Newsflash
Industria farmaceutică

Medicamentul Lynparza are noi indicații: în cancerul ovarian și de prostată

de Florentina Ionescu - nov. 18 2020
Medicamentul Lynparza are noi indicații: în cancerul ovarian și de prostată

Comania farmaceutică AstraZeneca România a anunțat recent că Lynparza a primit două noi indicații pentru două tipuri de cancer: ovarian și de prostată.

Lynparza adaugă în Europa două indicații pentru noi categorii de pacienți cu cancer ovarian și respectiv cancer de prostată, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Una dintre indicații este o combinație cu bevacizumab ca tratament de întreținere în prima linie pentru pacientele cu cancer ovarian avansat cu deficit de recombinare omologă (HRD+) prezentă. A doua indicație este pentru tratamentul pacienților cu cancer de prostată metastatic rezistent la castrare cu mutație BRCA* prezentă.

medicament indicatii noi cancer ovarian cancer de prostata
Credit foto: Phoenix Locklear de la Pixabay

 

A cincea cauză de deces provocat de cancer în UE

Cancerul ovarian reprezintă a cincea cauză de deces provocat de cancer în Uniunea Europeană (UE), iar rata de supraviețuire la cinci ani este de aproximativ 45%, în parte deoarece diagnosticul este stabilit adesea în stadii avansate ale bolii (stadiul III sau IV). (1-3) Una din două femei cu cancer ovarian avansat prezintă o tumoră cu status pozitiv HRD.

În 2018, în UE au fost diagnosticate aproape 68.000 de noi cazuri de cancer ovarian, iar boala a provocat circa 45.000 de decese.(3) Circa 15% dintre cancerele ovariene prezintă o mutație BRCA1 (2,6).

O remisiune pe termen lung

Lynparza este deja autorizată ca tratament de întreținere pentru pacientele cu cancer ovarian avansat nou diagnosticat si mutație BRCA, iar date recente susțin faptul ca după 5 ani de urmărire, tratamentul poate conduce la o remisiune pe termen lung.

Indicația nouă adresează paciente cu cancer ovarian care prezintă HRD pozitiv (inclusiv mutația BRCA1/2) care reprezintă până la  50% dintre cazurile de cancer ovarian. (4,5)

Obiectivul principal al tratamentului de prima linie este amânarea progresiei bolii cât mai mult timp, cu scopul obținerii unei remisiuni pe termen lung. (7-9)

„Pentru femeile cu cancer ovarian avansat, obiectivul primei linii de tratament este amânarea, cât mai mult timp posibil, a progresiei bolii, în scopul obținerii unei remisiuni pe termen lung. În trecut, odată cu recidiva tumorală, din nefericire, cancerul se dovedea incurabil. Lynparza, împreună cu bevacizumab, au demonstrat un beneficiu impresionant de supraviețuire mediană fără progresia bolii, de peste trei ani, și este pe punctul să devină tratamentul standard în UE pentru pacientele eligibile, cu tumori HRD-pozitive”, a afirmat Isabelle Ray-Coquard, investigator principal în studiul de fază 3 PAOLA-1, oncolog clinician la Centrul Léon Bérard și președinte al grupului GINECO (Paris).

O nouă eră în cancerul de prostată

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la bărbați, la nivel global fiind estimat în 2018 un număr de 1,3 milioane de pacienți cu acest diagnostic. (11) Aproximativ 12% dintre bărbații cu cancer de prostată rezistent la castrare în stadiu metastatic prezintă o mutație BRCA. (12)

Johann de Bono, unul dintre investigatorii principali din studiul de fază 3 PROfound, directorul departamentului de Dezvoltare a Medicamentelor la Institute of Cancer Research din Londra, și al Royal Marsden NHS Foundation Trust, a afirmat:

„Aprobarea în UE este un moment de referință, care dă startul unei noi ere a medicinei de precizie în cancerul de prostată. Lynparza oferă acum o opțiune de tratament țintit la nivel molecular pentru pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat care, până în acest moment, aveau un prognostic nefavorabil și opțiuni limitate de tratament.”

Lynparza- indicații aprobate

Carcinom ovarian

Lynparza este indicat în monoterapie ca:

- tratament de întreținere la paciente adulte cu carcinom ovarian epitelial de grad înalt, neoplazie de trompa uterina sau neoplazie peritoneala primara în stadiu avansat (stadiile FIGO III si IV) cu mutație.

