Acasă » ACTUALITATE » Internaționale
Incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 ar putea urma o curbă sezonieră

Temperaturile ridicate și radiațiile solare reduc răspândirea coronavirusului și îmbolnăvirile cu COVID-19, arată un studiu recent, publicat în Scientific Reports.
În timpul lunilor de vară, țările de pe tot globul ar trebui să se aștepte la o scădere a infectărilor cu coronavirus, afirmă cercetătorii. Un studiu în acest sens a descoperit o „asociere pozitivă semnificativă” între latitudinea la care trăiesc anumite populații și numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, arată The Jerusalem Post.
Latitudinea contează
Cu alte cuvinte, creșterea latitudinii cu un grad este asociată cu o creștere de 4,3% a cazurilor la un milion de locuitori, arată autorii cercetării. Asta înseamnă că, cu cât o țară este situată mai aproape de ecuator, cu atât ar trebui să se confrunte cu mai puține îmbolnăviri de COVID-19. Cercetătorii dau următorul exemplu: o națiune aflată la 1.000 km de linia ecuatorială s-ar putea aștepta la un număr de cazuri la un milion de locuitori mai mic cu 33%.
Politici de sănătate ajustate
Constatările acestea duc la o altă consecință logică: anume, că țările de pe mapamond ar trebui să se aștepte, anual, la o scădere a cazurilor pozitive în timpul lunilor de vară și la un reviriment în timpul sezonului rece.
Asta nu însemnă că boala o să dispară pe timpul verii, nici că nu va afecta țările apropiate de ecuator, precizează oamenii de știință. Însă temperaturile ridicate ar putea fi favorabile măsurilor de sănătate publică menite a ține sub control pandemia. Practic, statele sunt încurajate să-și adapteze politicile sanitare în funcție de nivelurile termice sezoniere.
Mecanisme necunoscute
Studiul nu a reușit însă să explice mecanismele asocierii pozitive dintre temperaturile înalte și prevalența infectărilor cu coronavirus. Ar putea fi luați în calcul nu doar factori biologici – răspunsul imun al organismului mai bun pe timp de vară - , ci și de comportament – tendința mai scăzută a oamenilor de a sta laolaltă în spații închise, când afară e cald.
Cercetătorii au colectat informații din 117 țări pentru a analiza relația dintre latitudine și rata de transmitere a coronavirusului în rândul populației. Au fost luați în considerare și alți factori, precum factorii demografici, procentul celor care locuiesc în zonele urbane, cheltuielile cu sănătatea, gradul de testare pentru COVID-19 ș.a.m.d.