Prin monitorizarea simptomelor respirației, un algoritm de inteligență artificială detectează boala Parkinson.
O cercetare nouă a prezentat un mic dispozitiv care utilizează semnale radio pentru a urmări tiparele respirației în timp ce persoanele dorm, scrie newatlas.com.
Un studiu nou și foarte convingător indică faptul că boala Parkinson ar putea fi diagnosticată prin urmărirea la distanță a respirației unei persoane. Realizat de cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), studiul prezintă un sistem pe bază de inteligență artificială care folosește undele radio pentru a monitoriza astfel respirația în timp ce persoana studiată doarme.
Dina Katabi, principalul investigator al noii cercetări, a spus că studiul a fost inspirat de observațiile vechi de 200 de ani ale lui James Parkinson, primul medic care a catalogat clinic semnele acestei boli degenerative neurologice.
„O relație între boala Parkinson și respirație a fost observată încă din 1817, în lucrările dr. James Parkinson. Acest lucru ne-a motivat să luăm în considerare potențialul de a detecta boala de pe urma modului în care respiră persoana, fără să analizăm mișcările ei. Unele studii medicale au arătat că simptomele respiratorii se manifestă cu ani înainte de debutul simptomelor motorii, ceea ce înseamnă că atributele respirației ar putea fi promițătoare pentru evaluarea riscului înainte de diagnosticul de boală Parkinson”, a declarat Dina Katabi.
Primul pas a fost ca experții să antreneze o rețea neurală cu privire la un set de date masiv despre respirația nocturnă. Aproape 12.000 de nopți de tipare de respirație au fost analizate, de la 757 pacienți cu boală Parkinson și de la aproape 7.000 de persoane sănătoase din grupul de control.
Și mai interesant este faptul că sistemul acesta de analiză cu inteligență artificială are potențialul de a diagnostica boala Parkinson înainte de apariția oricăror alte simptome motorii.
Setul de date studiat a inclus informații de la subiecți înainte și după un diagnostic de boală Parkinson. Cele două vizite în timpul somnului participanților au fost realizate la șase ani distanță, iar modelul ce folosește inteligența artificială a putut să prezică diagnosticul de Parkinson în cohorta nediagnosticată cu o acuratețe de 75% din primul set de date referitoare la calitatea somnului, înainte ca pacienții să fie diagnosticați cu boala Parkinson.
„În prezent, diagnosticul de boală Parkinson este bazat pe prezența simptomelor clinice motorii, care se estimează că se dezvoltă după ce 50-80% dintre neuronii dopaminergici s-au degenerat deja. Sistemul nostru arată dovezi inițiale care ar putea oferi o potențială evaluare a riscului înainte să apară simptome clinice motorii”, au scris implicați cercetătorii în studiu.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe