În ultimele luni ale anului 2024, 26% dintre români au declarat că s-au confruntat cu depresie sau anxietate în ultimele , arată rezultatele unui studiu național, publicat recent.
În ciuda unei conștientizări în creștere a ceea ce înseamnă sănătate mintală și afecțiunile asociate acesteia, mulți români încă asociază ideea de probleme de sănătate mintală cu afecțiuni severe, internare într-un spital de psihiatrie sau „pericol social”, arată rezultatele unui studiu național realizat, în cadrul proiectului Parteneriat pentru Sănătate Mintală.
În același timp, multe persoane aleg să ignore simptome evidente, așteptând ca acestea să treacă de la sine sau să evite complet discuțiile despre propriile dificultăți emoționale. Astfel, potrivit studiului, 26% dintre respondenți au declarat că s-au confruntat cu depresie sau anxietate în ultimele 3 luni ale anului 2024. Cu toate acestea, 61% dintre ei nu au cerut ajutor profesionist.
„Faptul că unul din patru români declară că s-a confruntat cu depresie sau anxietate, iar peste jumătate dintre aceștia nu au cerut ajutor de specialitate, transmite un singur lucru: tăcerea, rușinea și stigma încă domină când trebuie să solicităm ajutor pentru sănătatea noastră mintală”, a explicat dr. Ana Giurgiuca, președinta Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie.
Teama și negarea, obstacole în calea vindecării
Cei mai mulți respondenți (60%) consideră lipsa de conștientizare a problemei sau negarea acesteia principalul obstacol în a solicita ajutor. Pe locul doi se situează teama de a fi judecați, urmată de rușinea și sentimentul de slăbiciune.
„Aceste cifre conturează o realitate în care tăcerea devine mai puternică decât suferința. Când sănătatea mintală este percepută drept o vulnerabilitate care te poate marginaliza profesional sau social, ajutorul devine inaccesibil tocmai celor care au cea mai mare nevoie de el”, a declarat Cătălina Constantin, director al Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog.
Pe de altă parte, dintre persoanele cu anxietate și depresie care au solicitat totuși ajutor specializat, cele mai multe s-au îndreptat spre psiholog și psihiatru, dar și spre medicul de familie.
„Tot mai mulți medici de familie reușesc să identifice din timp problemele de sănătate mintală ale pacienților și sunt din ce în ce mai preocupați de acest aspect. Prin contactul direct și constant cu comunitatea, medicul de familie are un rol esențial în promovarea sănătății și prevenirea afecțiunilor la nivelul populației”, a punctat dr. Camelia Bakri, coordonatoarea Grupului de Sănătate Mintală din Societatea Națională de Medicina Familiei.
Studiul a fost realizat de iSense Solutions în decembrie 2024, pe un eșantion de 1009 respondenți reprezentativi la nivel național, plus un booster de 139 persoane care s-au confruntat cu depresie în ultimele 3 luni, informează un comunicat de presă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe