Newsflash
Internaționale

EMA recomandă retragerea autorizațiilor la medicamentele cu amfepramonă

de Dorina Novac - iun. 15 2022
EMA recomandă retragerea autorizațiilor la medicamentele cu amfepramonă

Comitetul de farmacovigilență al EMA a recomandat retragerea la nivel UE a autorizațiilor de punere pe piață pentru medicamentele recomandate în obezitate care conțin amfepramonă.

Recomandarea a fost emisă în urma unei evaluări care a constatat că măsurile de restricționare a utilizării acestor medicamente, din motive de siguranță, nu au fost îndeajuns de eficiente.

medicamente

S-a constatat că medicamentele au fost utilizate pe o perioadă mai îndelungată decât perioada maximă recomandată de 3 luni, crescând astfel riscul de apariție a unor reacții adverse grave, cum ar fi hipertensiunea arterială pulmonară (tensiune arterială crescută în arterele pulmonare) și dependența.

„De asemenea, medicamentele au fost utilizate la pacienții cu antecedente de boli de inimă sau tulburări psihice, crescând riscul acestora de a avea probleme la nivel cardiac și psihiatric. În plus, au existat dovezi de utilizare în timpul sarcinii, care ar putea prezenta riscuri pentru copilul nenăscut. Evaluarea a luat în considerare toate informațiile disponibile referitoare la aceste îngrijorări, inclusiv datele provenite din două studii privind utilizarea medicamentelor care conțin amfepramonă în Germania și în Danemarca”, transmite ANMDMR.

În plus, PRAC a primit consultanță de la un grup de experți format din endocrinologi, cardiologi și un reprezentant al pacienților.

„PRAC a luat în considerare introducerea unor măsuri suplimentare pentru a minimiza riscul aparițiilor unor reacții adverse, însă nu a putut identifica nici o măsură care să fie îndeajuns de eficace. Prin urmare, PRAC a concluzionat că beneficiile medicamentelor care conțin amfepramonă nu depășesc riscurile acestora și a recomandat retragerea acestora de pe piața UE”, informează sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe