Newsflash
Știri

Tratamentul insuficienței respiratorii acute, o urgență medicală

de Dorina Novac - nov. 1 2022
Tratamentul insuficienței respiratorii acute, o urgență medicală

Orice anomalie ce apare la nivelul componentelor sistemului respirator poate duce la apariția insuficienței respiratorii, precizează dr. Valentina Lazaroiu, medic specialist ATI.

Insuficiența respiratorie este o afecțiune des întâlnită în practica medicală și reprezintă incapacitatea sistemului respirator de a realiza oxigenarea eficientă a sângelui și eliminarea dioxidului de carbon.

insuficienta respiratorie

„Semnele și simptomele care ne pot duce cu gândul la insuficiență respiratorie sunt: tahipnee (creșterea frecvenței respiratorii peste 30 respirații/minut), bradipnee (scăderea frecvenței respiratorii sub 12 respirații/minut) dispnee (senzația de lipsă de aer), cianoza (colorație albăstruie a buzelor, unghiilor, pielii, mucoaselor), agitație psihomotorie, somnolență, pierderea cunoștinței, transpirație profundă, tulburări ale ritmului cardiac, dificultatea de a efectua activități de rutină (îmbrăcat, mâncat, urcatul scărilor, etc.) însoțită de senzație de oboseală și lipsă de aer”, a subliniat dr. Valentina Lazaroiu, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Citește și: O nouă modalitate de oxigenoterapie

Potrivit medicului, clasificarea insuficienței respiratorii se face în funcție de:

Fiziopatologie

  • Insuficiență respiratorie hipoxemică (presiunea oxigenului arterial < 60 mmHg)
  • Insuficiență respiratorie hipercapnică (presiune dioxidului de carbon arterial > 45 mmHg)

Durată

  • Acută – apare în decurs de câteva minute până la ore și reprezintă o urgență medicală
  • Cronică – se dezvoltă intr-un interval mai lung de timp și necesită monitorizare și tratament de specialitate

Etiologie - exemple:

  • Afecțiuni ale sistemului nervos central (accident vascular cerebral, utilizarea de droguri, intoxicații, encefalopatie metabolică, infecții, hipertensiune intracraniană)
  • Afecțiuni ale sistemului neuromuscular (poliomielita miastenia gravis, tetanus, sdr. Guillain Barre)
  • Afecțiuni ale căilor aeriene superioare (obstrucții, edem glotic, infecție, tumori, paralizia corzilor vocale)
  • Boli pulmonare (astm, BPOC, fibroză pulmonară, pneumonie)
  • Traumatisme ale capului, coloanei vertebrle, toracelui
  • Alergii severe la medicamente sau alimente.

Pentru stabilirea diagnosticului insuficienței respiratorii se fac diverse teste și proceduri care implică o abordare multidisciplinară: analiza gazelor din sângele arterial, pulsoximetrie, evaluare imagistică pulmonară, spirometrie, bronhoscopie, biopsii, evaluare cardiologică și neurologică.

„Tratamentul insuficienței respiratorii acute este o urgență medicală întrucât poate pune viața în pericol și necesită tratament medical de urgență în cadrul unui spital. Principiile de tratament în insuficiența respiratorie urmăresc menținerea oxigenării tisulare și restabilirea schimburilor gazoase la nivelul capilarelor alveolare prin: administrarea de oxigen în funcție de gravitatea pacientului (canula nazală, masca facială, ventilație mecanică non-invazivă sau invazivă, oxigenarea cu membrană extracorporelă) și tratamentul specific fiecărei cauze care a dus la apariția insuficienței respiratorii”, a menționat dr. Valentina Lazaroiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe