Newsflash
Cultură

Fascinaţia ruinei

de Dr. Raluca BULEA - aug. 19 2022
Fascinaţia ruinei

Legătura cu trecutul, chiar și atunci când amintirile personale nu sunt neapărat plăcute, este o parte fundamentală a identităţii fiecărui individ.

Ajunși într-un loc diferit, sau construind ceva de la temelie, simţim de fiecare dată nevoia să aducem câteva dintre reperele de care, conștient sau nu, ne simţim legaţi. Absenţa acestor elemente identitare, provocată de distanţa fizică prea mare sau de distrugerea lor ireversibilă, lasă în urmă o stare de dezrădăcinare și de depersonalizare greu de depășit.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) ne invită, până la 29 ianuarie 2023, să aprofundăm aceste idei, în cadrul unei expoziţii excepţionale atât din punctul de vedere al conceptului general care i-a stat în spate și al documentării exhaustive realizate de
curatoarea Mălina Conţu, pe parcursul mai multor ani, cât și din perspectiva spectaculoasei scenografii care o pune în valoare.

Desprinderea de timp

Intitulată „Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI-XIX”, expoziţia reunește 140 de lucrări de pictură și grafică, majoritatea aflate la prima întâlnire cu publicul.

1

Pentru modul în care percepţia și abordarea artistică a subiectului ales au evoluat și s-au transformat de-a lungul vremii, lucrările au fost încadrate în șase secţiuni reprezentative: Ruina ca decor, Peisajul arcadian – o rememorare a paradisului pierdut, Ruină, capriciu, imaginaţie, Convieţuirea cu ruina, Ruina în estetica romantică, Natura și cultura – puterea de ruinare a naturii.

Atmosfera de desprindere de timp este creată, încă de la început, printr-o surprinzătoare intrare care ne introduce parcă într-un labirint, într-un spaţiu secret al comorilor, unde suntem înconjuraţi de o mare de verde. Lumina ne îndreaptă meșteșugit privirile spre fiecare dintre
lucrările expuse.

De remarcat este și modul cum ruina, ca reprezentare a unui trecut idealizat sau ca mărturie a efectelor lipsei duhului uman și a puterii imuabile a naturii asupra noastră, este cercetată și definită dintr-o perspectivă complexă, în care se întrepătrund atât concepte artistice desprinse din arhitectură, restaurare și peisagistică, dar și abordări de psihologie individuală și colectivă.

Acestea din urmă sunt în fapt cele mai în măsură să explice prezenţa frecventă a ruinei în tablouri și gravuri, fie ca fundal discret, fie ca
subiect principal, declarat sau nu.

Reflecţii legate de viaţă

În primele lucrări vedem ceea ce a rămas din construcţii antice sau medievale redate într-o lumină blândă și o atmosferă contemplativă, plină de admiraţie. Finalul parcursului ne aduce în faţa unor reprezentări de un dramatism uneori exagerat, regizat, specific epocii romantice, în care natura apare ca atotputernică și distrugătoare, iar omul și plăsmuirile sale – doar ca niște pioni care pot fi cu ușurinţă îndepărtaţi.

Diferenţele de abordare sunt legate nu doar de epoca istorică și de gustul pe care publicul îl manifesta în acea perioadă, ci și de naţionalitatea celui care a realizat pictura sau gravura, fiind evidente diferenţele între nordici și meridionali.

2

Fiecare artist acordă ruinei o importanţă și o valoare distinctă, de la așezarea acesteia în prim-plan, într-un mod care aproape că strivește elementul uman, până la compoziţii în care ruina devine doar un element decorativ suplimentar imaginar, nelegat de un context fizic real, de obicei fiind invadată de vegetaţie.

Întregul ansamblu va reuși de fiecare dată să ne pună pe gânduri și să ne îndemne la reflecţii legate de viaţă și de importanţa pe care o acordăm evenimentelor și lucrurilor care ne înconjoară.

Citiți și: Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania la 20 de ani

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe