Newsflash
Internaționale

Test revoluţionar de sânge pentru screeningul cancerelor

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 26 2022
Test revoluţionar de sânge pentru screeningul cancerelor

Un amplu studiu derulat în prezent în cadrul NHS urmărește testarea în vederea depistării fragmentelor de ADN caracteristice pentru peste 50 de tipuri de cancer, înainte de apariţia simptomelor.

sangeNational Health Service (NHS) din Marea Britanie desfășoară în prezent un amplu studiu în rândul persoanelor de peste 50 de ani, prin intermediul testului de sânge denumit Galleri. Acesta ar putea preveni unul din zece decese cauzate de cancer în Marea Britanie, spun cercetătorii.

Testul Galleri analizează prezenţa unor eventuale fragmente de ADN în sânge asociate cu apariţia cancerelor, semnalând astfel cazurile ce ar necesita investigaţii suplimentare. Studiul evaluează persoane cu vârste între 50 și 77 de ani, care au primit invitaţii pentru a participa la studiu.

Cei la care testul a indicat prezenţa unor astfel de modificări au primit recomandarea de a face analize suplimentare (în general, imagistice). Momentan, nu există date privind proporţia celor care au fost evaluaţi ulterior testului și a celor care au primit un diagnostic de cancer. Cercetătorii preconizează că vor avea rezultatele finale pentru acest
studiu în 2024.

Economii și ani de viaţă

Dacă studiile privind acest test vor avea rezultate pozitive, ar fi un punct de cotitură privind modul în care NHS manageriază cazurile oncologice, pentru că testul ar putea depista și trata cazuri de cancer într-un stadiu mult mai precoce.

Chiar dacă, pe termen scurt, folosirea lui va duce la creșterea numărului de prezentări la medic, pe termen lung, el va însemna și economii pentru sistem, prin scăderea numărului de cazuri de cancere avansate, asociate cu costuri ridicate.

Prof. dr. Peter Sasieni, unul din cei trei coordonatori ai studiului, de la King’s College London, a declarat pentru presă că potenţialul acestui test sanguin înseamnă o scădere dramatică a numărului de decese cauzate de cancer, iar aceasta ar fi o descoperire extraordinară în medicină.

La fiecare două minute, un britanic este diagnosticat cu cancer. Jumătate dintre persoanele diagnosticate cu cancer în Anglia și Ţara Galilor au o supravieţuire de minimum zece ani.

Citiți și: Prevenirea deceselor de cauză oncologică

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe