Newsflash

Serviciul de presă al MS


Astăzi spitale, mâine…

de Serviciul de presă al MS - apr. 1, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Centrele de permanenţă redivivi

de Serviciul de presă al MS - ian. 28, 2011

   Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice, pe site-ul propriu (la secţiunea transparenţă decizională) un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centre de permanenţă. Conform acestui proiect, medicii de familie (aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate) ce îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial centrelor de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15 şi 8, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 8–8, a doua zi. (...)

TSA: Servicii specializate integrate

de Serviciul de presă al MS - ian. 28, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Reorganizarea spitalelor continuă

de Serviciul de presă al MS - ian. 14, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Se introduce coplata

de Serviciul de presă al MS - dec. 3, 2010

   Dl Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a prezentat săptămâna trecută Guvernului măsurile legislative privind introducerea, de anul viitor, a mecanismului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate. „După mai bine de şapte luni în care proiectul de modificare a Legii nr. 95/2006 s-a aflat pe site-ul ministerului în dezbatere publică şi într-o serie de consultări cu asociaţiile profesionale, societatea civilă, comisia de dialog social, s-a aprobat, în cadrul şedinţei de Guvern, proiectul de lege privind coplata – a spus dl. Cseke Attila. – Actul normativ va intra în vigoare anul viitor, dar numai după ce va fi acceptat şi aprobat de către Parlamentul României. (...)
 

Legea Farmaciei, optimizată

de Serviciul de presă al MS - nov. 26, 2010

    Dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a prezentat, joi, 18 noiembrie a.c., proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008. Aceasta prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară. De asemenea, s-a eliminat excepţia înfiinţării farmaciilor în centre comerciale, gări şi aerogări. (...)
 

Rezidenţiat 2010

de Serviciul de presă al MS - nov. 26, 2010

   Duminică, 21 noiembrie a.c., s-a desfăşurat concursul naţional de intrare în rezidenţiat. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post, clasificarea se face pe fiecare post în parte. (...)

Startul campaniei de vaccinare antigripală

de Serviciul de presă al MS - nov. 19, 2010

   În prima săptămână de la demararea campaniei naţionale de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii, au fost vaccinate 184.489 de persoane. Peste 84.000 (45,6%) din acestea au vârsta peste 65 de ani. Conform Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în prima săptămână a lunii noiembrie nu s-au înregistrat cazuri de gripă, iar numărul infecţiilor respiratorii acute raportate se înscrie în limite normale. Au fost înregistrate 81.722 de infecţii
respiratorii acute şi pneumonii, din care doar 5.222 au necesitat internare. (...)

Fără tutun!

de Serviciul de presă al MS - nov. 19, 2010

   În fiecare an, România celebrează în a treia zi de joi a lunii noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun (conform Hotărârii de Guvern nr. 1270/2002), dedicată încurajării renunţării la fumat. „Renunţaţi la tutun până la Crăciun!“ este sloganul de anul acesta.
   Ministerul Sănătăţii s-a implicat activ în combaterea fumatului prin finanţarea subprogramului de terapie a consumului de tutun „Stop fumat“, coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta“, şi a subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Rezidenţiat descentralizat, de anul viitor

de Serviciul de presă al MS - oct. 29, 2010

   Dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a semnat cu rectorii universităţilor de Medicină şi Farmacie din România un protocol conform căruia, începând cu 2011, concursul de rezidenţiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate.
   Se speră că descentralizarea rezidenţiatului va însemna eficientizarea organizării concursului. În premieră, fiecare universitate va elabora propriile subiectele de examen, dar acestea vor fi bazate pe o tematică unică, respectând metodologia în conformitate cu legislaţia în vigoare.
   Totodată, metodologia, bibliografia şi curricula pentru specialităţile la care perioada de rezidenţiat a fost redusă anul acesta vor fi realizate de reprezentanţii universităţilor de Medicină şi Farmacie până la, cel mai târziu, 1 decembrie 2010, astfel încât absolvenţii, viitorii rezidenţi să poată cunoaşte din timp noile reglementări. După cum se ştie, în 2010 s-a luat decizia reducerii cu un an a duratei de rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi eliminarea duratei de şapte ani.
 

Echipamente de ultimă generaţie pentru bolnavii de cancer

de Serviciul de presă al MS - oct. 22, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Priorităţile vaccinării antigripale

de Serviciul de presă al MS - oct. 15, 2010

   Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei sezoniere va începe la sfârşitul acestei luni, vizând utilizarea unui număr de 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
 

Mai puţine certificate de concediu medical. Sunt românii mai sănătoşi?

de Serviciul de presă al MS - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Spitalele vor fi clasificate în funcţie de competenţă

de Serviciul de presă al MS - sept. 24, 2010

   Dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a aprobat punerea în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, la adresa: www.ms.ro, a proiectului de Ordin privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă.
   „Aveam nevoie în sănătate de un sistem de clasificare mult mai simplu a spitalelor, care să delimiteze clar atribuţiile şi competenţele acestora. Astăzi avem mai multe criterii după care clasificăm un spital, iar competenţele în cele mai multe cazuri se întrepătrund. Noul sistem de clasificare ajută la stabilirea unor proceduri clare de direcţionare a pacienţilor în sistem, posibilitatea realizării unei strategii de dezvoltare a spitalelor în ceea ce priveşte dotările cu echipamente, dar şi de finanţare a acestor unităţi“, a declarat ministrul sănătăţii. (...)

POSTURI DEBLOCATE în sistemul sanitar

de Serviciul de presă al MS - sept. 17, 2010

    În urma analizei efectuate şi a necesarului imediat, precum şi a posibilităţii tehnice de organizare a examinărilor în acest an, Ministerul Sănătăţii va scoate la concurs un număr de aproximativ 2.322 de posturi. Pe lângă acestea, autorităţile administraţiei publice locale vor mai avea posibilitatea de a scoate la concurs un număr de aproximativ 750 de posturi, la care se vor adăuga şi posturile vacantate în cele 18 spitale descentralizate în 2008 la Primăria Capitalei. Reamintim că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, art. 22, alin (1) din OUG 34/2009, ordonatorii principali de credite, în speţă instituţiile administraţiei publice locale, pot aproba, în cazuri temeinic justificate, ocuparea unui procent de 15% din totalul posturilor ce s-au vacantat. (...)

Modernizare în valoare de 3,5 milioane de euro

de Serviciul de presă al MS - sept. 17, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Examinări pentru permisul de conducere vehicule

de Serviciul de presă al MS - sept. 17, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

TATUAJELE: probleme de sănătate

de Serviciul de presă al MS - sept. 17, 2010

    Specialişti în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii atenţionează asupra riscurilor la care se expun persoanele ce se tatuează cu „henna neagră“. Coloranţii adăugaţi plantei de henna, care dau culoarea neagră, pot cauza reacţii alergice grave. Simptomele apar după câteva zile şi se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici. Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. (...)

La zi: infecţiile cu virusul West Nile

de Serviciul de presă al MS - sept. 10, 2010

   La 7 septembrie a.c., în România erau confirmate 20 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi a rezultatului probelor de laborator de la Institutul Cantacuzino.
   Faţă de 15 infecţii cu virusul West Nile confirmate săptămâna trecută, s-au mai adăugat încă cinci cazuri noi confirmate în judeţele: Călăraşi – 1, Ialomiţa – 1, Iaşi – 1 şi Bucureşti – 2. Situaţia îmbolnăvirilor este următoarea: Dolj, Alba, Buzău, Cluj, Galaţi, Sibiu, Teleorman, Călăraşi şi Iaşi câte un caz, Ialomiţa, Mureş – două, Bucureşti – trei, Constanţa – patru cazuri. Starea de sănătate a bolnavilor care primesc asistenţă medicală de specialitate în unităţile sanitare cu paturi este bună. (...)

Destituiri

de Serviciul de presă al MS - aug. 27, 2010

   În urma raportului înaintat de corpul de control al MS, dl Cseke Attila a aprobat propunerea de destituire a dlui conf. dr. Daniel Popescu din funcţia de director coordonator al DSP Bucureşti pentru grave nereguli constatate în managementul resurselor umane, angajări ilegale şi încadrarea pe posturi cu încălcarea prevederilor legale. De asemenea, şeful Serviciului de resurse umane şi coordonatorul biroului de organizare şi salarizare au fost trimişi la comisia de disciplină şi s-a dispus restituirea sumelor încasate ilegal prin încheierea contractelor de muncă a doi jurişti în cadrul instituţiei, precum şi analiza recuperării sumelor achitate şefului Serviciului administrativ, aprovizionare şi mentenanţă, pentru grave abateri de la legislaţia în vigoare. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe