Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Medicament pentru Alzheimer: un studiu de fază 3 confirmă rezultatele pozitive

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 7 decembrie 2022, ora 13:03

Studiul confirmă eficacitatea unui produs dezvoltat de companiile Eisai și Biogen în încetinirea declinului cognitiv al pacienților, dar notează şi efectele adverse, uneori severe.

Rezultatele complete ale unui studiu clinic avansat de fază 3, realizat pe aproape 1.800 de persoane monitorizate timp de 18 luni, au confirmat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab. Medicamentul e dezvoltat de grupul farmaceutic japonez Eisai şi de cel american Biogen, informează AFP și Agerpres.

alzheimer

Acest procent „semnificativ din punct de vedere statistic” fusese deja anunţat la sfârşitul lunii septembrie. Dar studiul complet, publicat miercuri în New England Journal of Medicine, precizează şi ratele de incidenţă ale efectelor adverse ale lecanemab, uneori grave şi notabil mai frecvente decât în grupul de pacienţi care au primit placebo.

Astfel, 17,3% dintre pacienţii trataţi cu lecanemab au suferit hemoragii cerebrale, faţă de 9% din grupul placebo, iar 12,6% au suferit de edem cerebral, comparativ cu 1,7% în grupul placebo.

Rata globală a mortalităţii este aproape aceeaşi în cele două grupuri de pacienţi din studiu (0,7% la persoanele tratate cu lecanemab, 0,8% la cei trataţi sub placebo).

Este primul medicament care oferă o opţiune reală de tratament pentru persoanele cu Alzheimer”, a a ținut să sublinieze Bart De Strooper, directorul Institutului de Cercetare a Demenţei din Marea Britanie.

Criză socială în Marea Britanie: asistentele medicale intră în grevă

Etichete: medicament boala alzheimer studiu de faza trei confirmare rezultate pozitive efecte adverse severe

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.