Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Fizioterapia viitorului s-ar putea face acasă, cu ajutorul realității virtuale

de Florentina Ionescu - mar. 2 2020
Fizioterapia viitorului s-ar putea face acasă, cu ajutorul realității virtuale

Realitatea virtuală i-ar putea ajuta pe pacienții care necesită fizioterapie. În viitor, aceștia ar putea să efectueze cu succes exercițiile acasă, pentru că cercetătorii au reușit să combine tehnologia VR cu tehnologia „motion capture” 3D (cea care captează mișcările).

Grație cercetătorilor de la WMG, parte a Universității Warwick, fizioterapia viitorului ar putea fi realizată în intimitatea casei, pacienții folosind tehnologia realității virtuale.

tehnologie-fizioterapie-studiu

În prezent, ședințele de fizioterapie prescrise de medicul curant presupun ca pacienții să facă exercițiile în mod regulat, la ei acasă. În afara mediului clinic, pacienții rareori sunt ghidați și rareori primesc recomandări (poate doar niște imagini statice sau un flyer cu informații) care să le arate cum să își efectueze exercițiile în mod corect. Din acest motiv, aderența pacienților este redusă, pacienții devin din ce în ce mai anxioși, se tem că nu fac exercițiile în mod corect sau pur și simplu se plictisesc de mișcările repetitive pe care ar trebui să le facă acasă.

Din fericire, odată cu apariția tehnologiei disponibile și consumatorilor obișnuiți (vorbim aici de realitatea virtuală), combinată cu metoda 3D de „captare a mișcărilor”, această combinație permite ca mișcările reale să fie transformate cu exactitate pe un avatar, care poate fi văzut într-un mediu virtual, scrie Science Daily.

Acum cercetătorii de la Institute of Digital Healthcare din cadrul WMG, parte a Universității Warwick, și-au propus să investigheze dacă această tehnologie ar putea fi folosită pentru a oferi recomandări și un ghid vizual pentru pacienții care necesită ședințe de fizioterapie. Cum se poate realiza acest lucru? Prin asigurarea prezenței unui fizioterapeut virtual acasă la pacient, care să îi demonstreze acestuia cum să efectueze exercițiile prescrise.

Lucrarea de cercetare a echipei de la WMG a fost publicată la finalul lunii februarie, în jurnalul „PLOS ONE” și s-a axat pe faptul că oamenii vor putea să urmeze și să reproducă cu o mai mare acuratețe mișcările de pe un avatar virtual.

„Există un potențial uriaș pentru tehnologiile VR la nivelul consumatorilor, pentru că realitatea virtuală ar putea fi folosită atât pentru a oferi un ghid în timpul exercițiilor din cadrul fizioterapiei, cît și pentru a face acele exerciții mai interesante. Acest studiu s-a axat pe o întrebare crucială, și anume cât de bine pot oamenii să urmeze un ghid virtual”, a explicat dr. Mark Elliott, principalul investigator al acestui proiect.

În ce a constat studiul

Cercetătorii au investigat mai întâi dacă oamenii reușeau să își coordoneze în mod precis mișcările și dacă reușeau să urmeze mișcările unui avatar, într-un mediu virtual. Ei au rugat participanții să participe, deci, la studiu cu un avatar pe care îl vedeau prin intermediul unei căști VR (de realitate virtuală).

Fără ca participanții să știe, cercetătorii au încetinit subtil sau au crescut ritmul pașilor unui avatar, astfel încât participanții să fie nevoiți să își corecteze ritmul propriilor pași, pentru a fi sincronizați cu acesta. Apoi a fost măsurat acest efect pe care l-a avut corectarea ritmului asupra sincronizării cu avatarul. Dacă participanții au fost observați că își corectau propriul ritm al pașilor pentru a se sincroniza bine cu avatarul, atunci oamenii de știință au știut că aceștia puteau să urmeze cu exactitate mișcările pe care le observau în mediul virtual.

Acum cercetătorii au în plan să investigheze și alte tipuri de mișcări și să lucreze îndeaproape cu fizioterapeuții, pentru a stabili astfel în ce zone ale fizioterapiei se va potrivi cel mai bine această tehnologie.  


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe