Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 ar putea urma o curbă sezonieră

Viața Medicală
L. Budin joi, 6 mai 2021, ora 14:42

Temperaturile ridicate și radiațiile solare reduc răspândirea coronavirusului și îmbolnăvirile cu COVID-19, arată un studiu recent, publicat în Scientific Reports.

În timpul lunilor de vară, țările de pe tot globul ar trebui să se aștepte la o scădere a infectărilor cu coronavirus, afirmă cercetătorii. Un studiu în acest sens a descoperit o „asociere pozitivă semnificativă” între latitudinea la care trăiesc anumite populații și numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, arată The Jerusalem Post.

vara-covid

Latitudinea contează

Cu alte cuvinte, creșterea latitudinii cu un grad este asociată cu o creștere de 4,3% a cazurilor la un milion de locuitori, arată autorii cercetării. Asta înseamnă că, cu cât o țară este situată mai aproape de ecuator, cu atât ar trebui să se confrunte cu mai puține îmbolnăviri de COVID-19. Cercetătorii dau următorul exemplu: o națiune aflată la 1.000 km de linia ecuatorială s-ar putea aștepta la un număr de cazuri la un milion de locuitori mai mic cu 33%.

Politici de sănătate ajustate

Constatările acestea duc la o altă consecință logică: anume, că țările de pe mapamond ar trebui să se aștepte, anual, la o scădere a cazurilor pozitive în timpul lunilor de vară și la un reviriment în timpul sezonului rece.

Asta nu însemnă că boala o să dispară pe timpul verii, nici că nu va afecta țările apropiate de ecuator, precizează oamenii de știință. Însă temperaturile ridicate ar putea fi favorabile măsurilor de sănătate publică menite a ține sub control pandemia. Practic, statele sunt încurajate să-și adapteze politicile sanitare în funcție de nivelurile termice sezoniere.

Mecanisme necunoscute

Studiul nu a reușit însă să explice mecanismele asocierii pozitive dintre temperaturile înalte și prevalența infectărilor cu coronavirus. Ar putea fi luați în calcul nu doar factori biologici – răspunsul imun al organismului mai bun pe timp de vară - , ci și de comportament – tendința mai scăzută a oamenilor de a sta laolaltă în spații închise, când afară e cald.

Cercetătorii au colectat informații din 117 țări pentru a analiza relația dintre latitudine și rata de transmitere a coronavirusului în rândul populației. Au fost luați în considerare și alți factori, precum factorii demografici, procentul celor care locuiesc în zonele urbane, cheltuielile cu sănătatea, gradul de testare pentru COVID-19 ș.a.m.d.

Etichete: incidenta cazuri covid curba sezoniera politici de sanatate publica adaptate studiu israel

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.