Newsflash
Cultură

Festivalul Filmului Francez va avea loc în martie în București și în alte 12 orașe din țară

de Florentina Ionescu - feb. 23 2023
Festivalul Filmului Francez va avea loc în martie în București și în alte 12 orașe din țară

Institutul Francez din România organizează în luna martie Festivalul Filmului Francez în România, ajuns la ediția cu numărul 27.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Filmului Francez în România se va desfăşura în perioada 15-26 martie la Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară. Acestea sunt: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Prin alegerea temei acestei ediţii, „Cinema, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul îşi afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulţi ani într-o situaţie dificilă, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES

festivalul filmului francez 2023

Sărutul de pe afiş este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaşti francezi. Festivalul va prezenta două dintre filmele sale în copii restaurate: „Mes petites amoureuses” şi „La maman et la putain”. 

„La maman et la putain” opera de artă a cinema-ului francez, un adevărat diamant negru al celei de-a şaptea arte, a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes în 1973. La Bucureşti, filmul va fi proiectat în prezenţa unei invitate speciale ce urmează a fi anunţată.

Selecţie de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaţionale

Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al OIF (Organizația Internațională a Francofoniei), organizaţia care promovează limba franceză, multilingvismul şi diversitatea culturală, festivalul include în premieră în programarea sa secţiunea Pepites francophones, o selecţie de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaţionale.

În această selecţie au fost incluse filme precum „La ligne” de Ursula Meier, o producţie franco-elveţiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncţionale.

În acelaşi context al celebrării francofoniei, festivalul va găzdui, în parteneriat cu TV5 Monde, canalul internaţional francofon, lansarea în România a platformei de streaming francofone şi complet gratuite TV5MONDEplus: https://www.tv5mondeplus.com/fr, în prezenţa directorului general TV5 Monde, Yves Bigot.

Pentru a arăta diversitatea şi creativitatea culturilor francofone din întreaga lume TV5MONDEplus oferă conţinut exclusiv în limba franceză şi pentru a se adresa direct publicului român, româna devine cea de-a şasea limbă de subtitrare integrată platformei.

Panorama filmelor anului

Pe lângă noutaţile acestei ediţii, festivalul îşi păstrează şi secţiunile tradiţionale: Panorama filmelor anului, Competiţia tinerelor talente - lungmetraj şi Competiţia tinerelor talente - scurtmetraj.

Secţiunea Panorama, secţiunea emblematică a festivalului, va prezenta 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în ceea ce priveşte aprecierea publicului şi a criticii din Franţa, în 2023.

Printre ele se numără "L'innocent" de Louis Garrel, o comedie poliţistă prezentată în afara competiţiei la Festivalul de la Cannes 2022 sau "Saint Omer" de Alice Diop, Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internaţională de film.

Competiţia tinerelor talente - lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România.

Printre lungmetrajele prezentate se numără "Mourir a Ibiza" de Anton Balekdjian, Matteo Eustachon şi Leo Couture, un film subtil şi emoţionant despre prietenie, şi "Astrakan" de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiţia Festivalul de la Locarno, în 2022, şi este o explorare a copilăriei într-un ton naturalist şi oniric.

Competiţia tinerelor talente - scurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaşti care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franţa.

Un juriu format din trei critici de film - Iulia Necşulescu, Codrin Vasile şi Ştefan Ristea - va alege câştigătorul competiţiei. Premiul constă într-un sejur la Residence de Poche a Institutului Francez din România la Bucureşti: un cadru ideal în care cineastul câştigător va putea să dezvolte un proiect de lungmetraj.

Dezbatere despre viitorul sălilor de cinema

Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul îşi extinde componenţa profesională prin organizarea unei dezbateri pe tema: Care este viitorul sălilor noastre de cinema? Cineaşti, producători şi distribuitori vor discuta despre starea actuală a cinematografelor şi vor încerca să găsească soluţii posibile pentru creşterea numărului de cinematografe din România.

Discuţia va fi organizată în parteneriat cu publicaţia Films in Frame. În acest context, va fi prezentă la Bucureşti o delegaţie a Ecole nationale superieure des metiers de l'image et du son (Femis) - cea mai importantă şcoală de film din Franţa.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara şi co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Alianţa Franceză Suceava şi Asociaţia K'Arte Târgu Mureş

ORAŞE, DATE și PROIECŢII

Bucureşti - 15-26 martie - Cinema Elvire Popesco

Cluj-Napoca - 17-19 martie - Cinema Victoria; Cinema Arta

Timişoara - 16-23 martie - Cinema Victoria; Universitatea de Vest

Iaşi - 16-19 martie - Cinema Ateneu; Institutul francez; Acaju Cafe

Arad - 22-24 martie - Cinema Arta

Braşov - 17-19 martie - Cinemateca Patria

Brăila - 17-19 martie - Biblioteca Judeţeană Brăila

Constanţa - 23-26 martie - Cinema Jean Constantin

Craiova - 24-26 martie - Inspire Mercur; Inspire VIP Electroputere

Sfântu Gheorghe - 23-26 martie - Cinema Arta by Citiplex

Sibiu - 24-26 martie - Centrul Cultural Habitus Sibiu

Suceava - 23-26 martie - Universitatea Stefan cel Mare

Târgu Mureş - 23-26 martie - Muzeul Judeţean Mureş - Secţia de Istorie şi Arheologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe