Newsflash
Cultură

Filosofia în mileniul III

de Dr. Raluca BULEA - iun. 2 2023
Filosofia în mileniul III

Institutul Francez a organizat la 25 mai, pentru prima dată la București, evenimentul intitulat „Noaptea filosofiei”. (În imagine: Mihaela Constantinescu, Cristina Voinea, Constantin Vică)

Institutul Francez a organizat la 25 mai, pentru prima dată la București, evenimentul intitulat „Noaptea filosofiei”. Originea proiectului stă într-o hotărâre din anul 2005 a Conferinţei generale a UNESCO, care a declarat cea de-a treia zi de joi din luna noiembrie „Ziua filosofiei”. 

Lansat încă din anul 2010 în Franţa, proiectul de reintegrare a filosofiei în realitatea acestui mileniu s-a extins încetul cu încetul, fiind preluat și de alte ţări (Germania, Elveţia, Austria, Canada etc.). În România a ajuns în 2021, prin filiala din Timișoara a Institutului Francez, pentru ca anul acesta să provoace la reflecţii nocturne și publicul bucureștean. Tema acestei ediţii a fost „Omul viitorului”, cu toate provocările pe care le anticipăm încă de acum și cu elementele de neprevăzut care ne vor mai surprinde. 

Preocupările acestea fiind generale, indiferent de locul unde trăim, organizatorii au lansat dezbaterea nu doar către personalităţi locale, ci și către invitaţi din Franţa, Austria și Grecia. În biografiile lor am remarcat uneori – poate nu tocmai surprinzător – o întrepătrundere de studii filosofice cu cele din știinţele exacte, matematică, fizică sau cibernetică. 

Dialoguri în trei locaţii

Dialogurile și dezbaterile au avut loc concomitent în trei locaţii. Acestea sunt sediul Institutului Francez – în Atrium și Sala Elvire Popesco – și Rezidenţa 9, un spaţiu cultural care găzduiește frecvent evenimente dintre cele mai diverse legate în special de artă, dar și de literatură și filosofie. Dintre toate subiectele abordate, am remarcat atenţia deosebită pe care echipa organizatorică, coordonată de Cornel Moraru, lector la Universitatea Naţională de Arte București – unde predă estetică, filosofie și etică –, a acordat-o discuţiilor legate de inteligenţa artificială și de modul cum aceasta este din ce în ce mai prezentă, atât în domeniul tehnologiilor de vârf, cât și în existenţa omului obișnuit. 

Utilizarea aparent facilă, precum și rapiditatea și exhaustivitatea rezultatelor pe care le furnizează lasă impresia de neutralitate, de obiectivitate. Dar ceea ce au subliniat câţiva dintre invitaţi a fost ideea că acest instrument folosește până la urmă algoritmi creaţi tot de un om. Iar aceștia, inevitabil, au un mod subiectiv și dirijat de selectare a surselor de informaţie din multitudinea celor disponibile în spaţiul virtual, necesitând în final o folosire ghidată de moderaţie și discernământ etic și știinţific. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe