Newsflash
Internaționale

Evoluție îngrijorătoare a infecției cu noul coronavirus

de Dr. Alina SIMACHE - ian. 31 2020
Evoluție îngrijorătoare a infecției cu noul coronavirus

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la 107 (până la închidrea ediției), zeci de milioane de persoane fiind izolate în China, informează Reuters.

evolutie coronavirus
Foto: Shutterstock

Măsura a fost luată pentru a  se preveni răspândirea virusului pe parcursul desfășurării activităților specifice Anului Nou Lunar. Premierul chinez Li Keqiang a vizitat recent orașul Wuhan, punctul originar al focarului infecțios, pentru a încuraja lucrătorii sanitari și cu promisiunea de a furniza noi resurse pentru controlul răspândirii noului coronavirus. „Li (...) a mulțumit lucrătorilor medicali din linia întâi pentru toate eforturile întreprinse în tratarea pacienților și le-a solicitat să fie atenți în privința propriei protecțiiˮ, a transmis agenția locală de știri Xinhua.

Primarul orașului Wuhan, Zhou Xianwang, a declarat pentru CCTV că gestionarea crizei „nu a fost suficient de bunăˮ, menționând și că dorește să demisioneze din actuala funcție. Aproximativ 11 milioane de persoane din Wuhan au fost izolate, iar 60 de milioane de persoane din provincia Hubei sunt supuse unor restricții de călătorie. „Persoanele din Hubei au ajuns să fie discriminateˮ, a declarat un locuitor al orașului Wuhan pe rețeaua de socializare Weibo, citat de Reuters.

Potrivit aceleiași agenții de presă, numărul total de cazuri de infecție cu noul coronavirus a ajuns la 5.974, jumătate dintre acestea fiind localizate în provincia Hubei, iar numărul deceselor a ajuns la 132. La nivel mondial, până în prezent au fost confirmate cazuri de infecții cu noul coronavirus în peste zece țări, printre care se numără Thailanda, Franța, Japonia și SUA, în situații care au avut legături directe cu persoane provenite din Wuhan. Din cauza răspândirii rapide a noului coronavirus, unele agenții de turism au anulat călătoriile către China, oferind clienților despăgubiri.

De la pneumonia misterioasă la noul coronavirus

Cunoscut oficial sub numele „2019-nCovˮ, noul coronavirus a fost identificat pentru prima dată la finalul lunii decembrie, în orașul Wuhan din China, autoritățile locale sugerând inițial o posibilă epidemie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), MERS (Middle East Respiratory Syndrome) sau de gripă aviară. Ulterior, autoritățile chineze au anunțat rezultatele testelor de laborator realizate de o echipă de experți, confirmând existența unui nou tip de coronavirus drept agentul patogen care a cauzat afecțiunea respiratorie misterioasă.

Primul deces provocat de noul coronavirus a fost anunțat în data de 10 ianuarie, autoritățile chineze împărtășind, cu această ocazie, informațiile genetice ale virusului. Truse speciale pentru testarea noului coronavirus au fost distribuite începând cu data de 20 ianuarie, conform unui reprezentant al Hubei CDC (Centers for Disease Control and Prevention), citat de Reuters.

Potrivit autorităților din domeniul sănătății din Wuhan, anterior acestei date, mostrele de la pacienți erau trimise la un laborator central din Beijing, pentru confirmarea infecțiilor cu noul coronavirus fiind necesare aproximativ cinci zile. În acest interval, spitalele din regiunea afectată au ținut sub monitorizare medicală atentă numai 82 de persoane din 739, nefiind raportate alte cazuri noi.

Dificultăți în raportarea numărului real de cazuri

Deși datele oficiale au fost incorect raportate, iar procesul de testare a fost inițial deficitar, autoritățile chineze au asigurat locuitorii că boala nu se transmite facil. În plus, situația reală a fost inițial ținută sub tăcere de autorități, fiind acuzate și pedepsite persoanele care transmiteau „zvonuri falseˮ despre acest subiect.

„Doctorul nu purta mască, nu am știut cum să ne protejăm... Nimeni nu ne-a spus nimic. (...) Am publicat fotografiile cu mătușa mea pe Weibo, iar poliția a anunțat autoritățile. Mi s-a spus să șterg fotografiileˮ, a declarat o femeie în vârstă de 45 de ani, a cărei mătușă a fost infectată cu noul coronavirus.

Deși spitalele din Wuhan sunt echipate corespunzător, cu truse speciale pentru identificarea noului coronavirus, procesul de testare se desfășoară în continuare cu dificultate. Potrivit agenției de presă, patru persoane au declarat că le-a fost refuzată testarea din cauza complexității sistemului de raportare a cazurilor, ce necesită colaborarea personalului medical, a autorităților locale și a reprezentanților CDC.

Din cauza resurselor limitate, pacienții trebuie să întrunească anumite criterii pentru a fi testați, „fiind imposibilă testarea imediatăˮ, conform declarațiilor unui reprezentant al Wuhan CDC. Prin urmare, cifrele oficiale nu reflectă severitatea reală a situației. „Câțiva pacienți în stare critică nu au fost testați deoarece știau că nu vor putea fi tratați mai departe. (...) Numărul real al deceselor a fost mai mareˮ, a declarat angajatul unui spital din Wuhan pentru agenția mai sus menționată.

Autoritățile chineze au anunțat recent planurile pentru construirea a două noi spitale dedicate tratării pacienților infectați cu noul coronavirus, în provincia Hubei fiind desfășurate operațiuni majore de carantină. Președintele Xi Jinping a desemnat o comisie specială pentru controlul răspândirii infecției virale, informează agenția de presă.

Dezvoltarea unui nou vaccin, multiple abordări

US National Institutes of Health (NIH) a anunțat testarea primelor vaccinuri experimentale împotriva noului coronavirus, ce vor putea fi realizate în numai trei luni. „Trei luni de la secvențierea genelor până la testarea umană inițială ar fi cea mai scurtă perioadă în care agenția ar dezvolta un vaccin de la zeroˮ, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din cadrul NIH.

O altă echipă de la Universitatea din Queensland, Australia, susținută de CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), a declarat că abordarea acestora pentru dezvoltarea noului vaccin ar putea include tehnica „molecular clampˮ, iar reprezentanții Novavax, care lucrează deja la realizarea unui vaccin împotriva MERS, susțin că vor iniția și dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Impactul noului coronavirus la nivel internațional

  • Cinci cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost confirmate în SUA, potrivit datelor furnizate de CDC, alte 110 cazuri fiind în curs de investigare.

  • Hong Kong, unde au fost înregistrate opt cazuri de infecție cu noul coronavirus, a interzis intrarea în țară a persoanelor care au călătorit în provincia Hubei în ultimele două săptămâni.

  • Autoritățile guvernamentale din Japonia, Spania și Portugalia au anunțat inițiativele de repatriere a persoanelor provenite din Wuhan.

  • Cetățenii din Ucraina au fost avertizați să evite călătoriile în regiunea Hubei, dar și să evite contactul cu persoanele care prezintă semne de afectare respiratorie pe teritoriul Chinei.

  • Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, sfătuiește toate persoanele care s-au întors recent din Wuhan să se izoleze în propriile locuințe pentru a preveni răspândirea virusului.

  • În Sri Lanka a fost confirmat primul caz de infecție cu noul coronavirus.

  • Opt cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost raportate în Taiwan, fiind impuse restricții de călătorie pentru vizitatorii din China. Unul dintre cazuri este rezultatul infectării domestice, între soți

  • Cambodgia a confirmat recent primul caz de infecție cu noul coronavirus.

  • În afara Chinei, Thailanda este țara cu cele mai multe cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus, fiind raportate opt cazuri până în prezent.

  • Malaezia a interzis temporar accesul vizitatorilor din Hubei pe teritoriul țării.

  • În Australia au fost confirmate cinci cazuri de infecție cu noul coronavirus, persoanele afectate călătorind în Wuhan.

  • Pentru a controla răspândirea noului coronavirus, Mongolia a întrerupt temporar activitățile educaționale și adunările publice.

  • Primul caz de infecție cu noul coronavirus din Canada a fost confirmat, pacientul devenind simptomatic pe parcursul zborului dinspre Wuhan către Toronto.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe