebeluși.

Meniuri de tip fast-food

Repede aș primi câteva răspunsuri de la cititori: „Studenţii aceștia s-au pregătit în liceu doar la câteva materii, pentru a trece Bac-ul și a intra la Medicină. Nu au dat importanţă materiilor umaniste”; „Profesorii le-au livrat doar șabloane pe care aveau datoria să le reproducă identic. Nu au fost învăţaţi sau lăsaţi să gândească ori să pună întrebări”.

Și, pe de altă parte, pare și ciudat, din punctul unora de vedere (recte studenţi), să aibă de privit filme și să le mai și supună analizei. Poate că e bine să citez o replică din filmul al cărui protagonist a fost regretatul actor Robin Williams, alias Pach: „Dacă vrem să luptăm cu o boală, să luptăm cu una dintre cele mai teribile boli dintre toate: indiferenţa!”.

Recent m-am întâlnit cu o profesoară de limba și literatura română din Pașcani. Și, din una în alta, am fost invitat să le vorbesc elevilor de liceu. Tot schimbând idei despre educaţie, invitaţia a fost dublată de încă una: de a mă adresa și profesorilor. Doamna profesor adusese în discuţie graba colegilor săi de a le oferi elevilor ceva gata preparat (de zeci de ani) și nici măcar reîncălzit și neîncurajarea lor către reflecţie. Atât școala, cât și reţelele sociale oferă meniuri de tip fast-food.

Noul barbar

Dinamica evoluţiei tehnologice și a absorbţiei aproape totale a indivizilor înlăuntrul ei aruncă omenirea într-o groaznică infantilizare. Continua fragmentare a atenţiei, la care se lucrează intens, nu mai dă prilej cugetării. Cartea tipărită, scrisul de mână și interacţiunea cu textul implicau o anumită profunditate.

Mă întreb ce-ar spune filosoful José Ortega y Gasset sau cum și-ar mai configura textul conferinţei pe care a susţinut-o în anul 1930, „Misión de la Universidad”. Cultura generală în universităţile medievale, afirma Ortega, „nu era un ornament al minţii ori o disciplină a caracterului, ci, dimpotrivă, era sistemul de idei despre lume și umanitate pe care îl poseda omul de atunci. Era, așadar, repertoriul de convingeri care trebuia să-i călăuzească efectiv existenţa”.

Mai scria că „viaţa este un haos, o pădure sălbatică, o confuzie. Omul se pierde în ea. Dar mintea lui reacţionează faţă de această senzaţie de naufragiu și rătăcire: se silește să găsească în pădure «căi», «drumuri», cu alte cuvinte: idei clare și ferme despre Univers, convingeri pozitive despre ceea ce sunt lucrurile și lumea. Ansamblul, sistemul lor este cultura în adevăratul înţeles al cuvântului.

Prin urmare, exact contrariul ornamentului. Cultura este ceea ce îl salvează pe om din naufragiul vieţii, ceea ce îi îngăduie să trăiască fără ca viaţa lui să fie o tragedie lipsită de sens ori o totală înjosire”. Dezvoltarea învăţământului profesional a transformat omul în „noul barbar”, „anarhic și primitiv”. Și pe acest nou barbar îl considera ca fiind, mai ales, „profesionistul, mai învăţat ca niciodată, dar și mai incult – inginerul, medicul, avocatul, omul de știinţă”.

Imperativul economic

Mereu au fost gânditorii preocupaţi de redobândirea discernământului și recuperarea vieţii din hăurile nimicului. Dar acum este extrem de dificil să reziști tentaţiei de a achiziţiona produse inteligente care, în fapt, sunt doar interfeţe adunătoare de date comportamentale, culese din fiecare ungher al casei și oferite companiilor. Niciunui gigant tehnologic nu-i pasă de ceea ce facem noi.

Nu-i important ceea ce facem, atâta vreme cât acţiunile și comportamentele noastre le generează profit. Andrew Bosworth, unul dintre consilierii lui Mark Zuckerberg, simplifică foarte clar lucrurile: trebuie să înţelegem conectarea ca pe un imperativ economic, indiferent dacă îmbunătăţește sau ameninţă vieţile utilizatorilor.

Democraţia a fost tranchilizată și doarme profund. Nimeni (dintre utilizatori) nu rămâne nevătămat psihologic. Pe cât sporește anxietatea, pe atât se umflă conturile „băieţilor”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe