Newsflash

Viața Medicala - Ediția 13 (1107) din apr. 2011


Jurământul lui Hipocrat – reper în practica medicală

   La Geneva (1975), Asociaţia Medicală Mondială a lansat formularea modernă a Jurământului lui Hipocrat. În cadrul acestuia s-a emis principiul „primum non nocere“ (întâi să nu faci rău), principiu de bază în activitatea medicală, prin respectarea căruia se reduce probabilitatea apariţiei unor acuze de malpraxis. (...)

Oncologie digestivă & Chirurgie hepato-bilio-pancreatică

de Dr. Aurel F. MARIN - apr. 1, 2011

   După cum cititorii noştri deja ştiu, săptămânalul „Viaţa medicală“ este partener media al celor mai importante reuniuni ştiinţifice din ţara noastră. Despre al XII-lea Simpozion al Secţiunii Române IASGO (13–16 aprilie, Bucureşti) ne oferă detalii dl prof. dr. Irinel Popescu, într-un interviu realizat de dl dr. Aurel F. Marin.
 Articolul îl puteti citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Boala cardiacă neurogenă

de Acad. Constantin POPA - apr. 1, 2011

   Cercetările moderne au definit conceptul de boală cardiacă neurogenă (neurogenic heart disease), ce se deosebeşte din punct de vedere patogenic şi chiar clinic de boala cardiacă propriu-zisă. Delimitarea acestei entităţi în cadrul neurocardiologiei apelează astăzi la modificările metabolice cerebrale şi, desigur, la o nouă interpretare a sistemului autonom de reglare a activităţii cardiace. Despre acest subiect aflaţi din articolul de la rubrica „Creierul vascular“, semnată de dl acad. Constantin Popa.

 

Un caz de Parkinson cu debut pseudoreumatismal

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - apr. 1, 2011

   Deşi pare uşor de recunoscut, diagnosticul bolii Parkinson întârzie în medie cu doi ani şi jumătate. La „Consultaţia de vineri“, dl conf. dr. Corneliu Zeana prezintă un caz cu debut pseudoreumatismal, căruia i se stabileşte diagnosticul după un an şi jumătate, când tremorul de tip parkinsonian al mâinilor devine evident. (...)

TRATAMENTUL ENDOSCOPIC (MINIM INVAZIV) AL LITIAZEI GLANDELOR SALIVARE ÎN CLINICA DE CHIRURGIE OMF DIN BUCUREŞTI

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - apr. 1, 2011

   Tratamentul litiazei glandelor salivare a cunoscut modificări radicale în ultimii 20 de ani, ca urmare a introducerii în practică a metodelor moderne, minim invazive de tratament – litotriţia extracorporală (ESWL) şi sialendoscopia. De la finele anului trecut, aceste metode au fost adoptate şi implementate şi în Clinica universitară de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din Bucureşti, aceasta fiind, de altfel, singura clinică de profil din Europa de Est în care se practică această terapie. Aceste proceduri sunt descrise în articolul ce poartă semnăturile dlui prof. dr. Alexandru Bucur şi ale colaboratorilor săi. (...)

Acidul uric crescut şi sindromul metabolic

de Prof. dr. Manole COJOCARU - apr. 1, 2011

   Acidul uric nu face parte din definiţia sindromului metabolic, deşi există numeroase studii care arată asocierea strânsă, la adult. Mecanismele ce participă la creşterea nivelurilor de acid uric la pacienţii cu sindrom metabolic sunt trecute în revistă de dl conf. dr. Manole Cojocaru. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

Benzi desenate, francofonie şi valori europene

de Dr. Raluca BULEA - apr. 1, 2011

   În peisajul institututelor culturale din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles se distinge de celelalte – nu reprezintă o ţară, ci doar o regiune şi nu e doar un institut, ci o legaţie diplomatică. Despre proiectele culturale valone din România ne dezvăluie mai multe dna dr. Raluca Bulea la rubrica „Institute culturale“. (...)
 

Program FIV şi în România

de Marian CÂMPEANU - apr. 1, 2011

   Dl Cseke Atilla, ministrul sănătăţii, a anunţat în cadrul conferinţei de presă organizate marţi, 29 martie a.c., demararea Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer începând cu 1 iunie 2011. Programul se va desfăşura în mod cert în două unităţi sanitare de stat, respectiv Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ Bucureşti şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, dar ar putea fi implementat şi în alte 17 unităţi sanitare private care şi-ar da acordul privind condiţiile financiare asigurate de MS. (...)
 

Reactualizarea strategiei de raţionalizare a spitalelor

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - apr. 1, 2011

   La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat Strategia Naţională Actualizată de Raţionalizare a Spitalelor pe perioada 2011–2012. Documentul prevede măsuri care privesc reorganizarea sistemului spitalicesc, o finanţare sustenabilă, remodelarea cererii de servicii medicale, eficientizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, dar şi o strategie coordonată pe resurse umane. (...)

BREF

de Dr. E. G.-P. - apr. 1, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

La închiderea ediţiei

- apr. 1, 2011

   La 31 martie a avut loc deschiderea oficială a Expoziţiei internaţionale de medicină şi farmacie – Rommedica, în pavilionul C4 al Complexului Expoziţional Romexpo. Dintre cei care au participat la acest eveniment, îi amintim pe dnii prof. dr. Vasile Astărăstoae – preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Nicolae Lucian Duţă – preşedintele CNAS, membri din conducerea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie ş.a. Expoziţia va fi deschisă până la 3 aprilie a.c.
 

Familia medicului

de Prof. dr. Peter MANU - apr. 1, 2011

    „...call it a network, call it a tribe, call it a family. Whatever you call it, whoever you are, you need one“, spunea Jane Howard, o frază care-mi vine în minte de fiecare dată când particip la un congres medical. Sunt destul de în vârstă ca să ştiu că pentru un medic familia îşi depăşeşte structura tradiţională şi că din ea fac parte cei de la care am învăţat, cei pe care i-am educat şi cei care ne sunt colaboratori şi parteneri la patul bolnavului, în laborator şi în cercetare. (...)

Egalitate în faţa… sănătăţii?

de Dr. Al. TRIFAN - apr. 1, 2011

   În ultima săptămână a lunii martie a avut loc Adunarea generală anuală a Colegiului Medicilor din România, care timp de două zile a dezbătut: • raportul întocmit de dr. Aurora Dragomirişteanu şi prof. dr. Vasile Astărăstoae, intitulat Inechităţi în sistemul de sănătate din România • raportul activităţii financiar-contabile pe anul 2010 şi propuneri de buget de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011 • raportul de activitate a Comisiei superioare de disciplină. (...)
 

Regulament, redistribuire, atestate şi reorganizare

de Alexandru NEAGU - apr. 1, 2011

   Comisiile de specialitate ale CMR. Prin Decizia CMR nr. 2/25.02.2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 184 din 16 martie 2011, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiilor de specialitate ale Consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România. Aceste comisii, în număr de 42, funcţionează în regim permanent drept comisii de consultanţă specifică de specialitate, la solicitarea comisiilor şi/sau a departamentelor de lucru (executive) ale CMR şi sunt coordonate de Biroul executiv al Colegiului. Componenţa comisiilor de specialitate este aprobată de Consiliul naţional, la propunerea Biroului executiv. Comisiile de specialitate au următoarea componenţă: preşedinte, vicepreşedinte, trei până la 20 de membri şi un secretar. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 

Prilej de afirmare pentru medicii tineri

de Iftimie NESFÂNTU - apr. 1, 2011

   Dl prof. dr. Dorel Sandesc răspunde întrebărilor dlui Iftimie Nesfântu despre al 37-lea Congres al Societăţii Române de ATI (11–15 mai, Sinaia). (...)

SRC îşi cheamă grupurile la lucru

de Dr. Mihail CĂLIN - apr. 1, 2011

   La Conferinţa Naţională a Grupurilor de Lucru ale Societăţii Române de Cardiologie (5–7 mai, Braşov), programul se anunţă dens şi cu numeroase sesiuni interdisciplinare, declară dl dr. Dan Deleanu într-un interviu realizat de dl dr. Mihail Călin. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Tratamentul non-invaziv al infarctului coronarian

de Dr. Al. T. - apr. 1, 2011

   Miercuri, 23 martie a.c., a avut loc la sediul Clinicii „Gral Medical“ o conferinţă de presă pentru prezentarea noului aparat de intervenţie în ischemia miocardică, bazat pe utilizarea undelor acustice. În deschidere, dl prof. dr. Ioan Paul Stoicescu a prezentat succint această clinică, ajunsă la nouă ani de activitate şi în care funcţionează 450 de cadre medicale. Dl prof. dr. Eduard Apetrei a descris modul de acţiune a terapiei. (...)
 

Gripa în lume

- apr. 1, 2011

   În săptămâna 11/2011, activitatea gripală în cele mai multe zone din regiunile temperate din emisfera nordică pare să fi depăşit punctul culminant şi este în scădere. Deşi ratele de mortalitate prin gripă şi pneumonie în SUA sunt peste pragul epidemic şi multe state raportează activitate extinsă, majoritatea indicatorilor privind activitatea gripală în America de Nord sunt în declin. (...)
 

Alegeri la CMDR

de Dorina PÎRĂU - apr. 1, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

OMS şi UE îşi coordonează acţiunile

de Dr. M. C. - apr. 1, 2011

   În perioada 24–25 martie a.c., a avut loc la Bruxelles întâlnirea funcţionarilor superiori şi experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Comisiei Europene (CE). În cadrul acestei reuniuni, reprezentanţii celor două organizaţii au convenit asupra unei cooperări strategice în domeniile siguranţei, inovaţiei, informaţiei şi decalajelor sanitare, al sistemelor de sănătate şi colaborării între state. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe