Newsflash
Internaționale

Prevenirea deceselor de cauză oncologică

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 26 2022
Prevenirea deceselor de cauză oncologică

Aproape jumătate dintre decesele oncologice pot fi atribuite unor factori de risc modificabili, arată o analiză publicată în The Lancet, bazată pe raportul GBD2019 privind povara globală a bolilor.

La nivel global, 44,4% dintre decesele prin cancer și 42% din anii de viaţă sănătoasă pierduţi pot fi asociaţi unor factori de risc modificabili sau prevenibili. Dintre aceștia, fumatul este cel mai frecvent asociat pierderilor de vieţi prin cancer, urmat de consumul cronic de alcool și de indicele de masă corporală crescut. În zonele cu un indice socio-demografic scăzut, factorii de risc cel mai frecvent asociaţi deceselor prin cancer sunt fumatul, sexul neprotejat și consumul de alcool.

fumatul

Analiza, finanţată de Bill & Melinda Gates Foundation, a urmărit relaţia dintre factorii de risc și cancere – a doua cauză de deces la nivel mondial – utilizând datele Institutului de Evaluare și Statistici în Sănătate (Institute for Health Metrics and Evaluation) din proiectul Global Burden of Disease (GBD) 2019. Studiul privind povara globală a bolilor este cel mai amplu efort sistematic ce descrie distribuţia globală, cauzele și factorii de risc pentru numeroase boli.

Mai exact, proiectul colectează și analizează date privind decesele și dizabilitatea pentru perioada 2010-2019 privind 286 de cauze de deces, 369 de boli și leziuni, 87 de factori de risc, din 204 ţări. Analiza de faţă vizează 23 de tipuri de cancer și 34 de factori de risc.

Tutunul, o problemă globală

Astfel, la nivel global, în 2019, cele mai multe cazuri de cancer ce au provocat deces asociat unui factor de risc au fost, pentru ambele sexe, cele de trahee, bronșice și pulmonare. Acestea au fost urmate de cancerul de colon și de rect, esofagian și de stomac la bărbaţi, respectiv de cancerul de col uterin, colorectal și de sân la femei.

Modificarea stilului de viaţă poate salva numeroase vieţi, iar consumul de tutun rămâne în continuare o problemă globală. De asemenea, și aspecte sociale impactează acești factori de risc, precum sărăcia și mediul în care trăiesc anumite populaţii.

Citiți și: Test revoluţionar de sânge pentru screeningul cancerelor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe