Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

FDA a aprobat o nouă terapie pentru diabetul de tip 1

de Florentina Ionescu - iul. 12 2023
FDA a aprobat o nouă terapie pentru diabetul de tip 1

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a aprobat prima terapie celulară pentru diabetul de tip 1.

În prezent nu există vindecare pentru diabetul zaharat de tip 1, iar persoanele diagnosticate cu această boală trebuie să își injecteze insulină pentru tot restul vieții. Recent, însă, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a aprobat o nouă terapie pentru diabetul de tip 1, numită Lantidra, scrie Medical News Today

La sfârșitul lunii iunie 2023, FDA din SUA a aprobat o nouă terapie pentru diabetul de tip 1, cu numele Lantidra – prima terapie alogenică celulară realizată din celule pancreatice de la un paccient donator decedat, arată sursa citată. 

Două studii de siguranță și eficacitate au scos la iveală că 21 de participanți care au luat medicamentul Lantidra nu au mai fost nevoiți să își administreze insulină pe o perioadă de un an sau chiar peste un an. 12 dintre acești participanți nu au avut nevoie să își administreze insulină pe o perioadă de până la 5 ani, iar nouă dintre participanți nu au avut nevoie să își administreze insulină pe o perioadă de peste 5 ani. 

Lantidra a fost dezvoltat pentru a ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care nu pot să își mențină valorile glicemice la un nivel optim din cauza episoadelor repetate de hipoglicemie, în ciuda managementului intensiv al diabetului și în ciuda educației primite în ce privește gestionarea bolii. 

„Un subset dintre pacienții cu diabet de tip 1 nu își pot controla valorile glicemice, în ciuda faptului că utilizează cele mai bune tehnologii disponibile în privința administrării insulinei și în ciuda îngrijirii acordate de experți”, a explicat prof. Jose Oberholzer, șeful Departamentului de Transplant Chirurgical și Visceral de la Universitatea din Zurich, Elveția, pentru Medical News Today. 

Profesorul Oberholzer a fost cercetătorul principal în studiile clinice din spatele medicamentului Latindra și este fondatorul CellTrans Inc., compania care produce această terapie nouă. 

„În cazul acestor pacienți, hipoglicemiile recurente le pot pune viața în pericol și pot duce la situații potențial amenințătoare de viață. Pentru acești pacienți, un transplant de celule pancreatice poate oferi o alinare și poate fi considerat o soluție ce salvează vieți”, a mai spus profesorul Oberholzer. 

Lantidra este o terapie alogenică (de la donator) celulară, pe bază de insule de celule pancreatice. Cu alte cuvinte, terapia aceasta folosește celule prelevate sau izolate de la pancreasul unui donator uman. În acest proces, detaliază profesorul Oberholzer, pancreasul donat este digerat într-o cameră specială, utilizându-se enzime specifice care permit descompunerea insulelor de celule în afara mediului lor natural. 

Într-un proces ulterior, insulele de celule care produc insulină sunt purificate din restul de țesut pancreatic. Odată ce insulele pancreatice sunt izolate, purificate și puse pentru o perioadă scurtă într-o cultură de celule, preparatul din aceste celule este apoi „infuzat” în ficatul persoanei care primește terapia. 

În mare, explicația este că terapia cu insule de celule pancreatice reprezintă transplantarea de celule producătoare de insulină în pacienții care nu au insule de celule pancreatice funcționale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe