Newsflash

Dr. Al. T.


Cifre

de Dr. Al. T. - iul. 8, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Managementul de laborator al infecţiilor microbiene

de Dr. Al. T. - mai 27, 2011

    În prima jumătate a secolului XX, bacteriologia domnea fără contestaţie în domeniul investigaţiilor de laborator clinic. În cea de-a doua jumătate însă, supremaţia i-a fost la început subminată, apoi erodată şi, în sfârşit, înlocuită de virusologie. Cu toate acestea, importanţa ei rămâne fundamentală şi nu este de mirare că această specialitate a născut o literatură nu numai medicală, ci şi eseistică. (...)

Utopia cognitivă

de Dr. Al. T. - mai 27, 2011

   La Institutul Cultural Român, Editura Polirom a organizat, luni, 23 mai, o masă rotundă axată pe împlinirea a două decenii de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu, cunoscut ca o autoritate în istoria religiilor şi urmaş al lui Mircea Eliade. Tema propusă, moderată de Horia-Roman Patapievici a fost Eros, magie şi asasinarea prof. Culianu – după 20 de ani şi a beneficiat de participanţi de marcă: Andrei Oişteanu, Gabriela Adameşteanu, Andrei Cornea şi Paul Cernat.(...)

REFLEXII, CAZURI ŞI SINTEZE

de Dr. Al. T. - mai 20, 2011

   Editorialul nr. 1/2011 al REVISTEI MEDICALE ROMĂNE este intitulat: Cultura pentadică a istoriei şi este semnat de dl dr. Grigore Buşoi, redactorul şef al revistei. Prin aceasta, autorul înţelege promovarea şi cultivarea a cinci dimensiuni ale istoriei: • repere existenţiale • terapie recuperatorie • aplicaţie preventivă • reazem la deznădejde • asigurarea continuităţii. Plecând de la „modelul în «î» al fiinţei româneşti“ (înrădăcinat, îndatorat, îndurător, întreg, înălţat), semnatarul editorialului alege ca repere existenţiale figuri şi întâmplări semnificative ale istoriei noastre, bineînţeles, în evaluare personală. (...)

PROBLEMATICA PERMANENŢEI ÎN MG

de Dr. Al. T. - mai 13, 2011

    Pentru Johan Sterkendries, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Medicină Generală belgiene, garda de noapte nu va putea fi asumată de generalişti. Acest serviciu public este omeneşte de neefectuat, consideră dsa într-un articol publicat în nr. 1.001 al revistei LE GÉNÉRALISTE. Pentru a dezbate această problemă, Camera Sindicală a Medicilor din provinciile Hainaut, Namur şi Brabant vor organiza un seminar în care să se discute şi să-şi caute căile de rezolvare a problemelor ridicate de linia de gardă în Medicina de familie. (...)

CUM SEDUCEM COMPLIANŢA

de Dr. Al. T. - mai 6, 2011

   Utilizând o metaforă frumoasă pe prima pagină a numărului 999 din revista LE GÉNÉRALISTE, dr. Claude Leroy compară complianţa cu potirul Sfântului Graal, simbol sacru al vindecărilor miraculoase. Ne întrebăm de multe ori de ce după un răstimp suficient de lung boala nu se ameliorează. Şi atunci încolţim pacientul cu întrebări privind modul cum urmează tratamentul prescris. Nu de puţine ori el ne mărturiseşte că nu l-a respectat. Fie din neglijenţă, fie pentru că, afirmă el, i-a făcut mai mult rău decât bine. (...)
 

Succese în transplantarea renală

de Dr. Al. T. - apr. 22, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

MEDICINĂ ŞI ESEISTICĂ

de Dr. Al. T. - apr. 15, 2011

   O serie de articole medicale de primă importanţă îşi găsesc locul potrivit în nr. 43 din martie 2011 al revistei MARAMUREŞUL MEDICAL, editată de Colegiul Medicilor Maramureş. Începuturile transplantologiei sunt prezentate de dr. Dinu Dumitraşcu şi prof. dr. Alexandru Georgescu de la Clinica de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă a UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca. Preluat din Revista Română de Sănătate Mintală nr. 19, articolul: Comportament la boală mai puţin obişnuit – solicitare de eutanasie redă experienţa unui remarcabil geriatru, dr. Constantin Bogdan, în această problemă majoră moralfilosofică atât de mult dezbătută în ultimul timp. Metodele de investigare din Dermatita de contact alergică sunt expuse de dr. Valentin Pop şi dr. Oana Pop prin prisma experienţei personale în domeniu. Sindromul picioarelor neliniştite este o manifestare clinică neexplicată, care se suprapune peste depresie, insomnie şi afecţiunile psihosomatice (dr. Anton Breban). (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Contemporan vs. modern

de Dr. Al. T. - apr. 15, 2011

   Aceşti doi determinanţi se referă la intervale de timp în care anumite evenimente s-au petrecut mai departe sau mai aproape de momentul înregistrării. „Contemporan“ se ataşează cel mai bine perfectului simplu al lui „a fi“, iar „modern“ este legat de timpul prezent. În literatură însă se produce o segregare a sensului temporal al acestor două cuvinte. Într-adevăr, vorbind despre un scriitor spunem că este contemporan sau modern folosind criterii diferite. Contemporan nu înseamnă numai apropiat în timp, dar şi conţinând valori umane perene, care sunt împărtăşite de fiinţarea noastră prezentă, chiar dacă ceea ce a fost creat s-a produs în trecut. (...)

Tratamentul non-invaziv al infarctului coronarian

de Dr. Al. T. - apr. 1, 2011

   Miercuri, 23 martie a.c., a avut loc la sediul Clinicii „Gral Medical“ o conferinţă de presă pentru prezentarea noului aparat de intervenţie în ischemia miocardică, bazat pe utilizarea undelor acustice. În deschidere, dl prof. dr. Ioan Paul Stoicescu a prezentat succint această clinică, ajunsă la nouă ani de activitate şi în care funcţionează 450 de cadre medicale. Dl prof. dr. Eduard Apetrei a descris modul de acţiune a terapiei. (...)
 

EXPLORĂRI ALE APARATULUI RESPIRATOR

de Dr. Al. T. - mar. 18, 2011

   Revista PEDIATRU.RO nr. 20 este dedicată investigaţiilor funcţionale şi de altă natură ale respiraţiei la copil. Primul articol Explorarea funcţională ventilatorie la copil: Spirometria (dr. Paraschiva Ghercheş-Panţa) se ocupă de acest cunoscut test frecvent utilizat în practica curentă. Cel de-al doilea articol Aria proiectată sub curba flux–volum (Dr. D. Stein şi colab.) se referă la parametrul Aex care exprimă numeric forma curbei flux–volum expirator şi este măsurabil independent de durata expirului. Investigaţia este potrivită pentru şcolar, la care nu poate fi interpretată spirometria standard. (...)

TRATAMENTUL PSIHOACTIV LA COPII  

de Dr. Al. T. - ian. 28, 2011

  Dl prof. dr. Ştefan Milea semnează, în numărul 4/2010 al REVISTEI DE NEUROLOGIE ŞI PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI DIN ROMÂNIA, sinteza academică: Obstacole, dificultăţi şi principii practice ale terapiei psihoactive optime la copil şi adolescent. Ideile care se desprind sunt următoarele: a) Utilizarea optimă a substanţelor psihoactive la copil şi adolescent se confruntă cu obstacole. Ele poartă amprenta: particularităţilor biologice, psihologice şi sociale ale persoanei suferinde, ale vârstei acesteia, ale suferinţei şi ale preparatului psihoactiv; b) În loc să se reducă, obstacolele din calea unor soluţii medicamentoase optime ale tulburărilor psihice la copil şi adolescent se diversifică; (...)

Seniorii profesiei insistă

de Dr. Al. T. - dec. 17, 2010

   Întâlnirea seniorilor profesiei medicale a avut loc luni, 29 noiembrie a. c., la sediul nou amenajat din Policlinica cu plată din strada Morarilor (cartierul Pantelimon). Au fost prezenţi dl prof. dr. Vladimir Beliş, preşedinte de onoare al Asociaţiei Medicilor Pensionari din România „Sf. Luca“ (AMPR) şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Bucureşti, dl Marian Iordache, prim vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, precum şi membrii Comitetului AMPR. (...)
 

PATRU DIMENSIUNI ANTROPOLOGICE

de Dr. Al. T. - dec. 17, 2010

   Ne mândrim cu o contribuţie psihiatrică românească de excepţie şi anume conceptul bio-psiho-social al omului, pus în circulaţie la noi de acad. Petre Brânzei. Iată însă că articolul Contemporany man in his bio-psycho-socio-ecological dimension (Omul contemporan în dimensiunea sa bio-psiho-socio-ecologică), semnat de un eminent grup de cercetători (Dorin Riga, Dan Riga, Aurel Ardelean, Francisc Schneider) şi publicat în nr. 2/2010 al revistei FIZIOLOGIA, completează conceptul, dimensiunea şi determinanţii bio-psiho-sociali ai omului prin factorii ecologici. Ei trebuie să se regăsească în legislaţie, acţiuni umane şi efecte benefice asupra civilizaţiei şi mediului. (...)
 

Copilul-victimă

de Dr. Al. T. - nov. 26, 2010

  La 19 noiembrie, când la nivel internaţional a fost marcată Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, Organizaţia „Salvaţi Copiii“ România a tras un semnal de alarmă asupra repercusiunilor severe pe care abuzul asupra copilului le are asupra întregii dezvoltări psihoemoţionale ulterioare.
  Din cele 11.686 de cazuri de abuz înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului în 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emoţional, 572 abuz sexual şi 8.101 cazuri de neglijare în familie. (...)
 

Vivat, crescat, floreat!

de Dr. Al. T. - nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru Viaţa medicală. 

ALINIERE EUROPEANĂ

de Dr. Al. T. - oct. 15, 2010

   Un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii anunţă că Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice a fost modificată conform Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. Potrivit noilor reglementări, pacienţii cu afecţiuni psihice au dreptul de a desemna un reprezentant convenţional, o persoană cu capacitate deplină de exerciţiu, care să îi asiste sau să îi reprezinte pe durata tratamentului medical. În premieră, organizaţiile nonguvernamentale au primit dreptul de a avea acces în toate unităţile de psihiatrie. (...)

AUTOR? INTERNETUL!

de Dr. Al. T. - sept. 10, 2010

   Dacă vreţi să vă informaţi, nu vă mai pierdeţi vremea răsfoind o revistă medicală, ci accesaţi internetul. Se poate şi altfel, adică să luaţi o revistă în care o informaţie de pe internet vă este oferită de un membru al redacţiei, dar cum acesta nu este de obicei medic, trebuie să vă mulţumiţi atunci cu hazardul unei alegeri aleatorii, condusă de o presupusă abilitate a autorului (adică a operatorului pe internet) în a selecta noutăţi „epocale“. De multe ori însă acestea sunt doar variante ale unor date deja cunoscute sau „bombe“ ale reclamei care nu produc cine ştie ce mirare în rândul celor care fac parte din categoria specialiştilor. (...)

ALEGERE

de Dr. Al. T. - aug. 13, 2010

   Există, astăzi, libertatea alegerii: fie răsfoim o revistă ori accesăm internetul. Dar sunt posibile şi ambele opţiuni, adică primirea unei reviste cu articole preluate electronic. Numai că, în acest caz, selecţia nu o facem noi, ci aceia care semnează informaţia, accesând internetul. Prima parte a revistei MEDIC.Ro nr. 65/2010 cuprinde informaţii diverse culese de Ioana Dăian şi Alexandra Pârvulescu, care publică de asemenea şi scurte interviuri. În secţiunea Pe scurt se prezintă relatarea: ADHD nu intră în vacanţă. (...)
 

Program anti-HIV/SIDA

de Dr. Al. T. - iun. 18, 2010

   Odată cu acceptarea de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a includerii acestei maladii în rândul bolilor cronice, au fost iniţiate tot mai multe programe în domeniu. Unul dintre ele a fost lansat la 9 iunie a.c. de către Fundaţia „Romanian Children’s Appeal“ prin proiectul: „Calitate în serviciile medicale“, implementat în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. V. Babeş“ Bucureşti (care a şi găzduit evenimentul), direcţiile de sănătate publică ale judeţelor Brăila, Călăraşi, Giurgiu şi Galaţi. (...)

 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe