Newsflash
Internaționale

Recomandări de dozaj pentru inhibitorii JAK la pacienții cu anumiți factori de risc

de Dorina Novac - ian. 19 2023
Recomandări de dozaj pentru inhibitorii JAK la pacienții cu anumiți factori de risc

PRAC a continuat evaluarea măsurilor pentru reducerea riscului de apariție a unor reacții adverse grave în urma administrării inhibitorilor kinazei Janus, utilizați în tratamentul mai multor afecțiuni inflamatorii cronice.

Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență al EMA, PRAC, a recomandat utilizarea unei doze mai mici de Olumiant (baricitinib) pentru pacienții cu risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, afecțiuni cardiovasculare și cancer, în conformitate cu recomandările de dozaj pentru alți inhibitori kinazei Janus (JAK) evaluați: Rinvoq (updacitinib), Cibinqo (abrocitinib) și Jyseleca (filgotinib).

EMA

Citește și: EMA, recomandări pentru a reduce riscul apariției reacțiilor adverse la inhibitorii JAK

În contextul recomandărilor sale privind aspectele legate de siguranță adresate altor comitete EMA, PRAC a discutat despre elaborarea unei comunicări directe către profesioniștii din domeniul sănătății (CDPDS), care să conțină informații importante privind siguranța, pentru medicamentul Zolgensma (onasemnogene abeparvovec).

Cazuri fatale de insuficiență hepatică acută

Potrivit unui comunicat, recent s-au raportat cazuri fatale de insuficiență hepatică acută la pacienții tratați cu Zolgensma (onasemnogene abeparvovec), un medicament pentru terapie genică pentru tratamentul atrofiei musculare spinale (SMA), o afecțiune rară gravă a nervilor, care provoacă slăbiciune musculară și pierderea țesutului muscular.

„Această CDPDS informează profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la cazurile fatale de insuficiență hepatică și recomandările actualizate de monitorizare a funcției hepatice, evaluarea prezenței leziunilor hepatice suspectate apărute după perfuzie și recomandări suplimentare referitoare la reducerea graduală a tratamentului cu corticosteroizi”, se arată în comunicat.

Profesioniștilor din domeniul sănătății li se recomandă să evalueze prompt pacienții care prezintă înrăutățirea parametrilor funcției hepatice și/sau semne sau simptome de boală hepatică acută.

Dacă pacienții nu răspund în mod adecvat la tratamentul cu corticosteroizi, medicii curanți trebuie să consulte un gastroenterolog pediatric sau un hepatolog pediatric și să ia în considerare ajustarea tratamentului cu corticosteroizi. 

Sursa: anm.ro 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe