Newsflash
Internaționale

Comisia Europeană lansează 4 noi acțiuni ale Planului european de combatere a cancerului

de Florentina Ionescu - feb. 3 2022
Comisia Europeană lansează 4 noi acțiuni ale Planului european de combatere a cancerului

Planul european de combatere a cancerului este completat cu noi acțiuni noi pentru un acces mai bun la prevenire, depistare timpurie, tratament și îngrijiri pentru pacienții oncologici.

Încă un pas a fost făcut ieri, 2 februarie, în direcția facilitării accesului la prevenirea, detectarea timpurie, tratarea cancerului, precum și la îngrijirile acordate pentru această boală.  

S-a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului 

Înaintea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului (marcată anual la 4 februarie) și la un an de la publicarea Planului european de combatere a cancerului, Comisia Europeană lansează o serie de inițiative noi, anunțate în cadrul evenimentului „Asigurarea accesului egal tuturor: Cancerul la femei - Planul european de combatere a cancerului”. 

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

 

Evenimentul s-a concentrat pe disparitățile de gen și pe măsuri specifice pentru abordarea problemei cancerului la femei, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. A fost primul dintr-o serie de evenimente anuale, axat pe modul de îmbunătățire a accesului egal al tuturor la prevenirea cancerului și la îngrijirile acordate pentru această boală.

Cancerul de sân, cel mai des diagnosticat

În medie, în Europa, cancerul îi afectează pe bărbați ceva mai mult decât pe femei, proporțiile fiind de 54 % din cazurile noi, respectiv 56 % din decese. Cu toate acestea, cancerul de sân la femei este tipul de cancer cel mai des diagnosticat (peste 355 000 de femei în UE în 2020).

Există totodată inegalități pregnante în statele membre și de la un stat membru al UE la altul, precum și între categoriile populației în ceea ce privește detectarea timpurie, diagnosticarea, tratamentul și calitatea îngrijirilor acordate pacientului.

Situația este frapantă mai ales în ceea ce privește ratele de incidență estimate (diferențele mergând până la cifre de cinci ori mai mari) și ratele mortalității în cazul cancerului de col uterin (diferențe de până la opt ori mai mari în 2020 între părți din UE), potrivit comunicatului transmis de Comisia Europeană. 

Citiți și: Una din cinci persoane va suferi de cancer 

Aceste variații foarte mari se pot explica prin diferențele existente între țările din UE în ceea ce privește prevalența papilomavirusului uman (HPV), precum și politicile de vaccinare și de screening al cancerului de col uterin. Reducerea inegalităților pe tot parcursul bolii este obiectivul general al Planului european de combatere a cancerului.

Îmbunătățirea screeningului

Ieri, Comisia Europeană a lansat patru noi acțiuni ale Planului european de combatere a cancerului pentru a sprijini statele membre în soluționarea inegalităților și în îmbunătățirea screeningului și a vaccinării împotriva HPV, dar și pentru a-i sprijini pe cei cu antecedente de cancer:

  1. Registrul privind inegalitățile în domeniul cancerului va identifica tendințele și disparitățile dintre statele membre și dintre regiuni. Registrul va contribui de asemenea la evidențierea inegalităților pe bază de gen, de nivel de educație și de venituri, precum și a disparităților dintre zonele urbane și cele rurale în ceea ce privește prevenirea cancerului și îngrijirile pentru această boală. Registrul va oferi îndrumare cu privire la investițiile și intervențiile de la nivelul UE, național și regional.
  2. O cerere de contribuții referitoare la screeningul pentru cancer va fi utilizată pentru actualizarea Recomandării din 2003 a Consiliului. Aceasta face parte din obiectivul Planului de combatere a cancerului de a se asigura că 90 % din populația UE care ar trebui să beneficieze de screening pentru cancerul de sân, de col uterin și colorectal are acces la acesta până în 2025.
  3. O acțiune comună privind vaccinarea împotriva HPV va sprijini statele membre în sporirea gradului de înțelegere și de sensibilizare a publicului cu privire la HPV și în promovarea vaccinării. Acțiunea va contribui la realizarea unui obiectiv esențial al Planului de combatere a cancerului: eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puțin 90 % din populația țintă de fete din UE și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților până în 2030.
  4. Rețeaua UE a tinerilor care au supraviețuit cancerului va consolida monitorizarea pe termen lung a planurilor de îngrijire în domeniul cancerului la nivel național și regional. Rețeaua îi va pune totodată în legătură pe tinerii cu antecedente de cancer și pe familiile lor cu persoanele care asigură servicii formale și informale de îngrijire.

„Lupta împotriva cancerului a devenit o prioritate a acestei Comisii atunci când am lansat Planul european de combatere a cancerului. Scopul nostru este ca toată lumea din Uniunea Europeană să beneficieze de tratamentul pentru cancer de care are nevoie. Știm că această luptă a suferit un regres din cauza pandemiei și că este posibil să avem în prezent un număr estimativ de un milion de cazuri nediagnosticate. Cancerul este un subiect care ne privește personal pe toți. De aceea vom depune eforturi pentru prevenire, pentru diagnosticarea timpurie și pentru accesul egal la îngrijiri ca să putem câștiga această luptă.”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto).

Prevenirea și diagnosticarea sunt jaloanele esențiale în ceea ce privește lupta împotriva cancerului, a punctat Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european:

„Cancerul ne privește pe toți și lupta împotriva acestei boli rămâne o prioritate. Astăzi, la un an de la demararea Planului european de combatere a cancerului, facem pași importanți împreună în direcția asigurării accesului egal al tuturor la prevenirea cancerului și la îngrijirile acordate pentru această boală. Inegalitățile nu au ce căuta într-o Europă fondată pe solidaritate. Guvernele și autoritățile naționale din domeniul sănătății publice nu pot să aibă singure câștig de cauză în lupta împotriva cancerului. Numai prin cooperarea și angajamentul deplin al tuturor vom putea contribui la asigurarea unei vieți mai bune pentru cetățenii noștri și la reducerea suferințelor multora dintre ei. Prevenirea și diagnosticarea sunt jaloanele esențiale ale acestui drum pe care îl parcurgem împreună și care se află abia la început.”

Un alt comisar europeană, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a completat că UE va avea grijă ca vocile celor ale căror vieți au fost afectate de cancer să se facă auzite:

„La un an de la lansare, Planul european de combatere a cancerului aduce schimbări importante. Anul acesta, în cadrul evenimentului nostru Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, ne vom concentra pe combaterea inegalităților legate de cancerul la femei, pe nevoia de optimizare a cooperării și a tratamentelor la nivel european, precum și pe acțiuni specifice din cadrul planului vizând investițiile în prevenire. Un aspect important: vom avea grijă ca vocile celor ale căror vieți au fost afectate de cancer să se facă auzite. Având în vedere impactul COVID-19 asupra screeningului, a tratamentelor și a îngrijirilor, devine mai mult ca oricând o urgență în momentul de față să abordăm această chestiune de sănătate publică de maximă importanță. Trebuie să eliminăm diferențele și să asigurăm accesul egal al tuturor. Planul nostru de luptă împotriva cancerului este foaia de parcurs a Europei cuprinzând acțiuni care să producă schimbări în viețile tuturor pacienților afectați de cancer și ale celor apropiați lor. Acest plan ne privește pe toți!”

Lansat în 2021 

Reamintim că Planul european de combatere a cancerului constituie un pilon esențial al uniunii europene a sănătății anunțate de președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2020, care făcea apel la crearea unei Uniuni Europene mai sigure, mai reziliente și mai bine pregătite. 

Lege: asiguratul care îngrijeşte un pacient cu cancer primește indemnizaţie 

Lansat în 2021, Planul de combatere a cancerului prezintă o abordare nouă a UE în ceea ce privește prevenirea cancerului, tratamentul și îngrijirile aferente bolii prin intermediul unei abordări integrate, multilaterale, bazate pe principiul „sănătatea în toate politicile”.

Planul propune 10 inițiative emblematice și acțiuni multiple menite să abordeze întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților care suferă de cancer și a supraviețuitorilor cancerului, concentrându-se pe acțiuni prin care UE poate conferi cea mai mare valoare adăugată.

Programul „UE pentru sănătate” și alte programe de finanțare au alocat în total 4 miliarde de euro acțiunilor de combatere a cancerului. În 2021, au fost lansate două serii de cereri de propuneri în cadrul programului „UE pentru sănătate”, în urma cărora au rezultat 16 inițiative majore noi. 

Următorul program de lucru pentru 2022 a fost adoptat recent și a inclus din nou o serie de acțiuni semnificative de abordare a cancerului, de data aceasta plasând un accent puternic pe prevenire și diagnosticare.

Planul de combatere a cancerului continuă să lucreze împreună cu Misiunea de cercetare privind cancerul din cadrul inițiativei Orizont Europa, asigurând coerența între obiectivele ambițioase ale cercetării și ținte politice realiste.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe