Newsflash
ACTUALITATE Știri

Institutul Clinic Fundeni va avea o nouă clădire

de Magdalena Tănăsescu - mar. 15 2024
Institutul Clinic Fundeni va avea o nouă clădire

Un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătăţii prevede că Institutul Clinic Fundeni va avea o nouă clădire, valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) fiind de 2.651.777 mii lei.

Este vorba de obiectivul de investiţii „Relocare, dezvoltare şi construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni”, pentru care se aprobă indicatorii tehnico-economici. 


„Principala problemă cu care se confruntă Institutul Clinic Fundeni este vechimea clădirii - peste 60 de ani de funcţionare fără suficiente investiţii majore. Acest lucru nu a permis şi nu permite realizarea optimă a circuitelor intra-spitaliceşti, a căilor de evacuare necesare şi ridică frecvent dificultăţi în adoptarea de noi tehnologii necesare bunei desfăşurări a Institutului. De asemenea, infrastructura este veche, cu fluxuri necorespunzătoare”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit acestei note, există o imposibilitate de a asigura circuite funcţionale optime privind prevenţia infecţiilor specifice. Astfel, nu se asigură separarea fluxurilor medicale; nu se asigură spaţiile normate pentru pacienţi şi se încalcă astfel prevederile normativelor interne şi europene pentru spitale; nu se asigură spaţii pentru circulaţie şi evacuare în caz de necesitate etc. 

Actualele clădiri ale institutului dispun de un număr redus de săli de operaţie raportat la numărul de medici angajaţi şi la numărul de pacienţi internaţi. În plus, lipsește un sector dedicat spitalizărilor de zi și nu există un spaţiu destinat consultaţiilor de ambulatoriu integrat. 

„Clădirile existente (corpul de clădire A construit în anul 1957 şi corpul de clădire B construit în anul 1975) nu pot găzdui facilităţile medicale care vor fi asigurate în noua clădire”, se mai arată în notă, citată de Agerpres.

Noul ansamblu medical modern va asigura în principal îmbunătăţirea condiţiilor de tratament, creşterea capacităţii de tratare, îmbunătăţirea confortului şi calităţii vieţii pacienţilor, dezvoltarea cercetării şi inovaţiei. 


Prin realizarea obiectivului de investiţii se va obţine un ansamblu medical compus din corpurile A, B, C (Sp+D+P+6E+E tehnic), corp D (D+P+2E+Et), corp E (Sp+D+P+2E+Et) şi anexe tehnice - centrală termică, stocator oxigen, depozit butelii oxigen, depozit CO2, cu o suprafaţă totală desfăşurată de 100.127,20 mp. Suprafaţa construită este de 13.061,60 mp.

Ansamblul medical va dispune de 21 săli de operaţie, spaţii pentru spitalizare continuă, cabinete de consultaţie, spaţii de învăţământ şi spaţii de cercetare, cu cele mai moderne dotări în scopul asigurării unui act medical de înaltă calitate.

În noul ansamblu vor fi amplasate cele trei centre de transplant (Centrul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic, Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal, Centrul de Transplant Medular). Durata de execuţie este de 36 luni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe