Newsflash

Viața Medicala - Ediția 36 (1078) din sept. 2010


Aritmetica, medicina şi internetul

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - sept. 10, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Mesaj de solidaritate

de Izabela AGAVRILOAIE - sept. 10, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

STATINELE ŞI MUŞCHIUL STRIAT

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - sept. 10, 2010

    Inhibitorii de hidroximetilglutaril coenzima A reductază, cunoscuţi sub numele de statine, reprezintă actualmente una din clasele de medicamente cu cea mai largă utilizare. Ţinta lor este hipercolesterolemia, unul dintre principalii factori de risc pentru ateroscleroză, deci sunt administrate îndeosebi pentru boala coronariană. Efectele lor benefice asupra aparatului cardiovascular se extind însă dincolo de reducerea colesterolemiei. S-a demonstrat, recent, că statinele exercită efecte favorabile asupra funcţiei endoteliale, că frânează fibrozarea miocardului atrial care, la rândul ei, predispune la instalarea şi permanentizarea fibrilaţiei atriale, că reduc microinfarctizările care apar după orice procedură intervenţională pe coronare (dilataţii, stentări) ş.a., toate aceste efecte fiind denumite pleiotrope. (...)

FARMACOLOGIA CONTEMPORANĂ DE LA FUNDAMENTAL LA CLINIC

de Prof. dr. Mihai NECHIFOR - sept. 10, 2010

   În nr. 32 din 13 august 2010 am publicat o relatare despre desfăşurarea celui de-al XVI-lea Congres Mondial de Farmacologie Fundamentală şi Clinică, nu demult, în capitala Danemarcei. Revenim cu o prezentare a celor mai importante teme ştiinţifice abordate la această reuniune. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Telocitele, un exemplu pentru cercetarea românească

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 10, 2010

   Cercetarea ştiinţifică constituie un aspect important al medicinii, prin contribuţia la progresul continuu al practicii medicale. Desigur, între prima comunicare de cercetare fundamentală şi dezvoltarea clinică a subiectului respectiv sunt ani buni, chiar decade, în care eforturile cercetătorilor, susţinute financiar, dezvoltă idei şi concepte care, sub proba timpului, îşi dovedesc sau nu utilitatea practică şi intră în rutina clinicienilor. Finanţarea cercetării ar trebui, deci, să reprezinte o prioritate pentru politicieni, indiferent de coloratură, ca un pas necesar în asigurarea unui viitor prosper. (...)

Lecturi de duminică

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - sept. 10, 2010

    Sunt cărţi de citit seara, ca să te linişteşti sau să visezi frumos, cărţi de citit ziua, în cursul săptămânii, din care afli noutăţi, te documentezi, capeţi idei, capeţi curaj şi sunt cărţi de duminică. Cu acestea din urmă îţi îndestulezi sufletul, capeţi încredere în tine şi în semenii tăi, te simţi mai iubitor şi mai bun. Cărţile lui Vasile Ilucă, picturale, dialogale – dialoguri în căutare veşnică de adevăr, de bine, de frumos, sfaturi de taină cu toţi din toate timpurile, cu contemporanii dar şi cu înaintaşii, cu personaje reale sau imaginare, cu alţii şi cu sine însuşi – vădesc, printre altele, o nepotolită sete de imagine (pentru că autorul e pictor, adică profesionist, sau pentru că vizualul e minunea şi misterul mereu nedezlegat al lumii?), sunt un fel de cronici ciudate, concomitent ale prezentului şi ale viitorului, prin felul în care pun trecutul la lucru. (...)

Omagiu scenei româneşti şi naturii

de Paula ROMANESCU - sept. 10, 2010

   Seara zilei de 2 septembrie 2010.
   Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti. Nu, nu la bal, cum venea mai ieri protipendada Capitalei, ci la un vernisaj de pictură s-au adunat aici iubitori de artă şi creatori deopotrivă, colecţionari, membri ai Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu“, dar şi simpli degustători de licori dezlegătoare de
adevăruri, trecători atraşi de evenimentul pe care Expoziţia Elena şi Dan Paulian – Pictură – l-a reprezentat în viaţa culturală bucureşteană acum, când miroase a toamnă şi frunzele învaţă cum trebuie să cadă. (...)

Gazetarul model

de Dr. E. G.-P. - sept. 10, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Concert aniversar

de Anca FLOREA - sept. 10, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonamente la „Viaţa medicală“

- sept. 10, 2010

Reamintim cititorilor că până la 25 septembrie îşi pot reînnoi sau pot efectua abonamente la săptămânalul „Viaţa medicală“, adresându-se unităţilor Poştei Române. „Viaţa medicală“ figurează în Catalogul Companiei Naţionale Poşta Română la poziţia 19078.
 

Să ne întoarcem la o peşteră cu plasme şi „Jaguar“?

de Prof. dr. Dan V. POENARU - sept. 10, 2010

  Cred că nu se ştie cu exactitate când a apărut „vindecătorul“, respectiv medicul… Dar, având în vedere că încă de la ajutorul dat fiinţei umane să vină pe lume şi până la alinarea ultimului suspin, el este cel care îşi asumă responsabilitatea acestei misiuni, medicul a devenit indispensabil.
  Nu ştiu dacă, atunci când hotărăşte să devină medic, tânărul percepe foarte clar adevăratele dimensiuni ale carierei sale, de la latura pur ştiinţifică până la cea morală, etică, sau la cea socială. Foarte probabil că nu. Însă are tot timpul s-o facă – dacă o va face – o viaţă întreagă. (...)
 

Bucureşti – Capitală mondială în domeniul osteoporozei

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 10, 2010

   Reală problemă de sănătate publică, osteoporoza va afecta una din două femei după vârsta de 50 de ani şi unul din 4 sau 5 bărbaţi. Principala dificultate o constituie identificarea riscului de fractură osteoporotică (îndeosebi de şold). În 2007, un grup de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a dat publicităţii un raport privind FRAX, un instrument propus pentru evaluarea riscului de fractură pe baza unui set de parametri clinici. (...)

BREF

de Dr. E. G.-P. - sept. 10, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Curbă descendentă, şi totuşi…

de Dr. Al. TRIFAN - sept. 10, 2010

    World Association of Perinatal Medicine (WAPM), împreună cu Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie, au organizat, la Bucureşti, în data de 31 august a.c., cu ocazia Zilei Internaţionale a Solidarităţii, o dezbatere pe marginea unei probleme acute: mortalitatea maternă şi infantilă. Prof. dr. Gabriel Bănceanu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie a arătat că, înainte de 1989, decedau prin complicaţii obstetricale 460 de femei pe an; anul trecut însă au murit din aceste cauze numai 31 de femei. Mortalitatea maternă şi infantilă reprezintă o problemă actuală, ce afectează întreaga populaţie a lumii. Statisticile sunt cutremurătoare: în fiecare minut, în lume, o femeie însărcinată moare şi, anual, 4 milioane de copii decedează în primele 28 de zile de la naştere! (...)

1.000 DE COPII

- sept. 10, 2010

    Un colectiv alcătuit din medicii Bogdan Alexandru, Mădălina Dobrescu, Dragoş Grădinaru, Valeria Vlăsceanu şi asistenţii Cristina Zamfirescu, Florentina Dinu şi Petruţa Enescu a asistat, în cadrul Maternităţii CMU „Regina Maria“, la naşterea celui de-al o mielea nou-născut, care a avut loc la 24 august a.c. Activitatea maternităţii a început acum doi ani. Este un loc unde mămicile vin cu încredere, având asigurate toate condiţiile necesare: confort, siguranţă, o echipă medicală competitivă. „Maternitatea este o dovadă vie a modului cum poţi face din orice eveniment medical unul de succes. Au fost doi ani în care am realizat în maternitatea noastră intervenţii complexe, reuşind să construim, în acelaşi timp, o echipă unită, pregătită să facă fericite şi alte familii din România“, a declarat dl Cristian Popescu, director al spitalelor CMU.
 

La zi: infecţiile cu virusul West Nile

de Serviciul de presă al MS - sept. 10, 2010

   La 7 septembrie a.c., în România erau confirmate 20 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi a rezultatului probelor de laborator de la Institutul Cantacuzino.
   Faţă de 15 infecţii cu virusul West Nile confirmate săptămâna trecută, s-au mai adăugat încă cinci cazuri noi confirmate în judeţele: Călăraşi – 1, Ialomiţa – 1, Iaşi – 1 şi Bucureşti – 2. Situaţia îmbolnăvirilor este următoarea: Dolj, Alba, Buzău, Cluj, Galaţi, Sibiu, Teleorman, Călăraşi şi Iaşi câte un caz, Ialomiţa, Mureş – două, Bucureşti – trei, Constanţa – patru cazuri. Starea de sănătate a bolnavilor care primesc asistenţă medicală de specialitate în unităţile sanitare cu paturi este bună. (...)

Descentralizarea se apropie de final

- sept. 10, 2010

   Ministrul sănătăţii, dl Cseke Attila, a solicitat celor patru autorităţi locale care nu au preluat unităţile sanitare cu paturi să finalizeze procedurile pentru încheierea protocoalelor de predare-primire a spitalelor. Astfel, ministerul va putea lua cât mai urgent măsurile necesare finalizării procesului de descentralizare în scopul asigurării unei mai bune funcţionări a sistemului de asistenţă medicală, în interesul cetăţenilor. Descentralizarea unităţilor cu paturi s-a realizat în proporţie de 98,4%. Până în acest moment, din cele 373 de spitale propuse spre descentralizare nu au fost preluate şase unităţi spitaliceşti de către municipiile Arad şi Caransebeş, precum şi de judeţele Vaslui şi Vrancea.(...)

O strategie naţională: Raţionalizarea spitalelor

- sept. 10, 2010

  Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010–2011 se bazează pe patru noţiuni-cheie: • echitate • centrarea sistemului pe cetăţean • calitate • responsabilizare. Scopul: realizarea unui sistem modern de Sănătate, cu structuri flexibile, organizate, localizate şi accesate în aşa fel încât să ţină cont de nevoile şi preferinţele comunităţilor pe care le deservesc. Ca atare, obiectivul principal al noii Strategii îl reprezintă crearea unui sector al serviciilor spitaliceşti performant prin reorganizarea, descentralizarea şi informatizarea spitalelor. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe