Newsflash
Internaționale

Nu există relație de cauzalitate între vaccinurile COVID și hepatita autoimună

de Florentina Ionescu - apr. 20 2022
Nu există relație de cauzalitate între vaccinurile COVID și hepatita autoimună

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență sau PRAC al Agenției Europene pentru Medicamente a avut o ședință în perioada 4 - 7 aprilie a.c.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a prezentat pe site-ul anm.ro informațiile din comunicatul de presă al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). Astfel, PRAC atrage atenția, după ședința din aprilie, cu privire la cele mai noi detalii despre vaccinurile de tip ARN mesager pentru COVID-19.  

hepatits

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență nu a identificat nicio relație de cauzalitate cu hepatita autoimună în ceea ce privește vaccinurile COVID-19 de tip ARNm (ARN mesager).

Comitetul de siguranță al EMA a concluzionat că dovezile disponibile nu susțin existența unei relații de cauzalitate între vaccinurile COVID-19 Comirnaty și Spikevax și apariția unor cazuri foarte rare de hepatită autoimună.

Hepatita autoimună este o afecțiune inflamatorie cronică gravă în care sistemul imunitar atacă și afectează ficatul. Semnele și simptomele hepatitei autoimune variază de la o persoană la alta și pot include îngălbenirea pielii (icter), acumularea de lichid la nivelul membrelor inferioare (edem) sau abdomenului (ascită) și simptome gastrointestinale, se arată în comunicatul EMA.

Evaluarea PRAC se bazează pe date provenite din literatura medicală, cazuri de hepatită autoimună raportate spontan în baza de date EudraVigilance și alte date și analize furnizate de deținătorii autorizației de punere pe piață.

PRAC a concluzionat că dovezile disponibile nu justifică, în prezent, o actualizare a informațiilor aprobate ale vaccinurilor.

EMA va continua să monitorizeze îndeaproape orice rapoarte noi cu hepatită autoimună și să ia măsurile adecvate, dacă este necesar, arată sursa menționată. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe