Newsflash
Știri

HG: condițiile de cazare a persoanele aflate în carantină sau în izolare

de Florentina Ionescu - dec. 17 2020
HG: condițiile de cazare a persoanele aflate în carantină sau în izolare

Autoritățile au explicat în ce condiții se va face cazarea persoanelor aflate în carantină sau în izolare, în spațiile puse la dispoziție de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale.

Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 17 decembrie, o hotărâre privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare pentru asigurarea carantinei persoanelor cu COVID-19.

carantina izolare conditii de cazare HG din 17 decembrie
Credit foto: congerdesign de la Pixabay

 

Conform actului normativ, se aprobă normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare, puse la dispoziție de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar și normele metodologice pentru stabilirea standardelor de cost în vederea stabilirii cheltuielilor aferente carantinei pentru fiecare persoană, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Tot acest document aprobă lista spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziție de către autoritățile administratiei publice centrale și locale.

300 de lei de persoană, pentru o zi de carantinare

Ministerul Sănătății a făcut o analiză în vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană /zi de carantinare.

În situația în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziție gratuit de alte instituții publice/autorități, cheltuielile pentru curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de lei/zi/persoană, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea, potrivit sursei citate.

Cheltuielile cu translatorul și cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative.

În cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, rețetă etc., prin care se atestă afecțiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină.

„La nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curatenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) si prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers si papuci de unica folosinta 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia”, precizează autoritățile în același comunicat.

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană și apă în cantitate suficientă (ntre 2-4 litri/persoană), iar în cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în camera și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe