Newsflash
Internaționale

Cercetătorii au identificat șase tipuri diferite de COVID-19

de Florentina Ionescu - iul. 20 2020
Cercetătorii au identificat șase tipuri diferite de COVID-19

Potrivit presei străine, pe baza unor grupuri speciale de simptome, oamenii de știință au identificat șase „tipuri” diferite de COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2.

Aceste tipuri ale infecției cu SARS-CoV-2 vor ajuta la monitorizarea persoanelor vulnerabile în fața acestei boli, scrie dailymail.co.uk.

Cercetătorii au dezvăluit în urmă cu câteva zile că noul coronavirus are șase forme diferite, iar fiecare tipologie are un „grup special de simptome”.

simptome covid19 forme studiu

Potrivit sursei citate, datele referitoare la tipologiile acestea au fost adunate de o aplicație care studiază simptomele COVID-19, (aplicație ce face parte din studiul King’s College London’s Covid Symptom Study). Datele obținute au fost utilizate pentru a estima care pacienți vor avea nevoie de spitalizare pe baza simptomelor de la începutul bolii.

Experții spun și că această descoperire ar putea avea implicații deosebit de importante pentru indentificarea și tratarea acelor persoane care sunt mai vulnerabile și care vor suferi de o formă severă de COVID-19 în urma unui potențial val doi al pandemiei de COVID-19.

Jurnaliștii scriu că principalele trei simptome ale virusului SARS-CoV-2 sunt o tuse persistentă, febră și pierderea simțului olfactiv, dar pacienții pot avea și dureri de cap și diaree. Așa că oamenii de știință au studiat dacă acele simptome care ies din tipare tind să apară împreună. Au fost folosite în acest studiu informațiile adunate de la 1.600 de pacienți cu COVID-19 din Marea Britanie și din SUA, între lunile martie și aprilie.

Studiul, care încă nu a fost revizuit de alți oameni de știință (urmează să fie peer reviewed), a identificat șase grupuri de simptome care reprezintă șase tipuri de COVID-19. Aceste grupuri devin din ce în ce mai severe, începând de la simptome asemănătoare gripei, fără febră, până la febră urmată de diaree. Există trei grupuri de boală „severe”, iar primul cauzează oboseală, al doilea confuzie, iar stadiul final determină probleme respiratorii și în zona abdominală.

Recunoașterea precoce a simptomelor ar putea salva vieți

Potrivit cercetătorilor, majoritatea pacienților care vor necesita ventilație mecanică și aparatură care să îi ajute să respire vin la spital la aproximativ 13 zile după debutul primelor simptome. Așa că dacă se vor cunoaște acele categorii de persoane care au un risc mai mare de infecție severă, chiar și la cinci zile de la debutul simptomelor, acest lucru ar putea salva vieți, scriu jurnaliștii de la breakingnews.ie.

„Dacă putem prezice cine sunt acești pacienți în ziua a cincea, avem timp să le oferim ajutorul și să le facem intervenții cât mai precoce, cum ar fi monitorizarea oxigenării sângelui și monitorizarea glicemiei, ne putem asigura că sunt hidratați corespunzător – măsuri simple de îngrijire care ar putea fi acordate acasă, prevenind spitalizările și salvând astfel vieți”, a declarat autorul acestui studiu, dr. Claire Steves, de la King’s College din Londra.

În urma analizei făcute pe cei 1.600 de pacienți, care au avut un diagnostic confirmat de COVID-19, rezultatele au arătat șase grupuri specifice de simptome care, potrivit cercetătorilor, reprezintă șase tipuri distincte de COVID-19. Aceste grupuri sunt:

  1. Boală asemănătoare cu gripa (flu-like), fără febră: durere de cap, pierderea simțului olfactiv, dureri musculare, tuse, durere în gît, durere în piept, fără febră.
  2. Boală asemănătoare cu gripa (flu-like), cu febră: durere de cap, pierderea simțului olfactiv, tuse, durere în gât, răgușeală, febră, pierderea poftei de mâncare.
  3. Forma gastrointestinală a bolii: durere de cap, pierderea simțului olfactiv, pierderea poftei de mâncare, diaree, durere în gât, durere în piept, fără tuse.
  4. Nivelul 1 de severitate, oboseală: durere de cap, pierderea simțului olfactiv, tuse, febră, răgușeală, durere în piept, oboseală.
  5. Nivelul 2 de severitate, confuzie: durere de cap, pierderea simțului olfactiv, pierderea poftei de mâncare, tuse, febră, răgușeală, durere în gât, durere în piept, oboseală, confuzie, durere musculară.
  6. Nivelul 3 de severitate, cu probleme respiratorii și în sfera abdominală: durere de cap, pierderea mirosului, pierderea poftei de mâncare, tuse, febră, răgușeală, durere în gât, durere în piept, oboseală, confuzie, dureri musculare, dispnee, diaree, durere abdominală.

Cercetătorii au mai spus că, recent, au identificat erupțiile cutanate ca fiind un alt simptom-cheie al COVID-19, dar ele nu au fost recunoscute ca simptom în perioada în care au fost adunate informațiile pentru această analiză. Așa că în prezent nu se cunoaște modul în care erupțiile cutanate și-ar putea găsi un loc în aceste șase grupuri de COVID-19.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe