Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Una din cinci persoane va suferi de cancer

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE joi, 24 decembrie 2020

Anul acesta, la nivel mondial, au fost diagnosticate peste 19 milioane de cazuri noi de cancer, arată date recente.

Estimările privind incidenţa și mortalitatea asociate cancerului în 185 de ţări, pentru 36 de tipuri de neoplazii, au fost dezvăluite recent de IARC (International Agency for Research on Cancer) și sunt disponibile online, ca parte a IARC Global Cancer Observatory. În acest an, în contextul în care întreaga lume s-a confruntat cu numeroasele și neașteptatele provocări impuse de pandemia de COVID-19, incidenţa globală a cancerului a crescut la 19,3 milioane de cazuri noi, fiind înregistrate 10 milioane de decese provocate de cancer. Conform GLOBOCAN, se estimează că una din cinci persoane va suferi de cancer pe parcursul vieţii, iar unul din opt bărbaţi și una din unsprezece femei vor muri din cauza acestei boli.

Peste 60% dintre cancerele nou diagnosticate și mai mult de 70% dintre decesele asociate bolii sunt cauzate de 10 dintre cele mai comune tipuri de cancer. Pe primul loc ca incidenţă se situează cancerul de sân (11,7% din totalul cazurilor noi), urmat de cancerul pulmonar (11,4%), colorectal (10%), de prostată (7,3%) și cancerul gastric (5,6%). Cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de deces prin cancer (18% din totalul deceselor cauzate de cancer), fiind urmat de cancerul colorectal (9,4%), hepatic (8,3%), gastric (7,7%) și cancerul de sân (6,9%).

Perspective pentru următorii 20 de ani

        În cazul bărbaţilor, cancerul pulmonar este cel mai frecvent diagnosticat, fiind și principala cauză de deces prin cancer, urmat de cancerul de prostată și cancerul colorectal în privinţa incidenţei, și de cancerul hepatic și cel colorectal în privinţa mortalităţii.

        Estimările arată că până în anul 2020 incidenţa globală a cancerului va ajunge la 28,4 milioane de cazuri noi, reprezentând o creștere de 47% în comparaţie cu statisticile din acest an. Potrivit GLOBOCAN, ţările cu nivel HDI (Human Development Index) scăzut sau mediu vor fi mai sever afectate, în aceste regiuni estimându-se creșteri ale incidenţei între 64% și 95%. Totodată, sunt așteptate și creșteri ale prevalenţei factorilor de risc asociaţi cancerului, precum fumatul, dieta nesănătoasă, excesul ponderal și sedentarismul, aceștia fiind, în prezent, întâlniţi în special în ţările cu nivel HDI înalt și foarte înalt.

        „Schimbările actuale apărute în structura populaţiei, mediile de viaţă ale oamenilor și extensia la care sistemele de sănătate sunt capabile să livreze intervenţii eficiente de control al cancerului vor modela incidenţa, mortalitatea și prevalenţa asociate cancerului în următoarele decenii”, susţine dr. Freddie Bray, coordonatorul Departamentului de supraveghere a cancerului în cadrul IARC.

Etichete: cancer risc estimări IARC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.