BRCA1/2 (germinală _i/sau somatică), care prezintă răspuns (complet sau parțial) după finalizarea chimioterapiei pe baza de platină în prima linie.

- tratament de întreținere la paciente adulte cu carcinom ovarian epitelial de grad înalt recidivat, neoplazie de trompă uterină sau neoplazie peritoneală primară recidivată, sensibile la medicamente pe baza de platină, cu răspuns (complet sau parțial) la chimioterapie pe bază de platina.

Lynparza în asociere cu bevacizumab este indicat:

- ca tratament de întreținere la pacientele adulte cu carcinom ovarian epitelial de grad înalt în stadiu avansat (stadiile III si IV FIGO), neoplazie de trompă uterină sau neoplazie peritoneală primară, care prezintă răspuns (complet sau parțial) după finalizarea primei linii de tratament cu chimioterapie pe bază de platină în combinație cu bevacizumab și tumori cu status pozitiv pentru deficitul de recombinare omologă (DRO), definit fie ca mutație BRCA1/2 și/sau instabilitate genomică

Neoplasm mamar

Lynparza este indicat în monoterapie la pacienții adulți cu mutații germinale ale genei BRCA1/2, cu neoplasm mamar în stadiu local avansat sau metastatic, HER2 negativ. Pacienții trebuiau sa fi fost tratați anterior cu antraciclină si taxan în context (neo)adjuvant sau metastatic, cu excepția situașiei în care pacienții nu aveau indicație pentru aceste tratamente.

Pacienții cu neoplasm mamar cu receptori hormonali (RH) prezenți trebuie, de asemenea, să fi prezentat progresie în timpul sau după un tratament endocrin anterior sau să nu aibă indicație pentru tratament endocrin.

Adenocarcinom pancreatic

Lynparza este indicat în monoterapie ca tratament de întreținere la pacienții adulți cu adenocarcinom pancreatic metastatic care prezintă mutații BRCA1/2 germinale și care nu a progresat după minim 16 săptămâni de regim de chimioterapie de prima linie pe baza de platină.

Cancer de prostată

Lynparza este indicat în monoterapie la pacienți adulți cu cancer de prostata rezistent la castrare în stadiu metastatic și mutație BRCA1/2 (germinală și/sau somatică), care prezintă progresie după tratamentul anterior care a inclus un agent hormonal nou.

Despre cancerul ovarian

Aprobarea UE a avut la bază o analiză pe subgrupuri a biomarkerilor în studiul de fază III PAOLA-1, care a arătat că Lynparza, în combinație cu bevacizumab, asigură pacientelor cu cancer ovarian avansat cu status pozitiv HRD, creșterea semnificativă a supraviețuirii fără progresia bolii, în comparație cu situația în care sunt tratate doar cu bevacizumab.

Lynparza a fost aprobat în urma recomandării din septembrie 2020 a Comitetului pentru medicamente de uz uman al Agenției Europene pentru Medicamente.

Despre Studiul PAOLA-1

PAOLA-1 este un studiu de fază 3 cu design dublu orb, care a evaluat eficacitatea și siguranța Lynparza în asociere cu tratamentul standard cu bevacizumab, în comparație cu bevacizumab, ca tratament de întreținere de prima linie pentru cazurile nou diagnosticate de carcinom ovarian epitelial de grad înalt în stadiu avansat (stadiile III și IV FIGO), neoplazie de trompă uterină sau neoplazie peritoneală primară, care prezintă răspuns (complet sau parțial) după finalizarea primei linii de tratament cu chimioterapie pe bază de platină în combinație cu bevacizumab.

AstraZeneca a anunțat, în august 2019, că studiul și-a atins principalul obiectiv legat de supraviețuirea fără progresia bolii în cazul populației totale incluse în studiu.

Studiul de fază 3 PAOLA-1 a demonstrat că Lynparza, în combinație cu tratamentul de întreținere cu bevacizumab, a redus cu 67% riscul de progresie a bolii sau de deces (HR: 0,33; interval de încredere de 95% 0,25–0,45).

Asocierea Lynparza a crescut perioada de supraviețuire fără progresia bolii la o durată mediană de 37,2 luni, față de 17,7 luni numai cu bevacizumab, la pacientele cu cancer ovarian avansat cu status HRD pozitiv. Datele din studiul PAOLA-1 au fost publicate în 2019 în The New England Journal of Medicine.

Rezultate prezentate recent la Congresul virtual al Societății europene de Oncologie Clinică din 2020 au arătat o îmbunătățire statistică semnificativă a rezultatului asociat principalului obiectiv secundar, care se referă la momentul celei de-a doua progresii a bolii (PFS2).

Lynparza în combinație cu bevacizumab a asigurat un beneficiu mai mare decât în cazul primei progresii a bolii, crescând PFS2 la o durată mediană de 50,3 luni, față de 35,2 luni în cazul tratamentului doar cu bevacizumab.

Despre HRD: Deficitul de recombinare omologă (DRO)

DRO, care definește un subgrup de cancere ovariene, include o varietate largă de anomalii genetice, inclusiv mutații BRCA, dar nu numai. În privința mutațiilor genei BRCA, DRO intervine în mecanismele normale de reparare a ADN-ului celular și creează sensibilitate față de inhibitorii PARP, inclusiv Lynparza.10

Despre cancerul de prostată rezistent la castrare în stadiu metastatic

Cancerul de prostată este asociat cu o rată semnificativă de deces.11 Cancerul de prostată este adesea determinat de acțiunea hormonilor sexuali masculini, denumiți hormoni androgeni, inclusiv testosteron.13 La pacienții cu cancer de prostată rezistent la castrare în stadiu metastatic, celulele maligne proliferează și se răspândesc în alte părți ale organismului, în pofida utilizării terapiei de deprivare androgenică, care are scopul de a bloca acțiunea hormonilor sexuali masculini. (13)

Aproximativ 10–20% dintre bărbații cu cancer de prostată în stadiu avansat dezvoltă în decurs de cinci ani  rezistență la castrare și cel puțin 84% dintre ei prezintă deja metastaze la momentul diagnosticului. (4)

Dintre pacienții fără metastaze la diagnostic, 33% au risc de apariție a metastazelor în următorii doi ani. (14) În pofida progreselor înregistrate în dezvoltarea tratamentelor pentru pacienții cu cancer de prostată rezistent la castrare în stadiu metastatic, supraviețuirea la cinci ani este redusă, iar prelungirea supraviețuirii rămâne un obiectiv cheie al tratamentului.

Despre mutațiile BRCA

BRCA1 și BRCA2 sunt gene umane care produc proteine responsabile pentru repararea ADN-ului deteriorat și joacă un rol important în menținerea stabilității genetice a celulelor. Când una dintre aceste gene suferă o mutație sau este alterată, astfel încât proteina corespunzătoare nu mai este produsă sau nu funcționează corect, deteriorarea ADN-ului nu mai poate fi reparată corespunzător, iar celulele devin instabile.

Prin urmare, există un risc de apariție a unor modificări genetice suplimentare la nivelul acestor celule, care pot fi urmate de transformare malignă și susceptibilitate la inhibitorii PARP, inclusiv Lynparza.(15-18)

Despre Studiul PROfound

PROfound este un studiu randomizat, prospectiv, cu design deschis, de fază 3, multicentric, care a evaluat eficacitatea și siguranța Lynparza în comparație cu enzalutamida sau abiraterona la pacienții cu cancer de prostată rezistent la castrare în stadiu metastatic care prezintă progresie după tratamentul anterior care a inclus un agent hormonal nou (abirateronă sau enzalutamidă) și mutație tumorală corespunzătoare BRCA1/2, ATM sau la nivelul altei gene dintre celelalte 12 gene implicate în repararea prin recombinare omologă (RRO).

Obiectivul primar al studiului a fost supraviețuirea fără progresia radiologică a bolii la pacienții cu mutații ale genelor BRCA1/2 sau ATM, iar în cazul demonstrării unui beneficiu clinic cu Lynparza, a fost realizată o analiză formală a tuturor pacienților incluși în studiu care prezentau mutații RRO (BRCA1/2, ATM, CDK12 și 11 și alte mutații RRO). În august 2019, studiul și-a atins obiectivul principal legat de supraviețuirea fără progresia radiologică a bolii.

Analiza de subgrup din studiul de fază 3 PROfound a demonstrat că Lynparza a redus cu 78% riscul de progresie a bolii sau de deces ( HR: 0,22, interval de încredere 95%, 0,15–0,32; p nominal <0,0001) și a crescut perioada mediană până la progresia radiologică a bolii la 9,8 luni vs 3,0 luni cu enzalutamidă sau abirateronă la pacienții cu cancer de prostată rezistent la castrare în stadiu metastatic și mutație BRCA1/2.

Lynparza a redus cu 37% riscul de deces (HR:0,63, interval de încredere 95%,  0,42–0,95), cu o supraviețuire globală mediană de 20,1 luni față de 14,4 luni cu enzalutamidă sau abirateronă.

Rezultatele privind obiectivele primare și supraviețuirea globală din studiul de fază 3 PROfound au fost publicate în cursul acestui an în The New England Journal of Medicine.

Lynparza a fost utilizat pentru tratamentul a peste 30.000 de pacienți din întreaga lume. Dispune de cel mai amplu și mai avansat program de studii de dezvoltare clinică dintre toți inhibitorii de PARP, pentru a înțelege cum poate afecta multiple tumori dependente de PARP ca monoterapie și în combinație, pentru mai multe tipuri de cancer.


Notă autor:

Cancer ovarian - referințe

*Breast Cancer Gene
1. EuroHealth. (2018). Ovarian Cancer: The Silent Killer. Available at: https://eurohealth.ie/policy-brief-women-and-ovarian-cancer-in-the-eu-2018/ [Accessed October 2020].
2. ECIS. (2020).Estimates of cancer incidence and mortality in 2020, for all cancer sites. Available here [Accessed October 2020].
3. The World Health Organization. IARC. Globocan. (2018). Available at: http://gco.iarc.fr/ [Accessed October 2020].
4. Moschetta et al. (2016). BRCA somatic mutations and epigenetic BRCA modifications in serous ovarian cancer. Annals of Oncology, 27(8), pp.1449-1455.
5. Bonadio et al. (2018). Homologous recombination deficiency in ovarian cancer: a review of its epidemiology and management. Clinics, 73(Suppl 1): e450s.
6. Ramus. (2009). The Contribution of BRCA1 and BRCA2 to Ovarian Cancer. Molecular Oncology, 3(2), pp.138–150.
7. Raja et al. (2012). Optimal first-line treatment in ovarian cancer. Annals on Oncology. 23 Suppl 10, x118-127.
8. NHS Choices, Ovarian Cancer Available at: https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/treatment/ [Accessed October 2020].
9. Ledermann et al. (2013). Newly diagnosed and relapsed epithelial ovarian carcinoma: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Annals of Oncology, 24, pp.vi24-vi32.
10. Moore, K. (2018). Maintenance Olaparib in Patients with Newly Diagnosed Advanced Ovarian Cancer. New England Journal of Medicine, 379(26), pp.2495-2505.


Cancer de prostată - referențe

11. Bray et al. (2018). Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 68(6), pp.394-424.
12. Abida et al. (2020). Rucaparib in Men With Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer Harboring a BRCA1 or BRCA2 Gene Alteration. Journal of Clinical Oncology, 38.
13. de Bono et al. (2020) Olaparib for Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer. New England Journal of Medicine, 382, pp.2091-102.
14. Cancer.Net. (2014). Treatment of metastatic castration-resistant prostate cancer. Available at: https://www.cancer.net/research-and-advocacy/asco-care-and-treatment-recommendations-patients/treatment-metastatic-castration-resistant-prostate-cancer. [Accessed September 2020]
15. Kirby, M. (2011). Characterising the castration-resistant prostate cancer population: a systematic review. International Journal of Clinical Practice, 65(11), pp.1180-1192.
16. Wu J, et al. (2010) The role of BRCA1 in DNA damage response. Protein Cell. 2010;1(2):117-123.
17. Roy R, et al. (2012). BRCA1 and BRCA2: different roles in a common pathway of genome protection. Nat Rev Cancer. 2011;12(1):68-78. Published 2011 Dec 23. doi:10.1038/nrc3181.
18. Gorodetska I, et al. (2019). BRCA Genes: The Role in Genome Stability, Cancer Stemness and Therapy Resistance. J Cancer. 2019;10(9):2109-2127.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe